Bethlen-kollégium: új bölcsőde beindításával kezdődött a tanév

Az előkészítősöket rózsával köszöntötték nagyobb társaik

Bethlen-kollégium: új bölcsőde beindításával kezdődött a tanév
A nagyenyedi ősi alma mater kiváló körülmények között fogadta a szeptemberi becsengetéskor a diákokat és különösebb problémák nélkül kezdődhetett az új tanév. Bölcsődésektől a maturandusokig, mindösszesen 496-an látogatják az intézményt.

Az iskola történetében először az idén hoztak létre bölcsődét, amely teljesen hivatalosan működik, 15 gyerek látogatja. Az óvodai csoportok továbbra is napközis programmal működnek és folytatódik az elemi osztályosok számára megszervezett délutáni oktatás is.

Az ünnepélyes tanévnyitón, amelyet Kerekes Erika aligazgató moderált, több felszólaló is bátorító gondolatokkal ösztönözte a diákokat. Demeter Szabolcs iskolalelkész Pál apostol szavait idézve hangsúlyozta, hogy az iskolában egyetlen diák sem egyedül vívja küzdelmét, mert a Jóisten adott hozzá osztálytársakat és bátorító közösséget. Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere, többek között, a bölcsőde beindításának fontosságát hangsúlyozta.

Gudor Kund Botond, a Nagyenyedi Református Egyházmegye esperese szerint ideális, ha az iskola a hit, kegyesség és a tudomány fészke, hiszen ez a három dolog szükséges ahhoz a Pál apostol által említett szabályszerű küzdelemhez, amely által hervadhatatlan koszorút lehet nyerni.

Ladányi Árpád Csaba, a Fehér Megyei RMDSZ elnöke, azt kívánta a tanulóknak, hogy a gyermekkori kíváncsiság végigkísérje őket egész életükön. „Gyarapodjatok tudásban, de tudnotok kell, hogy tudás erkölcsi tartás nélkül semmit se ér!” – hívta fel a diákok figyelmét. Fülöp Szabolcs, a szülői bizottság elnöke, helyi RMDSZ tanácsos szerint biztató jel volt az, hogy az iskola jubileumi ünnepségén nagyon sok gyerek és fiatal volt jelen, de rajtunk múlik, milyen lesz a következő 400 év.

A felszólalásokat követően a negyedikes diákok meglepetésműsorral kedveskedtek az előkészítő osztályosoknak, a kollégium Fügevirág Néptánccsoportja pedig rövid néptáncbemutatót tartott.

Szőcs Ildikó, a kollégium igazgatója a 2022-2023-as tanév kihívásairól beszélt és ünnepélyesen megnyitotta azt.

A Fehér megyei magyar iskolákban és tagozatokon nem adódtak különösebb gondok a tanévnyitás körül, sehol sem akadozik az oktatás felújítások vagy egyéb okok miatt és mindenhol szakképzett pedagógusok foglalkoznak a gyerekekkel – tudtuk meg Nagy Tímea kisebbségekért felelős tanfelügyelőtől.