BIDF: Visky Ábel alkotása lett a legjobb magyar dokumentumfilm

BIDF: Visky Ábel alkotása lett a legjobb magyar dokumentumfilm
Kihirdették vasárnap este a 7. alkalommal megszervezett Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) szakmai és közönségdíjait: a legjobb magyar filmnek járó díjat és A megbocsátás birodalma elnevezésű szekció különdíját Visky Ábel Mesék a zárkából című dokumentumfilmje kapta.

Az alkotás a fogvatartottak által írt mesék világán keresztül ragadja meg a börtönbüntetés miatt szétszakadt családtagok közötti bonyolult kapcsolatot – olvasható a tájékoztatóban. A magyar filmek versenyében különdíjat kapott az Anyáim története, Haragonics Sára és Dér Asia dokumentumfilmje is.

A megbocsátás birodalma szekcióban a szakmai zsűri díját Mehrdad Oskouei Örök árnyék című filmje kapta, A szeretet birodalma kategória győztese pedig Sébastien Lifshitz Kislány vagyok (Little Girl) című alkotása lett. A gonosz birodalma szekció legjobb alkotása David France Isten hozott Csecsenföldön (Welcome to Chechnya) című filmje lett, amely a csecsenföldi LMBTQ-mozgalom küzdelmeit mutatja be.

Az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon harminc film szállt versenybe, a díjazottak teljes listája pedig az esemény honlapján – www.bidf.hu – érhető el.

(Borítóképen Visky Ábel)