Velencei filmfesztivál – Gina Lollobrigida-portrét vetítenek a megnyitó előtt

Velencei filmfesztivál – Gina Lollobrigida-portrét vetítenek a megnyitó előtt
Gina Lollobrigida előtt tiszteleg a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál: a megnyitó előtti napon levetítik Orson Welles rövidfilmjét, amelyet az olasz díváról forgatott 1968-ban. A 27 perces Portrait of Gina (Gina portréja) című rövidfilmet augusztus 29-én mutatják be a Lidón.

Orson Welles 1968-ban készített interjút a színésznővel annak villájában egy készülő ABC-tévésorozat bevezető epizódjaként. A produkciót azonban a tévécsatorna nem vetítette le, és így Welles portréfilmje 1986-ig dobozban maradt. Abban az évben, egy évvel Orson Welles halála után a velencei filmfesztivál műsorára tűzte.

A rendező a rövidfilmet a Lollobrigidáról készült személyes esszének nevezte. Ugyanakkor – ahogy a Variety.com cikke felidézte – érdekes módon, amikor Lollobrigida 1986-ban Velencében megnézte a portréfilmet, állítólag megpróbálta betiltatni.

A rövidfilmet a Müncheni Filmmúzeum és az olasz Cinecitta restaurálta. A portrét követően levetítik a Lollobrigida főszereplésével 1953-ban forgatott A vidéki asszony című filmet is, amelyet Alberto Moravia regényéből Mario Soldati rendezett.

Gina Lollobrigida, az olasz film egyik legnagyobb csillaga idén januárban, 95 éves korában hunyt el.

A két produkció a fesztivál Velencei klasszikusok szekciójában szerepel. A 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 30. és szeptember 9. között rendezik meg, a szemle programját július 25-én hozzák nyilvánosságra.

Borítókép: Gina Lollobrigida a róla készült portréfilmben. Fotó forrása: www.labiennale.org