Vb-selejtezős érdekességek

Vb-selejtezős érdekességek

Spanyolország történelmet írt

A spanyol labdarúgó-válogatott ugyan csak a hosszabbításban kerekedett a házigazda Grúzia/Georgia fölé, a Tbilisziben vasárnap aratott 2–1-es sikerrel azonban rekordot döntött a világbajnoki selejtezők történetében.

Az AS spanyol sportlap összegzése szerint a La Roja 1998 novembere óta egymást követően 37. vb-kvalifikációs fellépésén szerzett legalább egy gólt, ezzel megelőzte a csúcsot eddig vele társbérletben tartó német válogatottat, amely 1934 és 1985 között tudott eredményes lenni sorozatban 36 selejtezős meccsén.

A spanyol nemzeti csapat tovább javította egy másik rekordját is: immár 65 meccsesre nyújtotta veretlenségi szériáját a vb-selejtezők történetében, 14 döntetlen mellett – a grúziai/georgiai diadallal együtt – 51 győzelmet aratva. Eddigi utolsó vesztes kvalifikációs meccsét 1993-ban vívta, akkor Dánia nyert ellene 1–0-ra Koppenhágában.

A 2022-es katari vb-re selejtező sorozatban Spanyolország Grúziával/Georgiával, Svédországgal, Görögországgal és Koszovóval alkotja a B-jelű csoportot.

Kaput kellett cserélni a svájciaknálSzokatlan okból kifolyólag nem tudott időben elkezdődni a Svájc–Litvánia labdarúgó világbajnoki selejtező.

A St. Gallenben vasárnap játszott meccs előtt néhány perccel derült ki, hogy az egyik kapu túl nagy, ezért addig nem lehet játszani, amíg ki nem cserélik egy szabványos méretűre.

A stadionban azonnal nagy sürgés-forgás kezdődött, minden hadra fogható rendező a kapucserén dolgozott, a régi lebontása, az új felállítása, valamint egy, a hálón található túl nagy lyuk befoltozása miatt pedig végül húsz perccel később tudott csak elkezdődni a találkozó, amelyet a svájciak – a liverpooli Xherdan Shaqiri korai góljával – nyertek 1–0-ra.

A svájci válogatott két forduló után százszázalékos teljesítménnyel második a szintén 6 pontos olaszok mögött az európai C-csoportban. Litvánia mellett Észak-Írország és Bulgária tagja még a csoportnak.

Kanada rekordgyőzelme a Kajmán szigetek ellenAz eredetileg vasárnapra kiírt CONCACAF-zónabeli vb-selejtezőt Kanada és a Kajmán-szigetek között utazási nehézségek és a koronavírus miatti biztonsági intézkedések okán végül közép-európa idő szerint keddre virradóra rendezték: Kanada ritka magabiztosan 11–0-ra diadalmaskodott, s ezzel vezeti a CONCACAF-zóna vb-selejtezőjének B-csoportját.

A 11 góllal nyerő kanadaiaknál a Vancouver White Caps 28 éves támadója, Lucas Cavallani a 60. percben csereként lépett pályára, s a 68. és a 76. perc között mesterhármast szerzett – közte még a duplázó Alphonso Davis is betalált egyszer, és még egy büntetőt is kihagyott az észak-amerikai csapat.

A 11–0-s siker a kanadai válogatott valaha volt legnagyobb különbségű győzelmét jelenti, a három évvel ezelőtt az Amerikai Virgin-szigetek ellen elért 8–0-s győzelmet sikerült most felülmúlnia John Herdman szövetségi kapitány csapatának. Ez egyébként a Kajmán-szigeteknél is rekordot jelent, náluk a legnagyobb vereséget.

Vb 2022, selejtező, CONCACAF-zóna, 1. kör, B-csoport: • Kajmán-szigetek–Kanada 0–11. A csoport állása: 1. Kanada 6 pont/2 mérkőzés (16–1), 2. Suriname 6/2 (9–0), 3. Bermuda 0/1 (1–5), 4. Aurba 0/1 (0–6), Kajmán szigetek 0/2 (0–14).