Basa

Emese

A népi gyermekjátékok varázsa és öröme lengte be a levegőt szombaton Magyarlapádon, ahol minden eddiginél több, Fehér megyei magyar alsó tagozatos csoport kapcsolódott be a „Körbe, körém, gyermekek!” elnevezésű programba.
Közhír
Az új rendezvény meg a gyönyörű tavaszi napsütés mágnesként vonzotta szombaton a kirándulókat Torockóra. A friss levegőn és a páratlan környezetben a családok, iskolás- és baráti csoportok szemmel láthatóan nagyon jól érezték magukat.
Közhír
Erdélyben nincs más olyan település, amelyik annyit szenvedett volna, mint Nagyenyed, a dél-erdélyi magyarság egyik legfontosabb egykori központja. Története során három alkalommal szinte teljesen elpusztult, de legkevesebb kétszer ennyi, jelentős károkat okozó támadás érte. Konok akarattal azonban a város lakossága mindannyiszor újjáépítette. Az egyik legsúlyosabb veszteség 1704 virágvasárnapján érte a várost, erre emlékezett vasárnap, március 24-én a helyi református egyházközség.
Közhír
Fehér megyében, Torockón a március 15-i rendezvény egyik fő mozzanatát az iskola névadójára való emlékezés jelentette, amelynek apropóját Sebes Pál (1786-1864) rektor halálának 160. évfordulója adta. Szombaton Magyarlapádon folytatódott a március 15-e tiszteletére megrendezett emlékünnepség-sorozat, színpompás néptáncfesztivállal.
Közhír
Nagyenyed haladó szellemű polgársága nagy örömmel fogadta a forradalom kitörésének hírét, mit sem sejtve arról, hogy néhány hónap múlva kő kövön nem marad a városban.
Közhír
Március második hétvégéjén egészségügyi tájékoztatással, ingyenes mellrákszűréssel, nőszövetségi találkozóval és hangulatos koncertekkel szólították meg a szebbik nem képviselőit.
Közhír
Csodálatos természet, páratlan építészet, élő néphagyomány – és mindezek az adottságok sikeresen fonódnak egybe a sokak által ma Erdély legszebb falujának tartott hajdani bányavároskában, Torockón, ahol a farsangtemetést, a több száz éves vidám téltemető szertartást a helyiek igyekeznek változatlan formában megtartani. A hétvégi torockói farsangtemetés idén is számos érdeklődőt vonzott, a szervezők ezúttal kulturális, családbarát és a turizmust népszerűsítő programokkal társították a hagyományos népszokást. Ez alkalommal bemutatták a torockószentgyörgyi vár megmaradt részeinek a restaurálási programját is, a munkálatokat már idén tavasszal elkezdik, a kivitelezés határideje 2025 októbere. Annak apropóján pedig, hogy a turizmust népszerűsítő országos listán Torockót első helyre tették, mi is elkészítettünk egy tízpontos rangsort a település egyedi, ritkaságszámba menő érdekességeiről, különlegességeiről.
Közhír
A Fehér megyei RMDSZ és a Dr. Brendus Gyula Egyesület által szervezett sportverseny minden évben egyik legkedveltebb esemény a környéken.
Sport
A nagyenyedi ősi alma mater adott otthont 2024. február 23. és 24. között az Erdélyi és Királyhágómelléki Református Kollégiumok XXIII. Bibliaismereti Vetélkedőjének. A rendezvény az Erdélyi Református Egyházkerület és a nagyenyedi Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával valósult meg.
Közhír

A Bethlen Gábor Kollégiumban több évszázados hagyománya van az önképzésnek. Az első próbálkozások szorosan kötődnek az Aranka György által 1791-ben kezdeményezett nyelvművelő társaság megalakulásához, hiszen még abban az évben a kollégiumban – Thoroczkay Pál vezetésével – egy diákcsoport vállalkozott az anyanyelv művelésére, majd színjátszó kört is alakítottak.

Közhír
A bukaresti Romexpoban szervezett országos turisztikai vásáron, február 15-én, csütörtökön vette át Torockó polgármestere, Deák-Székely Szilárd Levente a Turisztikai Újságírók és Írók Nemzetközi Szövetségének (FIJET) romániai fiókja által odaítélt címet. A szövetség az ország elsőszámú turisztikai célpontjának tekinti 2024-ben a Székelykő lábánál fekvő gyönyörű települést.
Közhír
Fehér megye önkormányzati tanácsának és az RMDSZ felső vezetésének közös megbeszélésére került sor csütörtökön délután, az idén első alkalommal, amelyen mintegy negyvenen vettek részt.
Közhír