Velencei Filmfesztivál – Bradley Cooper, Sofia Coppola és David Fincher új filmjét is vetítik

Vermes Dorka Árni című alkotása is szerepel a programban

Velencei Filmfesztivál – Bradley Cooper, Sofia Coppola és David Fincher új filmjét is vetítik
Az augusztus 30-án kezdődő 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szervezői kedden bejelentették a fesztivál hivatalos programját, amelyben – mint arról tegnap beszámoltunk – Reisz Gábor új filmje is szerepel, a seregszemle Biennale College Cinema elnevezésű szekciójában pedig Vermes Dorka első nagyjátékfilmje, az Árni is látható. Műsorra tűzik számos amerikai rendező, köztük David Fincher, Sofia Coppola, Ava DuVernay, Michael Mann, Bradley Cooper és Wes Anderson új alkotásait, de erős válogatás látható majd Európából, Latin-Amerikából és Ázsiából is – írja a Variety.com hollywoodi hírportálra hivatkozva az MTI.

A Biennale College Cinema szekcióban bemutatásra kerülő Árni Vermes Dorka első nagyjátékfilmje, amely egy vándorcirkusz mindeneséről szól. A produkció a Velencei Biennálé támogatásával készült, fejlesztésére a Biennale College Cinema programban került sor. A filmtervet tavaly választották ki több száz jelentkező közül, két másik nemzetközi projekt mellett ez a magyar terv nyert gyártási támogatást. Az alkotás címszerepét Turi Péter, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója alakítja, a további szerepekben Spolarics Andrea, Gyöngyösi Zoltán, Koppány Zoltán, Kovács Botond, Gellért Dorottya és Pálya Pompónia látható.

Alberto Barbera, a fesztivál művészeti igazgatója a keddi sajtótájékoztatón felidézte, hogy „az elmúlt hét kissé viharos volt a színészek sztrájkja miatt, amely a forgatókönyvírók sztrájkjával együtt váratlanul érte” a szervezőket, de hozzátette: a színészsztrájk miatt szerencsére csak egyetlen film, a Challengers esett ki a tervezett programból. A fesztivál nyitófilmjeként beharangozott alkotást visszahívta a forgalmazója, mivel Zendaya, a produkció sztárja nem vehetett volna részt a film promóciójában, ezért inkább tavaszra halasztották a bemutatóját. Barbera arra is kitért, hogy a sztrájk miatt a SAG-AFTRA színészszakszervezet tagjai ugyan nem lehetnek jelen a fesztiválon, viszont nagy reményeket fűz ahhoz, hogy „a független (amerikai) produkciókban szereplő színészek eljönnek”. A Velencei Nemzetközi Filmfesztivált idén egyébként augusztus 30. és szeptember 9. között rendezik meg.

A szemlén a Netflix három filmjét is bemutatják: David Fincher The Killer című thrillerét Michael Fassbender főszereplésével, Bradley Cooper Leonard Bernsteinről készült Maestro című életrajzi filmjét, valamint a chilei Pablo Larrain El Conde című allegorikus alkotását, amely Augusto Pinochet diktátort vámpírként ábrázolja.

A fődíjért, az Arany Oroszlánért Ava DuVernay Origin és Sofia Coppola Priscilla című filmje is versenybe száll Michael Mann Ferrari című autóversenyzős drámájával, amelynek főszerepét Adam Driver alakítja. A mezőnyben szerepel még Michel Franco mexikói rendező Memory című filmje Jessica Chastainnel és Peter Sarsgaarddal, valamint a japán Hamagucsi Rjúszuke új alkotása, az Evil Does Not Exist és a görög Jorgosz Lanthimosz Poor Things című szürrealista sci-fi románca Emma Stone-nal és Mark Ruffalóval. A versenybe a szervezők hat olasz alkotást is beválogattak, ezek közül az Edoardo De Angelis rendezésében készült Comandante című háborúellenes eposz lesz a fesztivál nyitófilmje. Franciaországból Luc Besson Dogman, Bertrand Bonello The Beast és Stéphane Brizé Hors Saison című filmje indul az Arany Oroszlánért. Két lengyel film, Agnieszka Holland The Green Border című alkotása, valamint Malgorzata Szumowska és Michal Englert Woman Of című filmje is a versenyprogramban szerepel, továbbá a dán Nikolaj Arcel The Promised Land című történelmi filmje Mads Mikkelsennel, illetve a belga rendező, Fien Troch Holly című drámája is. A nemzetközi zsűrit Damien Chazelle Oscar-díjas amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer vezeti.

A Horizontok (Orizzonti) szekcióban Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmje mellett a tunéziai Mohamed Ben Attia Behind the Mountains, az amerikai Robert Kolodny The Featherweight és a japán kultrendező, Cukamoto Sinja Shadow of Fire című filmjét is láthatja a közönség.

Wes Anderson versenyen kívül mutatja be a The Wonderful Story of Henry Sugar című kisjátékfilmjét, amit Roald Dahl elbeszélése nyomán forgatott Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes, Dev Patel és Ben Kingsley közreműködésével. Szintén versenyen kívül vetítik William Friedkin The Caine Mutiny Court Martial című filmjét Kiefer Sutherlanddel. Roman Polanski The Palace című, svájci Alpokban játszódó fekete komédiáját és Woody Allen Coup De Chance című románcát ugyancsak versenyen kívül játsszák. A szemle zárófilmje a spanyol rendező, J. A. Bayona túlélőthrillere, a Society of the Snow lesz.

Borítókép: részlet a Velencei Filmfesztivál idei plakátjából