Korlátozta az alapélelmiszerek árát a kormány - nő az egészségügyi dolgozók bére augusztus 1-től

Korlátozta az alapélelmiszerek  árát a kormány - nő az egészségügyi dolgozók bére  augusztus 1-től
Sürgősségi rendeletet fogadott el pénteken a kormány 17 alapélelmiszer árának korlátozása érdekében. A jogszabály a következő három hónapban 20 százalékra korlátozza a feldolgozók és a kiskereskedők által alkalmazható megengedett árrést, a nagybani forgalmazók pedig (az adásvételek számától függetlenül) együttesen legfeljebb 5 százalékos haszonkulcsot számolhatnak fel.

Az élelmiszerárak csökkentését célzó sürgősségi rendelet a közlönyben történő megjelenésétől számított 30 nap után lép életbe. Hatályának esetleges meghosszabbításáról az alkalmazás tapasztalatai függvényében a három hónapos időszak végén döntenek.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a kormányülés elején rámutatott: az árrés ideiglenes korlátozásától nem remélhető, hogy javul az ellátás a tisztességes áron elérhető élelmiszerek terén, ezért a kormány pénteken egy 600 millió eurós támogatási keretről is döntött, amellyel a román élelmiszeripari cégek megerősödését segíti. Ez a kabinet beiktatásakor meghirdetett “gazdasági hazafiság” egyik első konkrét lépése – tette hozzá.

Ugyanakkor a kormány pénteki ülésén elfogadott egy sürgősségi rendeletet, amely az ügyeletet végző részmunkaidős orvosi és egészségügyi személyzet, illetve az egészségügyi ellátást végző orvosi és kisegítő egészségügyi személyzet béremeléséről rendelkezik. Az intézkedések az új közalkalmazotti bértörvény hatályba lépéséig érvényesek.

Az Agerpres hírügynökség által idézett munkaügyi minisztérium közleménye szerint  2023. augusztus elsejétől az orvosi és egészségügyi szakszemélyzet, amely egyéni részmunkaidős munkaszerződés alapján ügyeletet teljesít, valamint az egészségügyi szolgáltatást nyújtó orvosi és egészségügyi szak- és kisegítő személyzet plusz havi bruttó juttatásban is részesül az alábbiak szerint: 500 lejt kapnak a szakorvosok és főorvosok, akik a törvény által megszabott alapnormán kívül egy havi ügyeletet teljesítenek, míg legalább két plusz ügyeletért 1000 lej jár; 500 lejt a biológusok, a vegyészek és a biokémikusok, akik legalább havi két ügyeletet teljesítenek; 500 lejt az orvosi asszisztensek, radiológiai technikusok, klinikai laboratóriumi, balneológiai fizioterápiás és rehabilitációs, fogászati, táplálkozási és dietetikai asszisztensek, szülésznők, orvosi asszisztensek, ápolónők az elvégzett tanulmányi szinttől függetlenül.

A hétvégi pihenőnapokon, munkaszüneti napokon végzett munkáért naponként 100 és 300 lej közötti juttatás jár minden személyzeti kategória számára, kivéve a szakorvosokat, főorvosokat, biológusokat, vegyészeket és biokémikusokat, akik a törvény által előírt alapnormán kívül havi egy vagy két plusz ügyeletet végeznek.

Továbbá, az egészségügyi egységek alkalmazottai közötti egyenlőtlenségek és eltérések kiküszöbölése érdekében a rendelet vakációs utalványokat biztosít mindazon alkalmazottaknak, akik eddig nem részesültek ebben a juttatásban. Az ehhez szükséges pénzalapot az állami büdzséből biztosítják az egészségügyi tárcán keresztül.

Az elfogadott jogszabály előírja továbbá, hogy az egészségügyben dolgozó személyzet pihenőszabadsága a szolgálati időtől függően elérheti a 38 munkanapot egy évben.

A jogszabály a munkahelyek betöltésének megkönnyítése érdekében azt is szabályozza: valamely egészségügyi intézmény bezárását követően csoportos létszámleépítéssel elbocsátott munkavállalóknak joguk van arra, hogy az elbocsátásuk napjától számított 12 hónapon belül az újonnan létrehozott álláshelyekre (a korábban betöltött tevékenységi körben) vizsga, versenyvizsga vagy próbaidő nélkül, elsőbbségi alapon újra felvegyék őket.

Kép: Rohonyi D. Iván