Vb-selejtezők: papírforma magyar siker és román vereség

Vb-selejtezők: papírforma magyar siker és román vereség
A magyar labdarúgó-válogatott 3–0-s győzelmet aratott Serravalléban vasárnap San Marino vendégeként a világbajnoki selejtezősorozat második fordulójában. Románia nem tudta felborítani a papírformát a vb-selejtezőkön idegenben verhetetlen német csapat ellen, a fővárosi Nemzeti Arénában 1–0-ra nyertek a vendégek.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese, amely immár nyolc találkozó óta veretlen, a csapatkapitány Szalai Ádám értékesített büntetőjével szerzett vezetést, a győzelmet Sallai Roland fejese biztosította be a 71. percben, a végeredményt pedig a hajrában Nikolics Nemanja büntetőből állította be. Az olasz szakvezető a csereként beállt Géresi Krisztián személyében újoncot is avatott, viszont a mester nem számíthatott a térdsérült Schäfer Andrásra és a német RB Lipcséhez hazarendelt Gulácsi Péter kapusra.

A magyar válogatott mostani sikerével ötből ötödször múlta felül San Marinót, amely most sem úszta meg háromgólos különbség alatt.

A csoportban a lengyelekkel holtversenyben második helyen álló magyarok szerdán Andorra vendégei lesznek.

A magyar válogatott összeállítása: Dibusz Dénes – Botka Endre, Willi Orbán, Szalai Attila – Nego Loic (45. perc Kalmár Zsolt), Gazdag Dániel (62. perc Kleinheisler László), Sigér Dávid, Cseri Tamás (45. perc Nikolics Nemanja), Varga Kevin (72. perc Varga Roland) – Sallai Roland, Szalai Ádám (85. perc Géresi Krisztián).

Az első percek tapogatódzó játéka után a magyar válogatott egyértelmű fölénybe került, a hazaiak innentől csak elvétve lépték át a félpályát. A magyarok jobbára meddő mezőnyfölénye szűk negyedóra alatt góllá érett, a csapatkapitány Szalai Ádám talált a kapuba büntetőből, a skót Nicholas Walsh játékvezető Sallai Rolland buktatása után ítélt 11-est a 13. percben (0–1). Az előnyt hamar megnyugtatóvá tehette volna Sallai: szabadrúgását kézzel blokkolták a büntetőterületen, a 11-esét pedig a hazai kapus hárította a 20. percben. A szünetig hátralévő időben ugyan teljesen beszorult San Marino csapata, de a betömörülő védekezésén nem igazán talált rést a magyar csapat.

Marco Rossi szövetségi kapitány a szünetben kettős cserével frissítette együttesét, amelynek játéka kombinatívabbá, emiatt pedig egyúttal veszélyesebbé vált. Ekkor már akadt dolga a San Marinó-i kapusnak, de a befejezések többségébe továbbra is hiba csúszott. A meccset végleg eldöntő második gólt aztán Sallai szerezte fejesből Botka Endre jobb oldali beadását követően (71. perc: 2–0). A hátralévő időben a fáradó házigazdákkal szemben egyre több helyzetük volt a magyaroknak, de Elia Benedettini többször bravúrral védett, egy ízben pedig védő tisztázott a gólvonalról. A végeredményt a magyarok harmadik 11-eséből a sértett Nikolics Nemanja állította be a 88. percben.

Az olasz szakvezető az m4sportnak elárulta, hogy a német klubokkal kötött megállapodás értelmében Willi Orbán és Sallai Roland is visszatér a RB Lipcséhez, illetve az SC Freiburghoz, azaz rájuk már nem számíthat Andorrában, ahol ugyanilyen hozzáállást vár a játékosaitól.

A magyar érdekeltségű csoportban az angol válogatott maradt százszázalékos, miután kétgólos győzelmet aratott Albánia vendégeként. A háromoroszlános gárda San Marino könnyed felülmúlása után Tiranában is viszonylag simán gyűjtötte be a három pontot, mivel Harry Kane még a szünet előtt betalált, az előnyt pedig Mason Mount duplázta meg a 63. percben. Gareth Southgate csapata még nem kapott gólt a kvalifikációs sorozatban.

A lengyel válogatott – a magyarhoz hasonlóan – háromgólos győzelmet aratott, így a csütörtökön egymással döntetlent játszó két csapat holtversenyben áll a csoport második helyén. Ezúttal a lengyelek többek között a világ legjobbja, Robert Lewandowski duplájával verték Andorrát.

A csoportokból az első helyezettek jutnak ki a 2022-es katari világbajnokságra, a másodikok pedig pótselejtezőt játszhatnak a részvételért. A magyar válogatottnak a pótselejtezőre még akkor is van esélye, ha a második helyet sem sikerül megszereznie, mivel tavaly ősszel megnyerte a kvartettjét a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B-divízióban. Az NL-ből ugyanis a két legjobb olyan csoportgyőztes csatlakozik a pótselejtező mezőnyéhez, amely a vb-selejtezők során nem végez az első két helyen. A 12 csapat egymérkőzéses elődöntő-döntő rendszerben küzd majd meg a fennmaradó helyekért.

Eredmények, európai vb-selejtezők, I-csoport, 2. forduló: • San Marino–Magyarország 0–3 (gól: Szalai Ádám – 13., 11 m, Sallai Roland – 71. és Nikolics Nemanja – 88. perc, 11 m; a 20. percben Sallai büntetőt hibázott) • Albánia–Anglia 0–2 (Harry Kane – 39. és Mason Mount – 63. perc) • Lengyelország–Andorra 3–0 (Robert Lewandowski 2 – 30. és 55., valamint Karol Swiderski – 88. perc). A tabellán:

1.       Anglia         2        2        0        0        7–0    6

2.       Lengyelország      2        1        1        0        6–3    4

           Magyarország      2        1        1        0        6–3    4

4.       Albánia       2        1        0        1        1–2    3

5.       Andorra      2        0        0        2        0–4    0

6.       San Marino 2        0        0        2        0–8    0

A J-csoportban a németek Bukarestben nyertek 1–0-ra úgy, hogy Serge Gnabry a 16. percben szerezte a románok elleni összecsapás egyetlen találatát. A tisztességesnek mondható vereség főleg a cseh Sparta Prága kapusának, Florin Niţă-nak köszönhető, aki a mérkőzés hőseként számos más helyzetben biztos góltól mentette meg csapatát.

Mirel Rădoi szövetségi kapitány ezen a találkozón nem számíthatott az előző meccsen kezdőemberként szerepelt Florinel Comanra. A Kolozsvári CFR 1907 bajnokcsapatából ezúttal a portugál–román Mario Camora szerepelt kezdőemberként a hátvédsorban, szünetben pedig éppen a vasutasok másik válogatottja, Andrei Burcă jött be a helyére.

A román válogatott összeállítása: Florin Niţă – Ovidiu Popescu, Vlad Chiricheş (csapatkapitány), Alin Toşca, Mario Camora (46. perc Andrei Burcă) – Nicolae Stanciu, Răzvan Marin – Ianis Hagi (83. perc Alexandru Maxim), Florin Tănase (83. perc Alexandru Cicâldău), Valentin Mihăilă (66. perc Dennis Man) – Claudiu Keşerü (66. perc George Puşcaş).

Az első két helyzet során a felek nem találták el a kaput, az 5. percben Emre Can lőtt fölé, három percre rá pedig a túloldalon Claudiu Keşerü volt pontatlan. A 9. percben elsőként Kai Havertz tette próbára Niţă-t, majd Valentin Mihăilă lőtt jó helyzetből fölé. A 16. percben a lesgyanús helyzetből induló Havertz adta be a labdát Serge Gnabrynak, aki már nem hibázott (0–1). Gyorsan növelhette volna előnyét a Joachim Löw szövetségi kapitány irányította Nationalelf, de a 19. percben Joshua Kimmich bombája a felsőlécen csattant, majd a hazafejelő Răzvan Marin labdájára lecsapó Gnabryt blokkolta kapus. Marin 24 méteres lövéssel próbálta javítani a hibáját, de nem tudott túljárni a csapatkapitány Manuel Neuer eszén. Szünetig még két lehetőségük volt a szinte teljesen védekezésre beállt román válogatott ellen, Kimmich újabb lövését a 28. percben Nicolae Stanciu blokkolta, majd négy percre rá Gnabry nem találta el a labdát a 16-oson belül.

Térfélcsere után sem sokat változott a játék képe, az 50. percben Leon Goretzka 14 m-es próbálkozásánál mentett a kapus. Florin Tănase az 55. percben fölé lőtt 12 m-ről, ezt viszont német helyzetek sora követte: Niţă szögletre mentett Gnabry lövésénél (58. perc), utána hárította Ilkay Gündogan próbálkozását (60. perc), Leroy Sané lemaradt Gnabry beadásáról (63. perc). A kapus eszén Timo Werner sem tudott túljárni a 80. és 85. percben.

A hajrában viszont két ígéretes egyenlítési lehetőség maradt ki: a csereként beállt George Puşcaş a kapusba lőtt (87. perc), Stanciu pedig az oldalhálót találta el (90. perc) – mindkét esetben a román támadók önzősége döntött, mert társaik jobb helyzetben várták a passzt lövés helyett.

Németország sorozatban 18. győzelmét jegyzi világbajnoki selejtezőkön, legutóbb 2012-ben Svédország ellen vesztett egy pontot (4–4).

Románia következő ellenfele szerdán Jerevánban Örményország lesz.

Az örmény együttes bravúrt vitt véghez, 2–0-ra verte a jóval esélyesebb izlandi együttest.

Eredmények, európai vb-selejtezők, J-csoport, 2. forduló: • Románia–Németország 0–1 (gól: Serge Gnabry – 16. perc) • Örményország–Izland 2–0 (Tigran Barszeghjan – 53. és Horen Bajramjan – 74. perc) • Észak-Macedónia–Liechtenstein 5–0 (Enisz Bardi – 7., Alekszandar Trajkovszki 2 – 51. és 54., Eljif Elmas – 62., valamint Ilija Nesztorovszki – 82. perc, 11 m). A táblázaton:

1.       Németország        2        2        0        0        4–0    6

2.       Örményország      2        2        0        2        3–0    6

3.       Észak-Macedónia 2        1        0        1        7–3    3

4.       Románia     2        1        0        1        3–3    3

5.       Izland          2        0        0        2        0–5    0

6.       Liechtenstein        2        0        0        2        0–6    0

A spanyol labdarúgó-válogatott a hosszabbításban szerzett góllal győzött 2-1-re Grúzia/Georgia vendégeként. A hazaiak az első félidő hajrájában vezetést szereztek, majd a másodikban Ferran Torres egyenlített. A jóval esélyesebb spanyolok a három pontot érő találatot csak a 92. percben tudták megszerezni Dani Olmo révén. A találkozót román játékvezető hármas vezette élén Radu Marian Petrescuval, a 38 éves sípmesternek Marian Ghinguleac és Mihail Grigoriu segített partjelzőként, a tartalékbíró pedig Marcel Bîrsan volt.

A dánok nyolcgólos győzelmet arattak a vendég moldáv csapat felett. A skandinávok a meccs előtt „futball a változásért” feliratú pólót viseltek, ezzel csatlakozva azon válogatottakhoz, amelyek az emberi jogok védelmét hirdették a vb-selejtezőjük előtt. A norvég együttes szerdán, majd szombaton is, a német csütörtökön, a holland szombaton hívta fel a figyelmet a stadionépítések körüli embertelen munkakörülményekre a 2022-es katari vb házigazdájánál.

A dánok az aláírt ruhadarabokat jótékonysági árverésre ajánlják fel, a befolyt összeget a közel-keleti országban dolgozó bevándorló embereknek és családjuknak ajánlják fel, ugyanis a brit The Guardian című lap nyomozása szerint 2010 óta körülbelül 6500 vendégmunkás vesztette életét a munkálatok során.

Eredmények, európai vb-selejtezők, 2. forduló:

B-csoport: • Grúzia/Georgia–Spanyolország 1–2 (gól: Hvica Kvarachelia – 44. perc, illetve Ferran Torres – 56. és Daniel Olmo – 92. perc; kiállítva: Levan Sengelia – 94. perc, Grúzia) • Koszovó–Svédország 0–3 (Ludwig Augustinsson – 12., Alexander Isak – 35. és Sebastian Larsson – 70. perc, 11 m; kiállítva: Bernard Berisa – 92. perc, Koszovó). A csoport állása: 1. Svédország 6 pont/2 mérkőzés, 2. Spanyolország 4/2, 3. Görögország 1/1, 4. Grúzia 0/2 (1–3), 5. Koszovó 0/1 (0–3).

C-csoport: • Bulgária–Olaszország 0–2 (Andrea Belotti – 43., 11 m és Manuel Locatelli – 83. perc) • Svájc–Litvánia 1–0 (Xherdan Shaqiri – 2. perc). Az állás: 1. Olaszország 6 pont/2 mérkőzés (4–0), 2. Svájc 6/2 (4–1), 3. Litvánia 0/1 (0–1), 4. Észak-Írország 0/1 (0–2), 5. Bulgária 0/2 (1–5).

D-csoport: • Kazahsztán–Franciaország 0–2 (Ousmane Dembélé – 20. és Szergej Malij – 44. perc, öngól; a francia Kylian Mbappé a 75. percben 11-est hibázott) • Ukrajna–Finnország 1–1 (Júnior Moraes – 80. perc, illetve Teemo Pukki – 89. perc, 11 m; kiállítva: Vitalij Mikolenko – 88. perc, Ukrajna; a találkozót a nagykárolyi Kovács István vezette). Az állás: 1. Franciaország 4 pont/2 mérkőzés, 2. Finnország 2/2 (3–3), 3. Ukrajna 2/2 (2–2), 4. Bosznia- Hercegovina 1/1, 5. Kazahsztán 0/1.

F-csoport: • Dánia–Moldovai Köztársaság 8–0 (Kasper Dolberg 2 – 19. és 48., az első 11 m, Mikkel Damsgaard 2 – 22. és 29., Jens Stryger Larsen – 35., Mathias Jensen – 39., Robert Skov – 81., továbbá Marcus Ingvartsen – 89. perc) • Ausztria–Feröer szigetek 3–1 (Aleksandar Dragovic – 30., Christoph Baumgartner – 37. és Sasa Kalajdzic – 44. perc, illetve Sonni Nattestad – 19. perc) • Izrael–Skócia 1–1 (Dor Peretz – 44. perc, illetve Ryan Fraser – 56. perc). Az állás: 1. Dánia 6 pont, 2. Ausztria 4, 3. Skócia 2, 4. Feröer szigetek 1 (2–4), 5. Izrael 1 (1–3), 6. Moldovai Köztársaság 1 (1–9).

Kedden és szerdán következik a 3. forduló.

A program:

A-csoport (kedd): • Azerbajdzsán–Szerbia • Luxemburg–Portugália. A csoport állása: 1. Szerbia 4 pont/2 mérkőzés (5–4), 2. Portugália 4/2 (3–2), 3. Luxemburg 3/1, 4. Azerbajdzsán 0/1 (0–1), 5. Írország 0/2 (2–4)

B-csoport (szerda): • Görögország–Grúzia/Georgia • Spanyolország–Koszovó.

C-csoport (szerda): • Észak-Írország–Bulgária • Litvánia–Olaszország.

D-csoport (szerda): • Ukrajna–Kazahsztán • Bosznia-Hercegovina–Franciaország.

E-csoport (kedd): • Belgium–Fehéroroszország • Wales–Csehország. Az állás: 1. Csehország 4 pont/2 mérkőzés (7–3), 2. Belgium 4/2 (4–2), 3. Fehéroroszország 3/1, 4. Wales 0/1 (1–3), 5. Észtország 0/2 (4–10).

F-csoport (szerda): • Moldovai Köztársaság–Izrael • Skócia–Feröer szigetek • Ausztria–Dánia.

G-csoport (kedd): • Törökország–Lettország • Gibraltár–Hollandia • Montenegró–Norvégia. Az állás: 1. Törökország 6 pont (7–2), 2. Montenegró 6 (6–2), 3. Hollandia 3 (4–4), 4. Norvégia 3 (3–3), 5. Lettország 0 (1–4), 6. Gibraltár 0 (1–7).

H-csoport (kedd): • Ciprus–Szlovénia • Szlovákia–Oroszország • Horvátország–Málta. Az állás: 1. Oroszország 6 pont, 2. Szlovénia 3 (2–2), 3. Horvátország 3 (1–1), 4. Szlovákia 2, 5. Ciprus 1 (0–1), 6. Málta 1 (3–5).

I-csoport (szerda): • Andorra–Magyarország (Andorra La Vella, 21.45-kor, élőben közvetíti az m4sport tévéadó) • Anglia–Lengyelország (21.45-kor) • San Marino–Albánia.

J-csoport (szerda): • Örményország–Románia (Jereván, 19 órakor, Pro X) • Liechtenstein–Izland (21.45-kor) • Németország–Észak-Macedónia (21.45-kor).

Borítókép: Mario Camora (sárga mezben) nehezen birkózott meg a német támadókkal – FOTÓ: MEDIAFAX