Lőrinczi

Krisztina

Romániában is beigazolódni látszanak a világszintű statisztikák következtetései: a koronavírussal fertőzött személyek többségét előzőleg más krónikus betegségekkel is diagnosztizálták. A betegség súlyos lefolyását (amelynek következtében a beteget intenzív terápián kezelték vagy elhunyt) a magas vérnyomás és a cukorbetegség befolyásolja a leginkább. Lőrinczi Krisztina diabetológus szakorvos is megerősítette: a cukorbetegek a nagyobb kockázatú csoportba tartoznak a Covid-19 okozta megbetegedés és annak sokkal súlyosabb szövődményei tekintetében. A koronavírus-fertőzéssel kórházban kezelt betegek esetében a cukorbetegség és a magas glükózszint összefüggésben áll a szövődmények, a légzési elégtelenség és a halálesetek megnövekedett számával. Az Amerikai Diabetológiai Társaság szerint a cukorbetegség nem növeli a koronavírus-fertőzés kockázatát, de felelős a súlyosbodás és a szövődmények kialakulásáért.
Életmód
A Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezte meg a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, évente november 14-én hívják fel a figyelmet a cukorbetegség kockázataira. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.
Életmód
Az ősz beköszöntével aligha akad finomabb fogás néhány frissen szedett, lédús gyümölcsnél. Cukorbetegség esetén azonban be kell tartanunk néhány szabályt, ha gond nélkül szeretnénk élvezni az évszak ízeit. Habár a szénhidrátok testünk egyik legfontosabb energiaforrásai, az emésztés során minden szénhidrát egyszerű cukorrá bomlik le, így diabétesz fennállása esetén nagyon oda kell figyelni a bevitt mennyiségre.
Életmód
Sok beteg van, aki hosszú ideig nem is tud róla, hogy diabétesszel küzd. Mit kell tudni erről a – sajnos igen gyakori – betegségről?
Életmód
Elég gyakori eset, hogy az érintett személyeknél nem jelentkeznek a cukorbetegség megszokott jelei, így aztán nincs honnan tudnia róla, hogy ő cukorbeteg. Sok olyan esetet látni, amikor a vércukorszint kórosan magas ugyan, de nem éri el azt a kritikus pontot, ami megzavarná a mindennapokat. De attól még sajnos jelen van és a háttérben, csendben dolgozik.
Életmód
Az, hogy kit érinthet a cukorbetegség, erre a kérdésre pontos választ nem tudok adni. Sajnos, egyre gyakoribb kórkép mostanában úgy felnőttek, mint gyerekek körében. Főleg a 2-es típusú cukorbetegség esetén sokszor hiányoznak a zavaró tünetek. Így igen fontos szerepet kap tehát a tudatos szűrés, odafigyelés, hogy minél korábban felfedezve ennek előrehaladását lelassítsák, és a szövődmények kialakulását megakadályozzák.
Életmód