A 2-es típusú cukorbetegség

Diabétlap

A 2-es típusú cukorbetegség
Sok beteg van, aki hosszú ideig nem is tud róla, hogy diabétesszel küzd. Mit kell tudni erről a – sajnos igen gyakori – betegségről?

Napjainkra a cukorbaj jóformán népbetegséggé nőtte ki magát. A 2-es típusú diabétesz esetén a sejtek nem képesek helyesen felhasználni a cukrot a relatív inzulinhiány miatt, így a vércukorszint elkerülhetetlenül növekedni fog. Jelen van az inzulinrezisztencia is, ennélfogva a hasnyálmirigy sokkal több inzulint fog kiválasztani ugyanazon hatás eléréséért.E kettős hatás miatt a hasnyálmirigy kevesebb inzulint fog termelni. Az állapot idővel növeli a szívbetegség rizikóját, a vakság esélyét, idegrendszeri, valamint komoly szervi károsodásokat okozhat a cukorbetegség szövődményeiként. Sajnos ma már minden korosztályt érint – kezdeti tünetei viszont meglehetősen enyhék. A 2-es típusú diabétesszel élő emberek közül 3-ból 1 nem tudja, hogy cukorbeteg…

Mi utal elsőként arra, hogy a diabétesz jelen van?

Gyakori jelenség lehet, hogy hiányoznak a tünetek. Amikor jelentkeznek, a leggyakoribb a fokozott szomjúság, száraznak érzékelt szájüreg, fokozott étvágy, gyakoribb vizeletürítés és a jó étvágy ellenére tapasztalt szokatlan súlycsökkenés. Amint a vércukorszint emelkedik, egyéb problémák is jelentkezhetnek fejfájás, kimerültség, homályos látás formájában.

A következő esetekben kell cukorbetegségre gondolni: talpon vagy lábujjakon elhelyezkedő fájdalmatlan fekélyek jelenléte a diabéteszes neuropátia miatt, amelynek a beteg nem tulajdonít különösebb jelentőséget, gombás- vagy húgyúti fertőzéseink vagy akár a tüdőgyulladás vagy bőrviszketés, különösen az ágyék környékén.

A cukorbetegség hatással lehet a szexuális életre is, ugyanis károsíthatja az ereket és idegeket a nemi szervekben. Három diabéteszesből 1 valamilyen szexuális problémával küzd. A cukorbeteg férfiak nagyrésze élete során legalább egyszer tapasztalja az impotencia valamilyen fokát.

Mi vezethet ide?

Bizonyos életmódbeli szokások és egészségügyi állapotok növelhetik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét. Ilyen a túlsúly (különösen a derék tájékán), az ülő életmód, a dohányzás, a sok vörös hús és feldolgozott étel, a magas zsírtartalmú tejtermékek és az édesség fogyasztása, valamint az egészségtelen koleszterin- és triglicerid szint. A családi kórtörténet is rizikófaktor: elsőfokú rokon esetén, ha a szülő vagy a testvér cukorbeteg, növekszik az esély a betegségre. Gyakoribb lehet a cukorbetegség később, ha valakinek várandóssága alatt volt terhességi cukorbetegsége, ha a kisbabája több mint 4 kilót nyomott születésekor, valamint, ha policisztás ovárium (petefészek) szindrómában szenved.

Fontos a betegség korai stádiumban való szűrése és helyes kezelése.

(Elérhetőség: Kisbács, Jupiter utca 4. szám. Tel.: 0371-136662)