Egyhangú uniós megállapodás született az Ukrajnának szánt támogatásról (FRISSÍTVE Orbán Viktor nyilatkozatával)

Rendkívüli, egynapos uniós csúcstalálkozó zajlott csütörtökön Brüsszelben, amelynek fő témája az Európai Unió (EU) 2021–2027-re szóló hosszú távú költségvetésének félidős felülvizsgálata volt, beleértve az Ukrajnának nyújtandó újabb támogatási keretet is. Bár a magyar közmédia azt vetítette előre, hogy az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján óriási viták várhatók, lévén, hogy Magyarország decemberben megvétózta az Ukrajnának szánt ötven milliárd eurós támogatást, Charles Michel, az Európai Tanács (ET) elnöke már az értekezlet kezdetén bejelentette: az EU 27 tagállama megállapodásra jutott azt illetően, hogy egy 50 milliárd eurós, négy évre szóló segélycsomaggal segítik Ukrajnát.

„Magyarország feloldotta a megállapodást ellenző blokádot. Mind a 27 vezető megegyezett abban, hogy az uniós költségvetés keretében további 50 milliárd euróval támogatjuk Ukrajnát. Ez a megállapodás stabil, kiszámítható és hosszú távú finanszírozást garantál Ukrajna számára” – írta az EU vezető tisztségviselője az X-en a brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozó kezdetén. Az EU vezető szerepet vállal és felelősséget visel Ukrajna támogatásában, ugyanis „tudjuk, mi forog kockán” – tette hozzá a tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő ET elnöke. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke üzenetében azt hangsúlyozta, hogy az ET meghozta a prioritások megvalósításához szükséges döntést, prioritásként Ukrajna támogatását, az illegális migráció elleni küzdelmet és az európai versenyképesség szavatolását sorolta fel. „Jó nap ez Európa számára!” – állapította meg Ursula von der Leyen. 

A rendkívüli tanácskozást Charles Michel azért hívta össze, mert a legutóbbi, decemberi EU-csúcson nem született megállapodás a 2021 és 2027 közötti költségvetés felülvizsgálatáról. A csütörtökön elfogadott megállapodás szerint a hétéves uniós költségvetés négy éven át összesen 50 milliárd euró támogatást juttat Ukrajnának. Az országnak szánt segélycsomag az uniós költségvetés terhére 17 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból, valamint 33 milliárd eurós hitelből áll. A finanszírozás az ország rövid távú helyreállítási szükségleteit, valamint középtávon az újjáépítést és korszerűsítést hivatott támogatni.

Uniós diplomaták tájékoztatása szerint a megállapodás előírja, hogy az EB Ukrajna pénzügyi támogatásának végrehajtásáról szóló éves jelentése alapján az Európai Tanács minden évben vitát tartson a támogatás végrehajtásáról, iránymutatás céljából. A kompromisszumos megállapodás alapján két év múlva felülvizsgálhatják a finanszírozást.

Mint ismertes, Orbán Viktor miniszterelnök a legutóbbi, decemberi csúcstalálkozón próbálta meggyőzni a tagállamokat, hogy nem a közös uniós adósság a megoldás. A magyar kormányfő a vétó után azt mondta, nem több pénzt kell küldeni a háborúra, hanem béketárgyalásokat kellene kezdeni.

A híradó.hu csütörtökön arról számolt be, hogy a magyar kormány néhány napja egy kompromisszumos javaslatot küldött az EU-nak, amely szerint kész jóváhagyni az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurót, ha cserébe a tagállamok garantálják, hogy minden évben döntenek arról, hogy továbbra is fenntartják-e a finanszírozást,vagy sem. 

Josep Borrell, az EU külügyi és a biztonságpolitikai főképviselője már az uniós védelmi miniszterek szerdai találkozója előtt hangsúlyozta: az uniónak meg kell mutatnia, hogy elkötelezett Ukrajna mellett. „Ukrajnának sürgősen lőszerekre van szüksége, hogy kiegyenlíthesse az aránytalanságokat a tűzképességében” – mondta Josep Borrell.

Az uniós csúcstalálkozó előkészületei keretében Orbán Viktor szerda éjszaka Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel, majd Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel is kétoldalú megbeszélést folytatott Brüsszelben – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A Hotnews hírportál csütörtökön a The Guardian brit napilap értesülését idézve azt írta: bizonyos nagyobb uniós tagállamok küldöttei arról számoltak be, hogy Magyarország „semmit nem kapott” annak fejében, hogy megszavazta az Ukrajnának szánt támogatási csomagot; a The 

Orbán Viktor: Magyarország pénzét nem adhatják az ukránoknak


"Kiharcoltuk! A magyarok pénzét nem adhatják az ukránoknak! A háborúban nem veszünk részt, fegyvert nem küldünk, továbbra is a béke pártján állunk!" - írta Orbán Viktor a közösségi oldalán közzétett videójához csütörtökön.

A magyar miniszterelnök Brüsszelben, az egynapos rendkívüli uniós csúcstalálkozót követően rögzített üzenetében elmondta: a téma Ukrajna volt, illetve az a kérdés, hogy támogassa-e az Európai Unió Ukrajnát és ha igen, hogyan és mennyi pénzzel. A tárgyalások itt szakadtak meg tavaly decemberben, mert két magyar problémára nem kaptunk megoldást - tette hozzá.

"Féltünk attól, hogy a magyaroknak járó uniós pénzek, amit az Európai Bizottság eddig nem adott ide nekünk, előbb-utóbb Ukrajnában kötnek majd ki. És attól is féltünk, hogy túl hosszú távra, ellenőrizetlenül bocsátunk forrásokat Ukrajna rendelkezésére" - fogalmazott.

Orbán Viktor elmondta: kaptak egy ajánlatot, és végül kitárgyaltak egy ellenőrző mechanizmust, amely garantálja a pénzek észszerű felhasználását, és garanciát kaptak arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába. "Hosszú tárgyalás után ezt az ajánlatot elfogadtuk" - jelentette ki a kormányfő a videóban. "Örülök, hogy a piacok, a gazdasági élet reakciója már most pozitív erre a megállapodásra" – mondta. 

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Orosz rakéta- és dróntámadás érte az ukrán fővárost és a nyugat-ukrajnai Lviv régiót vasárnap – közölték ukrán tisztviselők. Készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt, mivel az egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét.
Külpol