Bajnokok Ligája: a Bayern München legyőzése is kevés lehet az FC Barcelonának

Bajnokok Ligája: a Bayern München legyőzése is kevés lehet az FC Barcelonának
Mindenképpen le kell győznie szerdán otthon a német Bayern Münchent az FC Barcelonának a labdarúgó Bajnokok Ligája főtáblás küzdelmeinek ötödik fordulójában, de a csoport másik mérkőzésének eredményétől függően még ez sem biztos, hogy elegendő a továbbjutáshoz a katalán sztárcsapat számára.

A szerdai játéknapon kétségkívül Barcelonában rendezik a legnagyobb rangadót, a Barça–Bayern összecsapás mindig nagy érdeklődésre tart számot, a házigazdák esetleges korai búcsúja miatt azonban még inkább reflektorfénybe kerül a találkozó.

Az FC Barcelona helyzete akkor vált nehézzé, amikor a második fordulóban a Bayern, a harmadik körben pedig az Milánói Internazionale vendégeként vereséget szenvedett. Xavi Hernández tanítványainak ezután még volt esélyük a javításra, legutóbb ugyanis épp az Intert fogadták, de az akkor játszott 3–3-as döntetlen az olaszokat hozta nagyon kedvező helyzetbe a továbbjutás szempontjából.

Jelenleg ugyanis a Barcelonának elsősorban arra lenne szüksége, hogy a milánói kék-feketék ne nyerjenek pályaválasztóként a pont nélkül sereghajtó cseh Viktoria Plzennel szemben. Erre papíron vajmi kevés esély mutatkozik, az Inter ugyanis minden versenysorozatot figyelembe véve ötmeccses veretlenségi sorozatot tud maga mögött, ebben négy siker és egy döntetlen – éppen a Barca elleni – szerepel.

Ha viszont a Plzen pontot vagy pontokat szerezne Milánóban, abban az esetben a Barcelona a Bayern legyőzésével még reménykedhet a tavaszi BL-folytatásban. A katalánok ugyanakkor biztosan az Európa Liga egyenes kieséses szakaszában szerepelnek majd tavasszal, ha az Inter legyőzi a Plzent, vagy Milánóban és Barcelonában is döntetlennel zárul az összecsapás.

Szintén a szerdai játéknapon biztosíthatja be BL-nyolcaddöntős szereplését az angol FC Liverpool, ehhez annyit kell tennie, hogy legalább egy pontot szerez a holland Ajax vendégeként Amszterdamban. Ebben a négyesben az élen álló olasz SSC Nápoly már az előző körben továbbjutott, s most esélye van arra is, hogy a csoportelsőséget bebiztosítsa, vendége ugyanis a pont nélkül utolsó skót Glasgow Rangers lesz.

A B-csoportban a BL-főtábla egyik nagy meglepetését szolgáltató belga Club Brugge már biztosan nyolcaddöntős, s ezúttal a második helyen álló, és így a továbbjutásért harcban lévő FC Portót fogadja. Ha a portugálok nem nyerik meg a meccset, akkor a Brugge az utolsó körös összecsapások eredményétől függetlenül az élen zárja a csoportot. A Portónak ugyanakkor nagy szüksége van a három pontra, mert ha azt megszerzi, s közben a spanyol Atlético Madrid nem veri meg otthon a német Bayer Leverkusent, akkor a portóiak ünnepelhetik a legjobb 16 közé kerülést.

A legizgalmasabb mérkőzéseket minden bizonnyal a kiegyenlített D-csoportban vívják majd szerda este: itt még mindegyik csapatnak van esélye a nyolcaddöntőbe jutásra, a legkedvezőbb helyzetben pedig az élen álló angol Tottenham Hotspur van, amely ha legyőzi a vendég és most harmadik helyezett Sporting CP Lisszabon együttesét, akkor a legjobb 16 közé jut. Ha a Spurs sikere mellett a második Olympique Marseille diadalmaskodni tud az Európa Ligában címvédő német Eintracht Frankfurt vendégeként, akkor angol–francia továbbjutás válik biztossá.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló, szerdai program (a mérkőzések – két kivétellel – 22 órakor kezdődnek):

A-csoport: • SSC Nápoly (olasz)–Glasgow Rangers (skót) – élőben közvetíti a Prima Sport4 tévéadó • AFC Ajax Amszterdam (holland)–FC Liverpool (angol) – DigiSport2, Orange Sport2 és Prima Sport2. A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Nápoly 12 pont, 2. Liverpool 9, 3. Ajax 3, 4. Rangers 0.

B-csoport: • Club Brugge (belga)–FC Porto (portugál) – 19.45-kor, DigiSport2, Orange Sport3 és Prima Sport1 • Atlético Madrid (spanyol)–Bayer Leverkusen (német) – DigiSport4 és Orange Sport4. Az állás: 1. (már továbbjutott) Brugge 10 pont, 2. Porto 6, 3. Atlético 4, 4. Bayer 3.

C-csoport: • Milánói Internazionale (olasz)–Viktoria Plzen (cseh) – 19.45-kor, DigiSport1, Orange Sport2 és Prima Sport2 • FC Barcelona (spanyol)–Bayern München (német) – DigiSport1, Orange Sport1 és Prima Sport1. Az állás: 1. (már továbbjutott) Bayern 12 pont, 2. Inter 7, 3. Barcelona 4, 4. Plzen 0.

D-csoport: • Tottenham Hotspur (angol)–Sporting CP Lisszabon (portugál) – DigiSport3, Orange Sport3 és Prima Sport3 • Eintracht Frankfurt (német)–Olympique Marseille (francia). Az állás: Tottenham 7 pont, 2. Marseille 6 (6–4), 3. Sporting 6 (6–6), 4. Eintracht 4.