Mielőbb betöltenék az egészségügyi állásokat

A jelenlegi 100 napról 35 napra rövidült az állami egészségügyi intézményekben megüresedett állások versenyvizsgával történő betöltésének határideje – jelentette be az Agerpres hírügynökség által idézett Alexandru Rafila. Az egészségügyi miniszter elmondta, aláírta a vonatkozó rendeletmódosítást.

Beszélt arról is, hogy a háziorvosi szolgáltatásokért kifizetett összegek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (CNAS) folytatott tárgyalásokon múlnak. Kijelentésével a miniszter arra reagált, hogy a háziorvosok rendelőik bezárásával vagy konzultációs díjak bevezetésével fenyegetőznek, mert a CNAS megnyirbálni készül a jövedelmüket.

A miniszteri rendelet egyúttal 40 napról 20 napra csökkentette az ideiglenesen megüresedett helyek betöltésének határidejét. Emellett a korábbi öt nap helyett két nap áll a megyei orvosi kamarák rendelkezésére a meghirdetendő állások jóváhagyására. Rafila közölte azt is, hogy a korábbi eljárás szerint 90 nap alatt kellett lebonyolítani a versenyvizsgákat, most a határidő legtöbb 30 munkanapra csökkent. Ugyanakkor az eredmények közzétételének határideje öt napról három napra rövidült.

A miniszter szerint mindezeknek köszönhetően 100 napról 35 napra csökkent az állami egészségügyi intézményekben megüresedett állások versenyvizsgával történő betöltésének határideje. Ez az időtartam az eljárás felgyorsításával akár egy hónapra is lerövidíthető – magyarázta.

Rafila ismét sürgette az egészségügyi intézményeket, hogy hirdessék meg a megüresedett állásokat. Érvei szerint, ha ezt most megteszik, akkor az állásokat február közepéig be is lehet tölteni.A miniszter bejelentette azt is, hogy idén már a kormány előzetes jóváhagyása nélkül is meghirdethetik a megüresedett állásokat az egészségügyi intézmények. 

A szolgáltatásaikért járó finanszírozás megnyirbálását kifogásoló háziorvosok aggályai kapcsán a miniszter elmondta, az egészségbiztosítási pénztár idei költségvetését rögzítette a parlament, de ez az összeg az idei első költségvetés-kiigazításkor kiegészíthető. Hangsúlyozta, maga is prioritásnak tekinti a háziorvosi ellátás és a járóbeteg-szakellátás fejlesztését, ami elősegíti a kórházak tehermentesítését.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a törvény szerint a háziorvosi szolgáltatások díjazása a CNAS-vel lefolytatott tárgyalások eredményétől függ. Reményét fejezte ki, hogy ezek az egyeztetések a háziorvosok számára kedvezően zárulnak. 

Emlékeztetett: a háziorvosok a CNAS-vel kötnek szerződést, a szolgáltatásaik finanszírozását pedig a pénzügyminisztérium hagyja jóvá. „A költségvetési bevétel növekedésével ez a probléma megoldódik” – jegyezte meg. 

A CNAS a múlt héten bocsátotta közvitára az egészségügyi alapellátás és a járóbeteg-szakellátás szolgáltatásaiért járó pontértékekről szóló tervezeteket. A háziorvosok azt kérik, hogy ezek az értékek idén a múlt év végi szinten maradjanak.