Cukorbetegség és koronavírus: összefüggések és ajánlások

A krónikus betegségek növelik a szövődmények kialakulását

Cukorbetegség és koronavírus: összefüggések és ajánlások
Romániában is beigazolódni látszanak a világszintű statisztikák következtetései: a koronavírussal fertőzött személyek többségét előzőleg más krónikus betegségekkel is diagnosztizálták. A betegség súlyos lefolyását (amelynek következtében a beteget intenzív terápián kezelték vagy elhunyt) a magas vérnyomás és a cukorbetegség befolyásolja a leginkább. Lőrinczi Krisztina diabetológus szakorvos is megerősítette: a cukorbetegek a nagyobb kockázatú csoportba tartoznak a Covid-19 okozta megbetegedés és annak sokkal súlyosabb szövődményei tekintetében. A koronavírus-fertőzéssel kórházban kezelt betegek esetében a cukorbetegség és a magas glükózszint összefüggésben áll a szövődmények, a légzési elégtelenség és a halálesetek megnövekedett számával. Az Amerikai Diabetológiai Társaság szerint a cukorbetegség nem növeli a koronavírus-fertőzés kockázatát, de felelős a súlyosbodás és a szövődmények kialakulásáért.

A cukorbetegek a nagyobb kockázatú csoportba tartoznak az új típusú koronavírus okozta megbetegedés és annak sokkal súlyosabb szövődményei tekintetében. A Covid-19-vírusfertőzéssel kórházban kezelt betegek esetében a cukorbetegség és a magas glükózszint összefüggésben állt a szövődmények, a légzési elégtelenség és a halálesetek megnövekedett számával.

Cukorbetegség és a koronavírus-fertőzés kockázata

A kutatók nem tudják biztosan, hogy a cukorbetegségben szenvedők miért vannak kitéve a Covid-19-vírusfertőzés folyományaként kialakuló szövődmények vagy az emiatt bekövetkező halál nagyobb kockázatának. A vonatkozó tanulmányok eléggé ellentmondásosak. Egyes statisztikák szerint viszont a cukorbetegek esetében majdnem háromszor akkora volt a halálozási ráta, mint azoknál, akik nem szenvedtek cukorbetegségben. A Covid-19-vírusfertőzés okozta megbetegedés még mindig újnak számít és az ismeretek korlátozottak, de folyamatosan gyarapodnak. Nagyobb a kockázat az 1-es típusú cukorbetegek, valamint az ACE-gátló vérnyomáscsökkentőket szedő 2-es típusú cukorbetegek esetében. Az 1-es típusú cukorbetegség esetén – azoknál, akik elkapják a vírusfertőzést – sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki diabéteszes ketoacidózis, ami nagyban hozzájárul a koronavírusos fertőzöttek halálához. Jelen álláspont szerint ezeken a vérnyomáscsökkentő gyógyszereken nem célszerű változtatni az ezt szedő betegeknél. A 2-es típusú cukorbetegség növelheti a fertőző megbetegedések és az ezekhez kapcsolódó társbetegségek előfordulásának gyakoriságát, bár több erre vonatkozó kutatásra lenne szükség. Egyéb adatok szerint az 1-es típusú cukorbetegség esetén az is előfordulhat, hogy a cukorbetegek az immunválasz működési zavaraiból adódóan hajlamosabbak a fertőzésekre. Az immunválasz működési zavara mögött a hiperglikémia állhat (amikor a vér cukorszintje nagyon megemelkedik), amely azt eredményezi, hogy a cukorbeteg szervezete nem képes féken tartani a betolakodó kórokozók terjedését, ezáltal fogékonyabbá válik a fertőzésekre. További gondot jelent a keringési rendszer károsodása, ami lassítja a véráram gyógyító hatását. 

Hogyan készülhetünk fel a Covid-19-vírusfertőzésre?

A romániai diabetológiai fórum ajánlásai cukorbetegeknek: 
• nagyon gyakori kézmosás, legalább 20 másodpercig, a glükométer használata és az inzulin beadása előtt pedig mindenképpen;
• rendszeres és gyakori vércukorszintmérés, 
• az orvos által előírt kezelés pontos betartása és folytatása;
• a vércukorszint egyensúlyban tartása, megfelelő életmóddal és speciális gyógyszerekkel;
• a recept nélküli antivirális gyógyszerek és antibiotikumok elkerülése;
• folyamatos kapcsolattartás a szakorvossal és a háziorvossal, konzultáció és kezelés felírása céljából; 
• elegendő gyógyszer (inzulin) és vércukorszint-mérő teszt biztosítása (1–3 hónapra előre), hogy ne legyen megszakítás a kezelésben;
• elegendő mennyiségű gyógyszer biztosítása egyéb társbetegségek stabilizálására és kezelésére (magas vérnyomás, koleszterin, pajzsmirigy túl-/alulműködése);
• megfelelő helyettesítő gyógyszer felíratása, ha a gyógyszertárakban a szokásos antidiabetikus gyógyszerek nem kaphatók;
• az orvos által ajánlott étrend betartása (gyümölcs-, friss vagy fagyasztott zöldségfélék, diófélék, joghurt stb.);
• megfelelő hidratálás (fél pohár víz óránként);
• napi 7-8 óra alvás, pihenés;
• otthoni testmozgás (torna, tánc, séta az udvaron vagy a tömbház körül);
• cukorkészlet biztosítása az esetleges hipoglikémiás állapotok kezelésére.

Általában, az inzulinkészleteket leszámítva a cukorbetegségben szenvedőknek is ugyanúgy kell felkészülni, mint bárki másnak: ügyelniük kell az alapos kézmosásra, a felületek fertőtlenítésére, és a fizikai távolságtartásra, amennyire csak lehetséges. Ezeken kívül a legfontosabb óvintézkedés ebben a periódusban az lehet, hogy fenntartsák a megfelelő vércukorszintet. Ez csökkentheti a fertőzés kockázatát és a betegség súlyosságát. A vércukorszint gyakoribb ellenőrzése is javasolt vércukormérő készülék segítségével, akárcsak az egészséges táplálkozás. Fontos figyelni az étrendre és a megfelelő fehérjebevitelre, valamint a megfelelő ásványianyag- és vitaminbevitelre. Kiemelten fontos a diéta betartása, hogy a szénhidrát háztartás lehetőleg – még rendszeres orvosi kontroll hiányában is – rendezett legyen. Az otthoni torna is javasolt, a mozgás fokozhatja a védekezőképességet, segíti a vérből a felesleges glükóz felvételét. Tilos az edzőtermi edzés! 

Hogyan bonyolítja a cukorbetegség a fertőzés fejlődését?

Egyes tanulmányok szerint a megemelkedett vércukorszint gyengíti az immunrendszert. 
A cukorbetegség szív- és érrendszeri, valamint vesebetegséggel, illetve idősebb életkorral társul, és ezek a tényezők mind hozzájárulnak a fertőzések súlyos formájának a kialakulásához. További kockázati tényező a túlsúly és a dohányzás. 

A cukorbetegség és a vírus közötti kölcsönhatás összetett, és nem világos, hogy a vércukorszint növekedése járul-e hozzá a fertőzőképesség növekedéséhez, vagy az, hogy megváltoztatja a szénhidrát-anyagcserét a szervezetben. Az Amerikai Diabetológiai Társaság szerint fontos megjegyezni, hogy a cukorbetegség nem növeli a koronavírus-fertőzés kockázatát, viszont növeli a súlyosbodás és a szövődmények kialakulásának kockázatát. 

Előfordulhat, hogy ebben az időszakban az otthon maradás, bezártság miatt sok beteg szorongással és depresszióval küzd. A járványveszély sokakban stresszt idézhet elő. Amennyiben a stressz tünetei gyakoriak és intenzívek, mindenképpen ajánlott pszichológushoz fordulni megfelelő segítségért és útbaigazításért.