Váradi József, Wizz Air: részben eltöröljük a védőmaszk használatát

Váradi József, Wizz Air: részben eltöröljük a védőmaszk használatát
Váradi József a Wizz Air Légitársaság vezérigazgatója a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtéren szervezett Aviation-Event 2022 CLJ elnevezésű szakmai konferencián jelentette be csütörtökön, hogy péntektől nem kötelező a védőmaszk viselete azokon a járatokon, amelyek az óvintézkedést eltörlő városokba vagy országokba repítik az utasokat. A jelenlegi háborús helyzetre reflektálva megjegyezte, amikor azt gondolták, hogy a 2020-as és 2021-es évnél rosszabb már nem jöhet, kitört ukrajnai háború.

– Pénzügyi szempontból légitársaságunk erős, logisztikai és szervezési vonatkozásban pedig fürge. Idén a 2019-es kapacitást 40 százalékkal növeljük, határozottan nézünk a jövőbe. Kétségtelen, hogy jelentősen növekedni fog a romániai piac, ezért például a hetedik repülőgépet visszahozzuk a kolozsvári bázisunkra, s akárcsak korábban, itt fog állomásozni – közölte.

Bejelentette azt is, hogy az elkövetkező időszakban Romániából többek között Korfu szigetére, Thüringenbe és Nápolyba lehet majd repülni a Wizz Airrel. – Akárcsak sok évvel ezelőtt, most is hozzájárulunk a regionális repülőterek fejlődéséhez. Emellett a régió gazdaságát is segítjük, egy új gép több szinten több tucat új munkahelyet jelent úgy a cégen, mint a kistérségen belül – mondta a vezérigazgató.

Felmerült a kérdés, mennyire érezte meg Kelet és Közép-Európa legnagyobb légitársasága az orosz és az ukrán piac kiesését. – Ez a két ország cégünk kapacitásának 7 százalékát jelentette, amit gyorsan átirányítottunk. Huszonöt országban van bázisunk, újragondoltuk a stratégiánkat, gyorsan cselekedtünk. Azt tapasztaltuk, mihelyt a hatóságok eltörlik a korlátozásokat, a kereslet azonnal jelentkezik. Természeténél fogva az ember igényi a mobilitást – mondta.

A többi diszkont légitársaság képezte verseny miatt Váradi nem aggódik. – A dzsungelben nem az oroszlánnál, hanem csak a vetélytársadnál kell gyorsabban szaladnod – viccelődött a Wizz Air vezérigazgatója.

Váradi közölte: tárgyalnak az Airbus repülőgépgyártóval annak érdekében, hogy hidrogént használó repülőgépeket üzemeltessenek.

Antal Géza RMDSZ-es Kolozs megyei tanácsos megkérdezte: mikor indítja be Kolozsvár–Budapest járatát a Wizz Air. – Örökzöld kérdés, Kolozsváron mindig felteszik nekem. A válaszom pedig mindig ugyanaz: profitorientált cégünk a kereslet alapján cselekszik, nincs hely szentimentalizmusnak. Az ügyet ismét elemezzük – fogalmazott.

A szakmai konferencia szervezői hangsúlyozták: Kelet-Európában először szerveztek ilyen rendezvényt, így a kolozsvári abszolút premiernek számít.

(Borítókép: Váradi Józsefnek sok kérdést tettek fel. A szerző felvétele)