Voiculescu: Be kellene zárni a kórházak zömét

Voiculescu: Be kellene zárni a kórházak zömét
A hazai kórházak 30 százaléka földrengés-veszélyeztetett épületben működik. Ezt Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter jelentette ki tegnap. A tárcavezető egy bukaresti sajtótájékoztatón elmondta, a minisztérium hamarosan ismertetni fogja azt a jelentést, amely a kórházak állapotáról szól. E szerint 30 százalékuk I-es és II-es kategóriájú, vagyis súlyosan földrengés-veszélyeztetett ingatlanban működik.

Hozzátette: ez az adat is azt mutatja, hogy jelentős befektetésekre van szükség a kórházi infrastruktúra javítása érdekében. Közölte: három regionális kórházat fognak építeni Kolozsváron, Craiován és Jászvásáron, ezekre 150 millió euró áll rendelkezésre európai uniós alapokból.

Aminiszter fontosnak tartja a magántőke bevonását a kórházi infrastruktúra fejlesztésére. Úgy vélte, csak ppp-konstrukciók, vagyis az állam és a versenyszféra partnersége révén lehet gyorsabb ütemben javítani a kórházi körülményeket. Ugyanakkor leszögezte, ez nem jelenti azt, hogy privatizálják az egészségügyet, az továbbra is állami ellenőrzés alatt marad.

A tárcavezető megismételte egy nyáron, hivatalba lépésekor tett kijelentését. Voiculescu úgy véli, be kellene zárni a kórházak 80 százalékát, ha szigorúan alkalmaznának minden szabályt. Hangoztatta, ezek a kórházak nem tesznek eleget mindazon általános minőségi követelménynek, amely egy korszerű egészségügyi intézménytől elvárható lenne. Rámutatott: sokakat sokkolt a kijelentése, de nincs értelme szépítgetni a valóságot, mert nem szolgálja sem az egészségügyben dolgozók, sem a döntéshozók, sem a betegek érdekeit. Ugyanakkor már nyáron leszögezte, hogy nem zárhatnak be ilyen sok kórházat, mert lényegében felszámolnák a hazai egészségügyi rendszert.