Világjárvány – gyanús közbeszerzéseket vizsgál a parlament

Világjárvány – gyanús közbeszerzéseket vizsgál a parlament
A világjárvány idején bűncselekménygyanús közbeszerzéseket hajtottak végre, és alapos a gyanú, hogy az államnak jelentős károkat okozó más súlyos törvénysértések is történtek - derül ki a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot, majd veszélyhelyzet idején lebonyolított egészségügyi beszerzéseket vizsgáló parlamenti bizottság jelentéséből.

A jelentést a testület a képviselőház házbizottságához nyújtotta be, amely kedden továbbította a parlamenti frakcióknak, és 15 napon belül meg kell vitatnia a plénumnak.

A dokumentum szerint a meghallgatások és a vonatkozó dokumentumok átvizsgálása után a vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy a 2020. január 16. és 2022. március 9. közötti időszakban történtek bűncselekménygyanús közbeszerzések, ugyanakkor más törvénysértések gyanúja is felmerül. Mindezek jelentős kárt okoztak a román államnak - szögezte le a parlamenti bizottság. A szociáldemokrata párti Rodica Paraschiv vezette testület a jelentésben kéri a vizsgált időszakban lefolytatott egészségügyi közbeszerzésekkel kapcsolatos összes dokumentum titkosságának feloldását "a közpénzek elköltésének átláthatósága érdekében".

A jelentés szerint a koronavírus elleni vakcinák beszerzésének kérdése továbbra is vitatott téma. A beszerzésekkel kapcsolatban egyrészt korrupció gyanúja merül fel, másrészt nem tudni, hogy pontosan mennyit költött az állam az oltóanyagok megvásárlására és mekkora összeget veszített a lejárt szavatosságú készítmények megsemmisítésével vagy eladományozásával.

A körülményekre való tekintettel a beszerzéseket szabályozó jogi keretnek rugalmasnak kellett lennie, az állami intézményeknek gyorsan kellett reagálniuk, az esetek többségében azonban fennakadást okozott, hogy olyan beszállító kapott közvetlen megbízást, amelynek nem volt kapacitása a kért termékmennyiség kiszállítására, vagy nem megfelelő minőségű termékeket szállított. Emellett túlárazott beszerzésekre is volt példa, illetve bizonyos esetekben előleget fizettek soha át nem vett termékekre - olvasható a dokumentumban.

A jelentés kitér arra is, hogy sokan az illetékesek közül nem mentek el a vizsgálóbizottsági meghallgatásra, többek között Florin Cîţu volt miniszterelnök sem jelent meg a testület előtt. Ennek kapcsán leszögezték, meg kell vizsgálni, hogy milyen eszközök állnak a parlamenti vizsgálóbizottságok rendelkezésére az igazság kiderítésére, esetenként ugyanis nem elegendő a kötelezettségre vagy bizonyos elvekre hivatkozni.

A bizottság tagjai azt is megjegyezték, hogy munkájukat akadályozták a vakcinagyártókkal kötött szerződések titoktartási záradékai, amelyek miatt fontos információkhoz nem férhettek hozzá.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot, majd veszélyhelyzet idején lebonyolított egészségügyi beszerzéseket vizsgáló parlamenti bizottság felállításáról 2021. november 3-i ülésén döntött a képviselőház plénuma.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, George Simion múlt héten bejelentette, hogy pártja közzétesz majd egy saját jelentést a járvány idején lebonyolított egészségügyi beszerzésekkel kapcsolatban.

Borítókép: Semmelweis Egyetem