Újabb sporteseményeket halasztanak és törölnek

A koronavírus-járvány miatt további sporteseményeket halasztanak el vagy törölnek világszerte, illetve speciális intézkedéseket hoznak.

Csütörtökön a súlyemelők áprilisra tervezett kontinentális csúcsversenyei közül utolsóként a pán-amerikai bajnokságot is elhalasztották. Az eseményt a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban rendezték volna meg április 14. és 24. között. Az új időpontról később határoznak.

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) elhalasztotta a műugrók tokiói Világkupaversenyét, valamint a műúszók szintén a japán fővárosba tervezett olimpiai kvalifikációs viadalát. Előbbire április végén, utóbbit május elején rendezték volna. A keddi határozatok a műugrók másik két sorozatát is érintik: a World Seriesből elhalasztották a március végi, londoni versenyt, míg a Grand Prix-ből törölték a május végi, szingapúri állomást, valamint elhalasztották a június eleji, Kuala Lumpur-i viadalt.

Az angol Premier League április 3-ról április 30-ig meghosszabbította a bajnokság szüneteltetését.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) csütörtökön elhalasztotta az U17-es korosztály férfi és női Európa-bajnokságát. Előbbit május 21. és június 6. között rendezték volna Észtországban, utóbbi pedig májusban Svédországban volt esedékes. Arról, hogy az eseményeket pótolják-e, és ha igen, mikor, még nem döntöttek. Az UEFA szintén csütörtökön döntött arról, hogy pénzügyi szabályainak betartását nem március 31-ig ellenőrzi, hanem egy hónappal későbbre halasztotta a határidőt. A kluboknak a többi között azt kell igazolniuk, hogy nincsen adótartozásuk és az átigazolási díjakat is kifizették, de a koronavírus-járvány miatt a bevételek jelentősen csökkentek, az európai szövetség ezért ad több időt az érintetteknek.

Törökországban is felfüggesztették a labdarúgó-, a kosárlabda- és a röplabdabajnokságot a koronavírus-járvány miatt. Mehmet Muharrem Kasapoglu ifjúsági és sportminiszter csütörtökön találkozott a három sportági szövetség vezetőivel, majd bejelentette a további küzdelmek szüneteltetését. A labdarúgó-bajnokság múlt hétvégi fordulóját zárt kapuk mögött rendezték, néhány játékos és edző ennek ellenére a halasztást szorgalmazta. Európában így már csak egy helyen, Fehéroroszországban zajlik labdarúgó-bajnokság, ahol éppen csütörtökön rendezték az új idény nyitómérkőzését (sőt, még a nézőket is beengedik a találkozókra).

A Svéd Labdarúgó Szövetség elhalasztotta az élvonal rajtját, így a szezon nem április 3-án, hanem csak május végén vagy június elején kezdődik majd. Skóciában is a labdarúgó-mérkőzések felfüggesztésének meghosszabbításáról döntöttek: a Skót Labdarúgó Szövetség döntése értelmében április 30-a előtt semmiképpen sem indul újra az országban a futballélet. Ugyanakkor azt is elhatározták, hogy a 2020–2021-es bajnoki idényt a lehető leghamarabb szeretnék elkezdeni.

A koronavírus-járvány miatt elhalasztották a hollandiai, a spanyolországi Forma–1-es versenyhétvégéket, a monacóit pedig törölték. Korábban már az Ausztrál (eredeti időpont: március 15.), a Bahreini (március 22.), a Vietnámi (április 5.) és a Kínai (április 19.) Nagydíjat is elhalasztották. Hollandiában május 3-án, Spanyolországban május 10-én, Monacóban pedig május 24-én rendezték volna a futamot. A Forma–1 szervezői szerdán úgy döntöttek, hogy a járvány miatt a szokásos nyári szünetet gyakorlatilag most elrendelik annak érdekében, hogy a szezont minél több futammal meg lehessen rendezni. Az idény júniusban Azerbajdzsánban startolhat.

Az Egyesült Arab Emírségekben felfüggesztették az összes sporteseményt a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.

Az észak-amerikai profi labdarúgóliga (MLS) csütörtöki bejelentése szerint május 10-ig biztosan szünetel a bajnokság, mivel az Egyesült Államok Országos Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja vasárnap azt javasolta, hogy a következő nyolc hétben halasszák el vagy mondják le az ötven főnél több embert érintő rendezvényeket. Az MLS múlt csütörtökön még csak azt közölte, hogy harminc napig nem rendeznek mérkőzéseket. A liga illetékesei csütörtökön ismét leszögezték: törekednek rá, hogy a teljes szezont meg tudják rendezni idén.

A Nemzetközi Karate Szövetség (WKF) június 26–28-ra halasztotta az olimpiai kvalifikációs tornáját, amelyet eredetileg május 8–10-én rendeztek volna Párizsban. A kvótaszerző sorozat utolsó néhány állomása közül – szintén a koronavírus miatt – a közelmúltban törölték a rabati és a madridi Premier League-viadalokat, csakúgy, mint a március végi bakui Európa-bajnokságot. A versenyek törlése miatt lezárult a széria, amelynek során kategóriánként a négy legtöbb pontot szerzett sportoló kvalifikált az ötkarikás játékokra.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) a koronavírus-járvány terjedése miatt törölte a magyar válogatottat is felvonultató, április 27. és május 3. között kiírt ljubljanai divízió I/A-s világbajnokságot, ugyanakkor a májusi svájci elit vb megrendezéséről még nem született döntés. A mostani határozat azt jelenti, hogy a magyar válogatott nem lép pályára a tornán, amelyen sorrendben a dél-koreai, az osztrák, a francia, a házigazda szlovén, valamint a jobbára székely hokisokból álló román csapattal találkozott volna. Az IIHF ugyancsak törölte a divízió I/B-s vb-t, amelyet szintén április 27. és május 3. között tartottak volna Katowicében. A szövetség már a múlt pénteken törölte a divízió II-es és III-as világbajnokságokat minden korosztály számára, korábban pedig a női elit vb-t is, amelyen a magyar csapat fennállása során először szerepelt volna. Világszerte az elmúlt hetekben, napokban a nemzeti bajnokságok sorra leálltak, edzeni sem lehetett, Európában sok helyen még a jégpályákat is leolvasztották, az erős ligák közül csak az orosz bázisú KHL rájátszása folyik – ott is egy hét szünetet rendeltek el –, de például az NHL küzdelmei is leálltak.

A koronavírus-járvány miatt június 7-éig meghosszabbították a nemzetközi tenisztornák felfüggesztését, ezzel gyakorlatilag véget is ért a salakpályás szezon – írja a BBC. A férfi tornákat szervező ATP és a női viadalokat rendező WTA múlt héten még csak azt jelentette be, hogy április 20-ig, illetve május 2-ig nem rendeznek nemzetközi viadalt, ezt a határidőt most több mint egy hónappal meghosszabbították. Kedden azt jelentették be, hogy őszre halasztották az év második Grand Slam-viadalát, a francia nyílt bajnokságot. A salakpályás Roland Garrost eredetileg május 24. és június 7. között rendezték volna, a mostani tervek szerint viszont szeptember 20. és október 4. között találkoznak a legjobbak Párizsban. A férfi és a női világranglistákat határozatlan időre befagyasztották.