Brüsszel megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával

Az Európai Tanács (ET) úgy határozott, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával – jelentette be a tagállamok vezetőit tömörítő ET elnöke. Charles Michel a közösségi oldalán közzétett üzenetében közölte: a csütörtökön megkezdődött, kétnaposra tervezett brüsszeli uniós csúcstalálkozón részt vevő tagállami vezetők tagjelölt státuszt adtak Georgiának. Közölte továbbá, hogy az Európai Unió (EU) tárgyalásokat kezd Bosznia-Hercegovinával, amint az ország eléri a tagsághoz szükséges feltételek teljesítésének szükséges szintjét. Tájékoztatása szerint a tagországok állami-, illetve kormányfői felkérték az Európai Bizottságot (EB), márciusig készítsen jelentést arról, hogy miként értékeli Bosznia-Hercegovina kritériumoknak való megfelelését a döntés meghozatala érdekében.

Charles Michel az ET épületében rövid nyilatkozatot adott uniós újságíróknak. Hangsúlyozta, a döntés rendkívül erős politikai üzenetet hordoz az unió támogatásáról, és megmutatja az ukrajnaiaknak, hogy az EU az oldalukon áll. Az elnök továbbá közölte, a csúcsértekezlet a hosszú távú uniós költségvetés felülvizsgálatának vitájával folytatódik, amelynek hangsúlyos pontja lesz az Ukrajnának négyéves időtartamra szánt 50 milliárd eurós támogatás. Michel reményét fejezte ki, hogy a tagállamok egyhangúlag támogatják majd az Ukrajna pénzügyi támogatásáról szóló döntést.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban az ET közölte: ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajnának időben, kiszámítható és fenntartható módon katonai támogatást nyújtson. Kijelentették: fel kell gyorsítani a rakéták és lőszerek szállítását, s további légvédelmi rendszert kell biztosítani az országnak. Az EU és tagállamai fokozni fogják a humanitárius segítségnyújtástvalamint az energiaágazat ellenálló képességének biztosítását célzó támogatást – írták.

Kijelentették: Oroszországot és vezetését felelősségre kell vonni a háborúért és a nemzetközi jog szerinti egyéb súlyos bűncselekményekért, valamint a háború által okozott károkért. Az EU eltökélt szándéka, hogy gyengítse Oroszország háborús képességeit, többek között szankcióinak további megerősítésével, azok teljes és hatékony végrehajtásával, valamint kijátszásuk megakadályozásával – írták.

Orbán Viktor: Ukrajna uniós tagsága rossz döntés

Magyarország az EU-csúcson nem vett részt az Ukrajna EU-s csatlakozásával kapcsolatos döntésben, megvétózta viszont az ukránoknak szánt 50 milliárd eurós támogatást – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel.  

Magyarország ebben a rossz döntésben nem kíván osztozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök

A kormányfő a brüsszeli Közmédia Központban készített interjúban azt mondta: hosszú és nehéz vita zajlott le az EU-csúcson, nyolc órán keresztül próbálta meggyőzni a résztvevőket arról, ne is tűzzék napirendre az ukrán csatlakozási tárgyalások ügyét, vagy ha napirendre tűzik, akkor legyen világos, hogy Ukrajna nem készült fel arra, hogy az unió tagja legyen.  Hozzátette: nem lehetett őket meggyőzni, a döntő érvük az volt, hogy Magyarország ezzel nem veszít semmit, tekintettel arra, hogy a végső szót Ukrajna tagságáról a nemzeti parlamenteknek kell kimondaniuk, köztük a magyarnak is. Jelezte: hosszú folyamat lesz, amíg eljut az ügy a parlamentekig, addig mintegy 75 olyan alkalom van, amikor a magyar kormány ezt a folyamatot megállíthatja.  

Közölte, 26 másik ország ragaszkodott ahhoz, hogy ez a döntés megszülessen, ezért Magyarország úgy döntött, ha 26-an így döntenek, menjenek a maguk útján – jelentette ki. Magyarország ebben a rossz döntésben nem kíván osztozni, ezért Magyarország a döntéstől távol maradt – tájékoztatott. 

Arra is kitért: meg kellett viszont vétóznia az ukránoknak szánt 50 milliárd eurós támogatást, erre majd visszatérnek valószínűleg egy rendkívüli csúcs keretében valamikor februárban. 

Hogy Magyarország megkapja a befagyasztott uniós források egyharmadát, Orbán Viktor kifejtette: “jobb későn, mint soha”, ez a pénz “jár nekünk”, ide kellett adni. Magyarország minden feltételt teljesített már jóval korábban.