A középnemzedék sikere

A középnemzedék sikere
Nagyon tudunk örülni, ha fiatal előadókat hallgathatunk, de ez nem jelenti azt, hogy elfeledkezünk a „derékhad” képviselőiről. Nem feledkezett meg a közönség a Transilvan Vonósnégyesről sem – amelynek a tagjai a középnemzedékhez tartoznak –, hiszen az október 15-i koncerten megtelt a Gheorghe Dima Zeneakadémia stúdióterme.

Három mű szerepelt a Transil­van Kvartett legutóbbi koncertjén: a kolozsvári zeneszerző, Hans-Peter Türk (1940–) Meditationen über KV 499 című alkotása, D. Sosztakovics c-moll nr. 8. vonósnégyese, és L. van Beethoven c-moll op. 18 nr. 4. vonósnégyese. 

Amint a műsorfüzetből megtudhattuk, H. P. Türk ezt a vonósnégyesét a kolozsvári komolyzenei élet ismert és megbecsült személyiségének, Ilse László-Herbert zeneakadémiai kamarazene-tanár felkérésére írta, a tanárnő diákjai számára. Már a mű címe is sugallja, hogy ez az alkotás W. A. Mozart D-dúr KV 499 vonósnégyeséből ihletődött, annak egyik zenei motívumát dolgozza ki. Türk alkotásából árad a játékos jelleg: a precízen előadott gyöngysorszerű futamok révén mintha üde tavasz költözött volna be az októberi esemény helyszínére. Az 1975-ben komponált Türk-mű még ma is méltán tarthat igényt a közönség érdeklődésére, hiszen a keletkezésétől számított négy évtized után sem vesztett szépségéből, értékéből. Gondolom, az előadók és a közönség számára külön örömet jelentett, hogy a koncerten megjelent Hans-Peter Türk zeneszerző és Ilse László-Herbert zeneakadémiai oktató is.

Sosztakovics 8. c-moll vonósnégyese a zeneszerző egyik legismertebb alkotása. Kezdetben a második világháború és a diktatúrák áldozatai emlékére írott műnek tartották ezt a vonósnégyest, ám később a zeneszerző maga életrajzi fogantatásúnak nyilvánította a gyönyörű zenei motívumokban bővelkedő öttételes alkotást. A vonósnégyes tagjai – Gabriel Croitoru elsőhegedű, Nicuşor Silaghi második hegedű, Marius Suărăşan brácsa és Vasile Jucan cselló – közül mindegyiknek alkalma nyílt egyéni kvalitásait is bemutatni. 
L. van Beethoven c-moll op. 18 nr. 4. vonósnégyesének első tételében szenvedéllyel és drámaisággal teli zenei motívumokat hallhatunk. A második tétel könnyed és gyors tempója után a harmadik tételben az elsőhegedű szólamának szépségére figyelhettünk fel. A negyedik tétel egzotikus hangulata és különös ritmusa keltette fel a közönség figyelmét.

A több mint három évtizedes aktív koncertezés után elégedetten állapíthatjuk meg: az ötödik X-en túl, közeledve a hatodik X fele, a Transilvan Vonósnégyes tagjai továbbra is el tudják bűvölni a hallgatóságot. Valljuk be: ritka az a kamaraegyüttes, amely ilyen hosszú és sikeres pályát tudhat magáénak.