Imádság megfáradtaknak – online nézhető Visky Ábel rövid dokumentumfilmje

Imádság megfáradtaknak – online nézhető Visky Ábel rövid dokumentumfilmje
Autizmussal élő előadóművészről, versmondóról készítette legújabb filmjét Visky Ábel rendező: az Imádság megfáradtaknak című rövid dokumentumfilmben József Attila 1924 nyarán írt azonos című verse hangzik el rendhagyó feldolgozásban. A tizenegy perces alkotás most megtekinthető online a VerShaker YouTube-csatornáján.

A rövid dokumentumfilm betekintést nyújt Stark Ádám autizmus spektrumzavarral élő előadóművész és szülei hétköznapjaiba. A fókuszba a versmondásra való felkészülés különleges módja kerül, amely során Ádám édesanyja, Judit – aki egyébként foglalkozását tekintve rajztanár – a vers költői képeit rajzokká alakítja át, így segítve értelmezni és memorizálni fia számára a művet. A felkészülési folyamat és Ádám személyének megismertetése által a kisfilm József Attila Imádság megfáradtaknak című versét egészen új megvilágításban tárja a nézők elé – olvasható a doku leírásában.

A film tavaly részt vett a 19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál valamint a 8. Magyar Speciális Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában is. A VerShaker megbízásából, Visky Ábel (Mesék a zárkából) rendezésében, Kürti István operatőr és Zoltán Áron kreatív producer közreműködésével készült kisfilm az értelmi fogyatékkal élők képzésére is felhívja a figyelmet.

„Stark Ádám autizmus spektrumzavarral élőként óvodás korában tűnt ki versmondásával. Később a MáSzínház nyitott előadó-művészeti alkotóközösség tagjaként színpadon is játszani kezdett, filmünk bemutatója idején a Kontra Verona című előadásban Lőrinc barát szerepében látható. A szövegek, versek tanulásában édesanyja állandó segítőtársa” – olvasható a december 29-én a VerShaker YouTube-csatornáján közzétett film alatt, amely ide kattintva tekinthető meg. 

„Ha arcunk fényét pár könnycsepp kócolja, / Akkor szívünkben zuhatagok vannak, / De erősebbek vagyunk gyönge életünknél, / Mert a fűszálak sose csorbulnak ki, / Csak a kardok, tornyok és ölő igék.” (részlet a versből)

Borítókép: Jelenet a filmből Stark Ádámmal és édesanyjával, Judittal. Fotó forrása: Facebook/VerShaker