Labdarúgó vb-selejtezők: magyar papírforma, román kisiklás

Labdarúgó vb-selejtezők: magyar papírforma, román kisiklás
A magyar labdarúgó-válogatott 4–1-re győzött Andorra vendégeként a világbajnoki selejtezősorozat harmadik fordulójának szerdai játéknapján. Románia fordulatos mérkőzésen némileg meglepő módon 3–2-es vereséget szenvedett Jerevánban.

A magyarok, akik immár kilenc tétmérkőzés óta veretlenek, az első félidő hosszabbításában Fiola Attila fejesével szereztek vezetést, a második játékrész elején pedig Gazdag Dániel és Kleinheisler László találata eldöntötte az összecsapást. Az utolsó magyar gólt Nego Loïc szerezte a 90. percben, a végeredményt pedig a hosszabbításban Marc Pujol állította be büntetőből.

Az olasz Marco Rossi szövetségi kapitány együttese a nyári, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon a budapesti Puskás Arénában fogadja a címvédő portugálokat (június 15.) és a világbajnok franciákat (június 19.), majd a németek vendége lesz Münchenben (június 23.). Előtte két felkészülési mérkőzés lesz (valószínűleg a budapesti Szusza Ferenc Stadionban), a magyar csapat június 4-én Ciprus, 8-án Írország válogatottját fogadja.

A vb-selejtezők szeptember eleji folytatását a százszázalékos teljesítménnyel éllovas angolok mögött második helyen várja a magyar csapat.

Andorra La Vellában 300 néző tekintette meg az izlandi vezette Vilhjálmur Alvar Thórarinsson találkozót.

A magyar válogatott összeállítása: Dibusz Dénes – Fiola Attila, Lang Ádám, Szalai Attila – Lovrencsics Gergő (83. perc Varga Kevin), Kleinheisler László (83. perc Nego Loïc), Nagy Ádám (61. perc Sigér Dávid), Kalmár Zsolt (29. perc Gazdag Dániel), Hangya Szilveszter – Nikolics Nemanja (61. perc Varga Roland), Szalai Ádám.

Az első perctől a magyarok irányítottak, de az andorrai játékosok sok és helyenként durva szabálytalansággal tördelték szét a játékot, egy ilyennél Kalmár Zsolt megsérült. Alig volt a labda a hazai csapatnál, de amikor megszerezte, megpróbált támadásba lendülni, így Dibusz Dénesnek is kellett védenie. Ugyanakkor a magyar együttes mezőnyfölényben futballozott, noha ez sokáig meddőnek bizonyult, mivel helyzete nemigen akadt. A 30. perctől aztán folyamatosabbá vált a játék, így még jobban beszorult a pireneusi együttes, amely végül nem bírta ki a nyomást a szünetig, mert a ráadásban egy szöglet után Fiola Attila fejjel volt eredményes (Gazdag Dániel végezte el a sarokrúgást, Nikolics Nemanja visszaívelte a labdát az ötösön belülre, ahol egyedül Fiola ugrott fel, így zavartalanul fejelhetett közelről a kapuba; 0–1). A védőnek ez volt az első gólja a válogatottban.

A második félidőre ugyanolyan lendületes futballal érkezett ki a magyar válogatott, ahogy az elsőt abbahagyta. Ez a hozzáállás hamar kifizetődött, mert szűk negyedóra alatt két újabb góllal eldöntötte a három pont sorsát. Az 52. percben Kleinheisler László első jobb oldali beadását még blokkolták, de másodjára már pontos volt a labdája, amelyet Gazdag fejelt közelről a kapu jobb oldalába; a csereként beállt játékos először volt eredményes a nemzeti együttesben (0–2). Hat percre rá Nagy Ádám emelését Szalai Ádám csúsztatta a kiugró Kleinheisler elé, aki öt méterről a kapus mellett a kapu jobb oldalába gurított (0–3).

A biztos előny birtokában is a magyarok irányítottak, további lehetőségeik voltak a gólszerzésre, a hajrában aztán a csereként beállt Nego Loïc is eredményes volt, Varga Roland szabadrúgásból a bal kapufát találta el, a kipattanót a francia születésű honosított játékos passzolta az üres kapuba (0–4).

A slusszpoén viszont az andorraiaké volt, akik büntetőből szépítettek az utolsó hosszabbításpercben: Jordi Alaez jobb oldali beadása elakadt Hangya Szilveszter kezében, a megítélt büntetőt Marc Pujol az elvetődő Dibusz mellett a kapu közepébe rúgta (1–4).

„Az első félidő nehéz volt, mert Andorra jól védekezett, próbált magasan letámadni bennünket, mi pedig engedtük ezt azzal, hogy sokat passzoltunk hátrafelé. El kell ismerni, ez eleinte okozott némi zavart. A második félidőben sokat javult a játékunk, jobb helyeken játszottuk meg a labdákat. Szerettem volna kapott gól nélkül zárni” – értékelt a magyarok olasz szakvezetője, aki hozzátette, az andorrai találatnál sokkal fájóbb Kalmár Zsolt sérülése, mert attól tart, hogy a Dunaszerdahelyi AC középpályása nem tud játszani majd a nyári Eb-n.

Az angol labdarúgó-válogatott 2–1-re legyőzte a lengyel csapatot a világbajnoki selejtezősorozat magyar érdekeltségű csoportjának harmadik fordulójában. A szigetországiak büntetőből kerültek előnybe, a lengyelek a második félidőben egyenlítettek, a három pontot eldöntő találatot pedig Harry Maguire szerezte a 85. percben. Anglia így százszázalékosan vezeti a hatost a hétpontos magyarok előtt.

A csoport harmadik mérkőzésén az albánok kétgólos győzelmet arattak San Marinóban, a vendégek második találatát a ferencvárosi Myrto Uzuni szerezte.

A szeptemberi folytatásban 2-án Magyarország Angliát fogadja, 5-én Albánia vendége lesz, majd 8-án Andorrát látja vendégül.

A csoportokból az első helyezettek jutnak ki a 2022-es, katari világbajnokságra, a másodikok pedig pótselejtezőt játszhatnak a részvételért. A magyar válogatottnak a pótselejtezőre még akkor is van esélye, ha a második helyet sem sikerül megszereznie, mivel tavaly ősszel megnyerte a kvartettjét a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B-divízióban. Az NL-ből ugyanis a két legjobb olyan csoportgyőztes csatlakozik a pótselejtező mezőnyéhez, amely a vb-selejtezők során nem végez az első két helyen. A 12 csapat egymérkőzéses elődöntő-döntő rendszerben küzd majd meg a fennmaradó helyekért.

Eredmények, európai vb-selejtezők, I-csoport, 3. forduló: • Andorra–Magyarország 1–4 (Pujol – 93. perc, 11 m, illetve Fiola Attila – 45. + 2., Gazdag Dániel – 52., Kleinheisler László – 58. és Nego Loïc – 90. perc) • Anglia–Lengyelország 2–1 (Harry Kane – 19., 11 m és Harry Maguire – 85. perc, illetve Jakub Moder – 58. perc) • San Marino–Albánia 0–2 (Rey Manaj – 63. és  Myrto Uzuni – 85. perc). A tabellán:

1.       Anglia         3        3        0        0        9–1    9

2.       Magyarország      3        2        1        0        10–4  7

3.       Albánia       3        2        0        1        3–2    6

4.       Lengyelország      3        1        1        1        7–5    4

5.       Andorra      3        0        0        3        1–8    0

6.       San Marino 3        0        0        3        0–10  0

Románia kisiklott Örményországban

A Mirel Rădoi szövetségi kapitány irányította román válogatott 3–2 (0–0) arányú vereséget szenvedett 4300 szurkoló előtti lejátszott jereváni találkozón Örményország ellenében.

A volt szovjet tagköztársaság első ízben győzte le a most szerény teljesítményt nyújtó román nemzeti csapatot.

A mester hat helyen változtatott az együttesen, s ezúttal csereként sem használta két válogatott játékosát, Andrei Burcăt és a portugál–román Mario Camorát a Kolozsvári CFR 1907 bajnokcsapatából.

A román válogatott összeállítása: Florin Niţă – Vasile Mogoş, Vlad Chiricheş, Alin Toşca, Nicuşor Bancu – Nicolae Stanciu (73. perc Florin Tănase), Răzvan Marin – Dennis Man (81. perc Valentin Mihăilă), Alexandru Cicâldău (81. perc Alexandru Creţu), Alexandru Maxim (73. perc Claudiu Keşerü) – George Puşcaş.

A nehezen építkező vendégek legjobb játékosa ismét Florin Niţă, a cseh Sparta Prága kapusa volt. Az első játékrészben a 10. percben Nicolae Stanciu 28 méteres szabadrúgását kellett kitornáznia a kapusnak, ezenkívül George Puşcaş (11. és 40. perc), Alexandru Maxim (23. perc), majd ismét Stanciu (41. perc) hagyott ki jó lehetőséget, de a román kapusnak is helyt kell állnia Aleksandar Karapetian (14. perc) és Tigran Barseghian (15. perc) lövéseinél.

Sőt térfélcsere után a házigazdák lendültek bele jobban: az 51. percben Jirair Sagoian még nem találta el a kaput, viszont öt percre rá Eduard Spertian lövése megpattant Alin Toşcán és a kapufáról vágódott a hálóba (1–0). Gyorsan próbált válaszolni a román válogatott, de a 60. percben Puşcaş fejesét megfogta David Jurcsenko. Egy percre rá a túloldalon Niţănak is fejest kellett védenie, amikor Sargis Adamian veszélyeztetett.

Románia mégis 11 perc alatt tudott fordítani, mindkétszer Alexandru Cicâldău volt eredményes (62. és 72. perc), mindkét esetben a szintén a Krajovai Universitateánál játszó Nicuşor Bancu adta a gólpasszt a lövéshez, illetve fejeshez (1–2).

Az egyensúly a 78. percben borult fel, amikor Puşcaş (akinek már volt egy sárga lapja), durván belement Andre Calisirbe, s a lett Andris Treimanis játékvezető jogosan és azonnal kiállította. A hajrában még volt Claudiu Keşerűnek egy pontatlan lövése 16 méterről a 81. percben, utána viszont jött az örmény fordítás. Niţă még védett Sagoian, majd Adamian lövésénél (82–83. perc), Sagoian fölé lőtt a 84-ben, két percre rá pedig Toşca blokkolta Adamiant.

Az egyenlítéshez bírói tévedés is kellett, Varazdat Haroian lesről talált be a 87. percben Barseghian beadása után (2–2). Egy percre Alexandru Creţu szabálytalankodott Spertian ellen a 16-oson belül, a jogos 11-est pedig Barseghian értékesítette.

A spanyol Joaquín Caparrós szövetségi kapitány irányította Örményország sorozatban ötödik győzelmét jegyzi, s maximális pontszámmal vezeti a J-csoportot.

Románia a nyáron két előkészületi mérkőzést vív Grúziával/Georgiával és Angliával június 2-án, illetve 6-án, majd a szeptemberi vb-selejtezős sorozatban Izlanddal játszik idegenben (2-án), majd Liechtensteint fogadja (5-én) és Észak-Macedónia vendége lesz (8-án).

Németország nagy meglepetésre szerdán 2–1-re kikapott hazai pályán Észak-Macedóniától. A mérkőzés elején a hazaiaktól Leon Goretzka kapufát lőtt, majd az olasz Genoa csatára, Goran Pandev szerzett vezetést a vendégeknek az első félidő hosszabbításában. A 37 éves csapatkapitány a 117. mérkőzésén a 37. találatát érte el, mindkettővel csúcstartónak számít hazája válogatottjában. A németek a 62. percben Ilkay Gündogan büntetőjével egyenlítettek, ám az SSC Nápoly középpályása, Eljif Elmas a 85. percben betalált, ezzel a macedónok a játéknap legnagyobb meglepetését érték el. A németek húsz év után először veszítettek hazai pályán vb-selejtezőt, azóta 35 mérkőzésen maradtak veretlenek, a legutóbbi 18-at pedig megnyerték (utoljára 2012 októberében a svédek elleni 4–4-nél veszítettek pontokat).

Izland 4–1-re nyert Liechtenstein vendégeként, az utolsó találatot a Kolozsvári CFR 1907 idegenlégiósa, Rúnar Már Sigurjónsson érte el büntetőből.

Eredmények, európai vb-selejtezők, J-csoport, 3. forduló: • Örményország–Románia 3–2 (gól: Eduard Spertian – 56., Varazdat Haroian – 87. és Tigran Barseghian – 89. perc, 11 m, illetve Alexandru Cicâldău 2 – 62. és 72. perc; kiállítva: George Puşcaş – 78. perc, Románia) • Liechtenstein–Izland 1–4 (Frick – 79. perc, illetve Saevarsson – 12. és Bjarnason – 45. + 1., Palsson – 78. és Rúnar Már Sigurjónsson – 94. perc, 11 m) • Németország–Észak-Macedónia 1–2 (Ilkay Gündogan – 62. perc, 11 m, illetve Goran Pandev – 45. + 2. és Eljif Elmas – 85. perc). A táblázaton:

1.       Örményország      3        3        0        0        6–2    9

2.       Észak-Macedónia 3        2        0        1        9–4    6

3.       Németország        3        2        0        1        5–2    6

4.       Románia     3        1        0        2        5–6    3

5.       Izland          3        1        0        2        4–6    3

6.       Liechtenstein        3        0        0        3        1–10  0

A vb-címvédő franciák Antoine Griezmann góljával 1–0-ra győztek Bosznia-Hercegovina vendégeként elrontva a házigazdáktól Miralem Pjanics 100. válogatottságát.

Dánia tökéletesen menetel, az osztrákok elleni 4–0 góljait 16 perc alatt rámolta be a házigazdák kapujába.

A Moldovai Köztársaság hazai pályán 4–1-re kikapott Izraeltől úgy, hogy a hazaiak kezdték meg a gólok sorát a CFR 1907, a Konstancai Viitorul és az FCSB egykori játékosa, Cătălin Carp révén a 29. percben.

Eredmények, európai világbajnoki selejtezők, 3. forduló:

B-csoport: • Görögország–Grúzia/Georgia 1–1 (gól: Otar Kakabadze – 76. perc, öngól, illetve Hvicea Kvaratskhelia – 78. perc) • Spanyolország–Koszovó 3–1 (Daniel Olmo – 34., Ferran Torres – 36. és Gerard Moreno – 75. perc, illetve Besar Halimi – 70. perc). A csoport állása: 1. Spanyolország 7 pont/3 mérkőzés, 2. Svédország 6/2, 3. Görögország 2/2, 4. Grúzia/Georgia 1/3, 5. Koszovó 0/2.

C-csoport: • Észak-Írország–Bulgária 0–0 • Litvánia–Olaszország 0–2 (Stefano Sensi – 47. és Ciro Immobile – 94. perc, 11 m). Az állás: 1. Olaszország 9 pont/3 mérkőzés, 2. Svájc 6/2, 3. Észak-Írország 1/2 (0–2), 4. Bulgária 1/3 (1–5), 5. Litvánia 0/2.

D-csoport: • Ukrajna–Kazahsztán 1–1 (Roman Jaremcsuk – 20. perc, illetve Szerikjan Muzsikov – 59. perc) • Bosznia-Hercegovina–Franciaország 0–1 (Antoine Griezmann – 61. perc). Az állás: 1. Franciaország 7 pont/3 mérkőzés, 2. Ukrajna 3/3, 3. Finnország 2/2, 4. Bosznia-Hercegovina 1/2 (2–3), 5. Kazahsztán 1/2 (1–3).

F-csoport: • Moldovai Köztársaság–Izrael 1–4 (Cătălin Carp – 29. perc, illetve Eran Zahavi – 45. + 2., Manor Solomon – 57., Munas Dabbur – 65. és Bebras Natcho – 66. perc; kiállítva: Ion Nicolaescu – 50. perc, Moldovai Köztársaság) • Skócia–Feröer szigetek 4–0 (John McGinn 2 – 7. és 53., Che Adams – 60., valamint Ryan Fraser – 70. perc) • Ausztria–Dánia 0–4 (Andreas Skov Olsen 2 – 58. és 74., Joakim Maehle – 64., továbbá Pierre-Emile Höjbjerg – 67. perc). Az állás: 1. Dánia 9 pont, 2. Skócia 5, 3. Izrael 4 (5–4), 4. Ausztria 4 (5–7), 5. Feröer szigetek 1 (2–8), 6. Moldova 1 (2–13).

 

Borítókép: Fiola Attilát ünneplik csapattársai a gólja után – FOTÓ: MTI