Nemzetek Ligája: Románia megalázó veresége (FRISSÍTVE)

Szerb–magyar: az újonc Könyves gólja három pontot ért Belgrádban

Nemzetek Ligája: Románia megalázó veresége (FRISSÍTVE)
A labdarúgó Nemzetek Ligája B-divíziójának 1. csoportjában Románia súlyos vereséget szenvedett az oslói Ullevaal Stadionban a Lars Lagerbäck edzette Norvégiától, az északiaktól Erling Braut Haaland mesterhármast ért el.

A megalázó fiaskó negyedik találatát Alexander Sörloth jegyezte, a gólpasszt viszont szintén a német Borussia Dortmund sztárja adta. További két asziszt Martin Ödegaard nevéhez fűződött. A találkozót a szlovák Ivan Kruzliak vezette.

Mirel Rădoi szövetségi kapitány a három nappal korábban Izlandon elvesztett Európa-bajnoki pótselejtezőhöz képest hét ponton megváltoztatta a kezdőcsapatot, a bajnok Kolozsvári CFR 1907 két játékosa, Ciprian Deac és Mario Camora még csereként sem kapott lehetőséget (Cristian Manea és Andrei Burcă viszont végigjátszotta a meccset).

A vendégek kezdtek jobban, a 7. percben Alexandru Cicâldău 25 méteres lövését megfogta Rune Jarstein kapus. Néhány másodperccel később Nicuşor Bancu hasonmód 22 m-ről utánozta, de lövése mellément.

Innentől Norvégia átvette az irányítást a játék felett, a 13. percben Martin Ödegaardot szöktette Erling Braut Haalandot, aki elküldte a labdát a csapatkapitány Ciprian Tătăruşanu mellett (1–0). A további norvég helyzetek sokaságánál vagy a kapus mentett, vagy a szerencse döntött: Mohamed Elyounoussi lövését a 23. percben védte a hálóőr, két percre rá az egyedül kapura törő Haaland próbálkozását tornázta szögletre. Alexander Sörloth a 29. percben fordulásból mellétrafált, majd Birger Meling a 35. percben fölé lőtt. Három perc múlva Ödegaard 22 m-es lövését szögletre ütötte Tătăruşanu.

A 39. percben egy ellentámadásnál Meling adott be Sörlothnak, utóbbi pedig könnyen betalált (2–0).

Fordulás után Haaland sarkazása ment kevéssel a kapu mellé az 56. percben, majd két halvány Gabriel Iancu helyzet következett, a 61. percben blokkolták a lövését, két percre meg a kapus fogta meg a próbálkozását, egyébként a román akciók zöme megtorpant 20-30 m-re a céltól.

Haaland a 64. percben duplázott, ezúttal is Ödegaardtól kapta a gólpasszt (3–0). A sztárcsatárnak még belefért egy helyzet kihagyása a 72. percben, de két percre már nem kegyelmezett (4–0). Tătăruşanu még kétszer mentett, előbb  Elyounoussi lövésénél (80. perc), majd Martin Linnes betörésénél (85. perc). Végül a becsületgól sem jött össze: Claudiu Keşerü 20 m-es szabadrúgása az utolsó percben elzúgott a cél mellett.

A román válogatott összeállítása: Ciprian Tătăruşanu – Cristian Manea, Andrei Burcă, Alin Toşca, Nicuşor Bancu – Alexandru Cicâldău (75. perc Nicolae Stanciu), Alexandru Creţu (75. perc Alexandru Maxim), Răzvan Marin – Ianis Hagi (63. perc Alexandru Mitriţă), George Puşcaş (64. perc Claudiu Keşerü), Gabriel Iancu (91. perc Denis Alibec).

Románia legközelebb szerdán 21.45-kor Ploieşti-en Ausztriát fogadja az Ilie Oană Stadionban.

A csoport másik mérkőzésén Ausztria Belfastban legyőzte a sereghajtó Észak-Írországot.

Eredmények, Nemzetek Ligája, B-divízió, 1. csoport, 3. forduló: • Norvégia–Románia 4–0 (gól: Erling Braut Haaland 3 – 13., 64. és 74, továbbá Alexander Sörloth – 39. perc) • Észak-Írország–Ausztria 0–1 (Michael Gregoritsch – 42. perc). A táblázaton:

1.      Ausztria     3       2       0       1       5–4   6

2.      Norvégia    3       2       0       1       10–3 6

3.      Románia     3       1       1       1       4–7   4

4.      Észak-Íro.   3       0       1       2       2–7   1

*

A magyar labdarúgó-válogatott 1–0-ra nyert Szerbia vendégeként vasárnap a Nemzetek Ligája harmadik fordulójában. A találkozó egyetlen gólját az újonc Könyves Norbert szerezte a 20. percben.

Az olasz Marco Rossi együttese – amely csütörtökön Bulgária otthonában nyert Európa-bajnoki pótselejtezőn – a negyedik fordulóban jövő szerdán a vb-negyeddöntős oroszok vendége lesz.

A belgrádi összecsapást a svájci Sandro Schärer vezette.

A magyar válogatott nem látványosan, de szervezetten futballozott az első félidőben, ráadásul elöl az újonc Könyves Norbert harciasságának köszönhetően a félidő közepén a vezetést is megszerezte. A 20. percben a debütáló Könyves csapott le a rosszul hazaadott labdára, amelyet becsúszva megszerzett a kapus elől, majd eltolta azt a hálóőr mellett, és az üres kapuba passzolt (0–1).

A Ljubisa Tumbakovics szövetségi kapitány irányította szerbek játékából teljesen hiányzott az átütő erő, így Gulácsi Péternek – aki az oroszok elleni találkozón már nem állhat a kapuba, mert vissza kell térnie klubjába a karanténszabályok miatt – nem volt nehéz dolga.

A hazaiaknak a fordulást követően sem volt sok kedvük futballozni, és nem sok veszélyes helyzetet alakítottak ki a félidő első felében. Ellenben a magyarok a csereként pályára lépő Holender Filip révén eldönthették volna a három pont sorsát, de a támadó hibázott. Negyedórával a vége előtt aztán a hazaiak a kapufát találták el, de ennél közelebb nem jutottak a gólhoz később sem, hiába mozgósítottak nagyobb energiákat az egyenlítésért.

A magyar válogatott összeállítása: Gulácsi Péter – Botka Endre, Lang Ádám, Szalai Attila – Bese Barnabás (56. perc Willi Orbán), Kalmár Zsolt, Nagy Ádám, Gazdag Dániel (77. perc Schäfer András), Hangya Szilveszter (46. perc Holender Filip) – Nikolics Nemanja (76. perc Loic Nego), Könyves Norbert (64. perc Szalai Ádám).

A csoport másik összecsapásán Moszkvában 1–1-es döntetlenre végződött az orosz–török csata.

Eredmények, Nemzetek Ligája, B-divízió, 3. csoport, 3. forduló: • Szerbia–Magyarország 0–1 (gól: Könyves Norbert – 20. perc) • Oroszország–Törökország 1–1 (Anton Mirancsuk – 28. perc, illetve Kenan Karaman – 62. perc). A sorrend:

1.      Oroszo.      3       2       1       0       7–4   7

2.      Magyaro.    3       2       0       1       4–3   6

3.      Töröko.      3       0       2       1       1–2   2

4.      Szerbia       3       0       1       2       1–4   1

Anglia legyőzte a világelső belgákat a Wembleyben

Az angol válogatott 2–1-re legyőzte otthon a világranglista-vezető belga csapatot a labdarúgó Nemzetek Ligája 3. fordulójának vasárnapi játéknapján.

Belgium a 86. válogatott mérkőzésén 53. találatát szerző Romelu Lukaku révén szerzett vezetést büntetőből, a szünet előtt Marcus Rashford szintén 11-esből egyenlített. A hazaiak győzelmet jelentő találata a chelsea-s Mason Mount nevéhez fűződik.

A belgák ezt megelőzően legutóbb 2018 novemberében, Svájc vendégeként kaptak ki, akkor is a Nemzetek Ligájában.

A vb-ezüstérmes horvátok kétszer szereztek vezetést a svédek ellen, de a vendégek csak az elsőre tudtak válaszolni, így Zágrábban hazai siker született.

Eredmények, Nemzetek Ligája, 3. forduló:

A-divízió:

1. csoport: • Bosznia-Hercegovina–Hollandia 0–0 • Lengyelország–Olaszország 0–0. A csoport állása: 1. Olaszország 5 pont, 2. Hollandia 4 (1–1), 3. Lengyelország 4 (2–2), 4. Bosznia-Hercegovina 2.

2. csoport: • Anglia–Belgium 2–1 • Izland–Dánia 0–3. Az állás: 1. Anglia 7 pont, 2. Belgium 6, 3. Dánia 4, 4. Izland 0.

3. csoport: • Horvátország–Svédország 2–1 • Franciaország–Portugália 0–0. Az állás: 1. Portugália 7 pont (6–1), 2. Franciaország 7 (5–2), 3. Horvátország 3, 4. Svédország 0.

B-divizíó:

2. csoport: • Izrael–Csehország 1–2 • Skócia–Szlovákia 1–0. Az állás: 1. Skócia 7 pont, 2. Csehország 6, 3. Izrael 2, 4. Szlovákia 1.

4. csoport: • Finnország–Bulgária 2–0 • Írország–Wales 0–0. Az állás: 1. Wales 7 pont, 2. Finnország 6, 3. Írország 2, 4. Bulgária 1.

C-divízió:

2. csoport: • Észtország–Észak-Macedónia 3–3 • Örményország–Grúzia/Georgia 2–2. Az állás: 1. Észak-Macedónia 5 pont (6–5), 2. Grúzia/Georgia 5 (4–3), 3. Örményország 4, 4. Észtország 1.

3. csoport: • Koszovó–Szlovénia 0–1 • Görögország–Moldovai Köztársaság 2–0. Az állás: 1. Görögország 7 pont (4–1), 2. Szlovénia 7 (2–0), 3. Koszovó 1 (2–4), 4. Moldovai Közt. 1 (1–4).

4. csoport: • Kazahsztán–Albánia 0–0 • Litvánia–Fehéroroszország 2–2. Az állás: 1. Kazahsztán 4 pont (3–2), 2. Albánia 4 (2–1), 3. Fehéroroszország 4 (4–5), 4. Litvánia 4 (3–4).

Borítókép: Könyves Norbert (19-es) góllal debütált a magyar válogatottban – FOTÓ: MLSZ