Én levesem, te levesed – közös kasszán a boldog házasok

Románia listavezető: tényleg a boldogság „osztja” a pénzt?

Én levesem, te levesed – közös kasszán a boldog házasok
A pénz nem boldogít – tartja a közmondás. Csak ha van – toldja meg a szállóige. Egy holland bank felmérése szerint igenis van kapcsolat a boldogság és a pénz között: a boldog párkapcsolatban élők sokkal nagyobb arányban vezetnek közös költségvetésű háztartást. Ugyanez a felmérés azt mutatja: míg Európában a párok 53%-a van közös kasszán, addig Romániában a megkérdezettek 76%-a. A fenti adatokból gyorsan arra a következtetésre juthatunk, hogy Romániában nem más, mint a boldog párkapcsolat áll a közös költségvetés hátterében – és ehhez semmi köze nincs esetleg az alacsony jövedelemnek, az örökölt családi mintáknak. Pedig gyanút kelthet a felmérés egy másik adata, miszerint Romániában a legkisebb a spórolt pénzzel rendelkezők száma, és ez kétségtelenül a jövedelemszinttel kapcsolatos. Az általunk megkérdezettek természetesnek találják a közös pénzügyeket, de van aki félti a pénzt lyukasmarkú párjától.

„Akkor én is megfőzöm a vasárnapi húslevest, ő is a maga vasárnapi húslevesét, és úgy ülünk asztalhoz ebédelni?!” – mondja az abszurd példát a kétgyermekes B. B., aki párjával, B. J.-vel kevéssel két minimálbér fölötti bevétellel rendelkezik havonta. Ettől még úgy érzik: boldog házasságban élnek.

Bár kétségtelenül van összefüggés a párkapcsolat minősége és a pénzügyek vezetése között, mégis különös következtetés vonható le az ING bank 15 országban végzett internetes felméréséből: azt állítják, hogy a boldog házasságban élők nagyobb arányban vezetik közösen a pénzügyeiket, aztán rögtön az is kiderül, hogy a kutatott országok közül Romániában a legnagyobb a közös kasszán élő párok aránya. Közvetlen környezetünkben rögtönzött „közvélemény-kutatásunk” ezzel szemben inkább azt mutatja: a szerényebb jövedelemszint sok esetben elkerülhetetlenné teszi a közös kasszát, sokak számára meg csak így természetes.

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!