Rafila: nem csökkenthető a munkahelyek száma

Rafila: nem csökkenthető  a munkahelyek száma
Nem lehet csökkenteni az állások számát az egészségügyben – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila. Ugyanakkor közölte: nem áll szándékukban kórházakat bezárni, de megoldásokat kell találni a minőségi orvosi szolgáltatások biztosítására.

Az egészségügyi miniszter kifejtette, a betöltetlen közalkalmazotti állások befagyasztásáról szóló intézkedés egyelőre közvita tárgyát képezi, így nem lehet még részletekbe bocsátkozóan beszélni róla. Ugyanakkor jómaga azon az állásponton van, hogy az egészségügyben meghirdetett állásokat be kell tölteni, nem lecsökkenteni a számukat. Rafila ezzel arra reagált, hogy az egészségügyi szakszervezetek újabb tiltakozó megmozdulásokat helyeztek kilátásba arra az esetre, ha az egészségügyre is kiterjesztik a kormány által tervezett kiadáscsökkentő intézkedéseket. A szakszervezetek szerint az infláció miatt már így is 42,72%-kal csökkent 2018. január elsejéhez képest az egészségügyi alkalmazottak reálbére, és azt várják el a kormánytól, hogy legalább az ezt kompenzáló béremelést biztosítsa számukra – közölte az Agerpres hírügynökség.

Alexandru Rafila ugyanakkor közölte: nem áll szándékukban kórházakat bezárni, de megoldásokat kell találni a minőségi orvosi szolgáltatások biztosítására a polgárok számára. A miniszter az urziceni-i esetre hegyezte ki mondandóját, és nyomatékosította, hogy az embereknek orvosi szolgáltatásokra van szükségük, és nem olyan intézményekre, ahová hiába mennek el szükség esetén, mert nem találnak ott senkit. Emiatt lehet szükség egyes kórházak átszervezésére is, járóbeteg-rendelők kialakítására, ahol két váltásban fogadhatják a pácienseket. A tárcavezető szerint a járóbeteg-rendelői rendszer jelenti a jövőt, és a polgármesterekkel, megyei tanácselnökökkel közösen kell a minisztériumnak erre megoldásokat találnia.

Mint ismeretes, július 31-én reggel az utcán szült egy 24 éves nő Urziceni-ben, miután az urziceni-i városi kórház nem fogadta a vajúdó asszonyt. Rafila elfogadhatatlannak nevezte, hogy az urziceni-i városi kórház sürgősségi osztályán jelentkező vajúdó nőt nem fogadták, és nem vizsgálták meg a kórházban, arra hivatkozva, hogy jelenleg nincs ügyeletes szülészorvosuk.