Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő: létrejött a Barca-csoda

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő: létrejött a Barca-csoda
A szerdai játéknap is gólokban termékenynek bizonyult a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóin, a keddi 10 után 11 találatot jegyeztek. A Borussia Dortmundnak elég volt néhány percnyi villogás a Benfica ellen, a szenzáció viszont a másik találkozón született: az FC Barcelona le tudta dolgozni négygólos hátrányát a PSG-vel szemben.

Kiütötték a Benficát

Pierre-Emerick Aubameyang három góljának köszönhetően 4–0-ra nyert a Dortmund a Bajnokok Ligája szerdai esti, Benfica elleni nyolcaddöntőjén, így a németek 4–1-es összesítéssel jutottak a legjobb nyolc közé.

A portugálok elleni nyolcaddöntőn mindössze 4 percet kellett várni a hazai gólra. Pulisics csúsztatott egy jobb oldali szöglet után, a hosszún egyedül érkező Aubameyang pedig könnyedén a vendég kapuba fejelt (1–0). A gólgyártás a második felvonásban folytatódott: Ederson az 59. percben Pulisics emelésével szemben tehetetlennek bizonyult (2–0), két perccel később Schmelzer beadása után Aubameyang pedig a harmadik német gólt is megszerezte (3–0). A gaboni támadó 6. BL-gólja megtörte a portugálokat, akik a 84. percben még megúszták a negyediket Bartra kapufája nyomán, aztán viszont megint jött egy villámgyors hazai akció, amelynek végén ismét Pierre-Emerick Aubameyang volt eredményes (4–0). A Dortmund idegenbeli vereségét követően négy góllal köszörülte ki a csorbát, ezzel összesítésben 4-1-gyel a legjobb nyolc közé jutott.

A Barcelona véghezvitte a lehetetlent

Az FC Barcelona csapata hazai pályán őrült mérkőzésen 6–1-re legyőzte a Paris Saint-Germaint a szerda esti visszavágón, így a spanyol bajnoki címvédő bejutott a legjobb nyolc közé.

Sokan a „Lehetetlen küldetés” bélyeggel látták el a Barcelona-PSG összecsapást, ugyanis valóban nem sok esély mutatkozott rá, hogy a két csapat első mérkőzésén megsemmisítő, 4–0-s vereséget szenvedő katalánok kiharcolják a továbbjutást a francia csapat ellen. Az idény végén leköszönő Luis Enrique vezetőedző viszont irigylésre méltó optimizmussal tekintett a meccs elé, és nem véletlenül…

A Barcelona már a találkozó elején a kapuja elé szegezte a párizsi csapatot, Luis Suárez pedig a 3. percben fejjel szerezte meg a vezetést. A labda ugyan nem érintette a hálót, de a gólvonal-technológiának köszönhetően kiderült, hogy egyértelműen bent volt a játékszer (1–0). A folytatásban is nagy lendülettel focizott a katalán együttes, a 40. percben érett újabb góllá a fölény: Iniesta a tizenhatoson belül utána eredt egy reménytelennek tűnő indításnak, kibújt a védő mögül, sarokkal középre tette a labdát, amely végül a menteni igyekvő Laywin Kurzawa lábáról a kapuba pattant (2–0).

Az elsőhöz hasonlóan a második játékrész is katalán góllal kezdődött: Neymart a PSG jobbhátvédje, Thomas Meunier meglehetősen szerencsétlenül, estében fejjel buktatta a tizenhatoson belül, a némi bírói tétovázást követően megadott büntetőt pedig Lionel Messi váltotta gólra (3–0). Arról, hogy a mérkőzésen biztosan ne legyen hosszabbítás, a 62. percben Edinson Cavani gondoskodott: az uruguayi csatár tíz perccel korábban még csak a kapufát döngette, ezúttal viszont Kurzawa középre fejelt labdáját tizenegy méterről vágta a léc alá, amivel a PSG legeredményesebb játékosává lépett elő az európai kupaporondon (3–1). A meccs végére aztán még az addigiaknál is jobban felgyorsultak az események. A 85. percben Ángel Di María ordító ziccerben hibázott, három perc múlva Neymar lőtt meseszép szabadrúgásgólt (4–1), majd a 90-ben a Suárez buktatásáért megítélt büntetőt szintén a brazil szélső vágta a kapuba (5–1). Egy gól kellett volna már csak a csodához, és ezt a 95. percben a csereként beálló Sergi Roberto (a képen) helyezte el a PSG kapujában, így a Barcelona minden idők legnagyobb fordítását produkálva bejutott a legjobb nyolc közé.

Eredmények, Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó (kiemelve a továbbjutó):Borussia Dortmund (német)–Benfica Lisszabon (portugál) 4–0 (gól: Aubameyang 3 – 4., 61. és 85., valamint Pulisics – 59. perc) – továbbjutott a Dortmund 4–1-es összesítéssel • FC Barcelona (spanyol)–Paris Saint-Germain (francia) 6–1 (Suárez – 3., Kurzawa – 40., öngól, Messi – 50., 11 m, Neymar 2 – 88. és 91., a második 11 m, Sergi Roberto – 95. perc, illetve Cavani – 62. perc) – tj. a Barcelona 6–5-ös összesítéssel.Először fordított egy csapat 0–4-ről

Az FC Barcelona az első csapat az európai kupaküzdelmek történetében, amely 0–4-ről fordított meg egy párharcot.

Korábban három együttesnek sikerült négygólos hátrányt ledolgoznia: a portugál Leixoes SC 1961-ben 6:2-re kikapott a svájci FC La Chaux-de Fonds vendégeként a Kupagyőztesek Európa Kupájában, majd a visszavágót 5:0-ra nyerte. A Partizán ugyancsak 6–2-re maradt alul 1984-ben a Queens Park Rangers stadionjában az UEFA-kupában, aztán Belgrádban 4–0-ra legyőzte az angolokat, és idegenben szerzett gólokkal továbbjutott. Végül a Real Madrid az UEFA-kupa 1985–1986-os kiírásában 5–1-es vereséget szenvedett a Borussia Mönchengladbach vendégeként, a visszavágón 4–0-ra nyert, és továbbjutott.

A legrangosabb kupasorozatban, a Bajnokok Ligájában – illetve 1992 előtt a Bajnokcsapatok Európa Kupájában – még nem fordult elő hasonló bravúr.