Harminc film száll versenybe az idei BIDF-en

Harminc film száll versenybe az idei BIDF-en
Nyilvánosságra hozták a 7. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (Budapest International Documentary Festival, BIDF) versenyprogramját: ebben az évben március 1. és 7. között harminc film száll versenybe öt különböző kategóriában.

Az idei BIDF a világ legrangosabb és legújabb nemzetközi sikerfilmjeit vonultatja fel A Szeretet Birodalma, A Gonosz Birodalma, A Remény Birodalma, A Megbocsátás Birodalma és a Magyar filmek versenye elnevezésű kategóriákban.

Ebben az évben olyan alkotások szállnak versenybe, mint a számos más elismerés mellett Európai Filmdíjra is jelölt, Radu Ciorniciuc által rendezett Otthonom (Acasă) című román dokumentumfilm, valamint a brazil Sébastien Lifshitz Kislány vagyok (Little Girl) című alkotása.

A versenyprogramban szerepel a Sundance fesztivál két díjazottja is: David France Isten hozott Csecsenföldön (Welcome to Chechnya) című alkotása, amely a csencsenföldi LMBTQ-mozgalom küzdelmeit mutatja be és Benjamin Ree A festőművész és a tolvaj (The Painter and The Thief) című filmje is.

Versenybe száll a rangos amsterdami mustra, az IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) legjobb rendezés díjával elismert Vitalij Manszkij által rendezett Gorbacsov. Mennyország (Gorbachev. Heaven) című alkotás, valamint Vít Klusák és Barbora Chalupová cseh alkotók Csapda a neten (Caught in the Net) című filmje, amely az internet szexuális ragadozóinak tematikájával foglalkozik.

A magyar filmek versenyében az Otthon-vágy, A mozdulat művészete, a Születési helye: Auschwitz és az Anyáim története című dokumentumfilmek mellett Visky Ábel Mesék a zárkából című alkotása is helyet kapott. A film egyébként A Megbocsátás Birodalma elnevezésű kategóriában is versenybe száll.

A programba beválogatott filmek teljes listája elérhető a fesztivál hivatalos honlapján – bidf.hu.