Koronavírus: ismét kötelező lesz a védőmaszk viselése?

Koronavírus: ismét kötelező lesz a védőmaszk viselése?
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kijelentette: körülbelül két hét múlva a koronavírusos esetek száma csökkeni fog, és a védőmaszk viselését nem teszik újra kötelezővé.

A parlamentben nyilatkozó tárcavezető közölte, hogy jelenleg naponta 2000 új fertőzéses esetet regisztrálnak. Ez szerinte jelentős szám, amely miatt tanácskozást is összehívott a kórházak és a megyei egészségügyi igazgatóságok vezetőivel, de két hét elteltével mérséklődni fog.

Rafila elmondta: a kórházakban elegendő ágy van a Covid-betegek kezelésére. A helyzetet szerinte megkönnyíti, hogy a jelenleg terjedő koronavírus-mutációk nem okoznak súlyos megbetegedését, illetve a lakosságban is kialakult egy fajta immunitás. A krónikus betegek figyelmét viszont felhívta arra, hogy tünetek esetén mielőbb forduljanak a háziorvosukhoz.

A koronavírus mutációira kifejlesztett, hazai készletekben lévő oltásról a miniszter elmondta, hogy vakcinát főként a társbetegségekben szenvedő személyeknek ajánlják. Hozzátette: mivel az oltásból kevés fogy, a minisztérium azt fontolgatja, hogy tegyék hozzáférhetővé a patikákban is.