Torony, tél, rájátszás – idén is meghirdették a Tabéry Géza-novellapályázatot

Torony, tél, rájátszás – idén is meghirdették a Tabéry Géza-novellapályázatot
Az Újvárad folyóirat és a Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportja ismét meghirdette nagysikerű Tabéry Géza-novellapályázatát: a 2014 óta éves rendszerességgel útjára indított tematikus pályázat idei kiírása egyaránt szól pályakezdő és már gyakorlott szerzőknek – írják közleményükben a szervezők.

„A pályázat elsődleges célja, hogy megfelelő publikálási lehetőséget biztosítson fiatal novellaszerzők s mindazok részére, akik rövidprózai munkáikkal értő szakmai értékelés, megítélés alapján kívánnak megmutatkozni a kortárs magyar irodalmi életben, hosszabb távon pedig alkotásaikat nyomtatott és elektronikus irodalmi fórumokon kívánják publikálni” – olvasható a közleményben.

A pályázat felső korhatára 30 év, a szervezők pedig idén is várják gimnazisták jelentkezését is a 11. és 12. osztályokból. A beküldött novelláknak tematikusan a 2021/2022-es évadban az alábbi, Tabéry Géza életművéhez is kapcsolódó gondolatkörök mentén kell megszületniük (egyenként vagy variálva): torony,  tél, rájátszás. A kiválasztott tematikát (illetve tematikákat) kérik a beküldött novellák előtt minden esetben feltüntetni.

A pályamunkákat a felhívást kiíró két intézmény részéről szakértő zsűri értékeli (irodalomtörténészek, egyetemi oktatók, lapszerkesztők, prózaírók). A zsűri döntése alapján a minősítést elért novellák szerzői elismerő oklevelet, a legjobb pályamunkákat beküldő három szerző pedig pályadíjat és könyvcsomagot kap az alábbiak szerint: a győztes pályamű 50 ezer Ft (illetve ennek megfelelő lej) és könyvcsomag, a második helyezett 30 ezer Ft és könyvcsomag, a harmadik helyezett pedig 20 ezer Ft és könyvcsomag.

A legjobbnak ítélt novellákat az Újvárad irodalmi és művészeti folyóirat nyári melléklete, különszáma közli. A pályázatra szerzőnként legfeljebb két novella küldhető be, egy novella pedig legfeljebb 15 ezer karakter hosszúságú lehet (Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, másfeles sortávolság, 2,5 cm margó). A zsűri nem veszi figyelembe a terjedelemhatárt túllépő szövegeket.

A pályázatok beküldési határideje 2022. március 10. A küldeményen kérik feltüntetni, hogy Tabéry-novellapályázat, valamint minden esetben szükséges mellékelni a pályázó pontos elérhetőségét is. A novellák beküldhetők  a taberypalyazat@gmail.com e-mail címenre vagy hagyományos postai úton az Újvárad címére (Revista Újvárad, Oradea, 410147 str. Nicolae Titulescu 1.). Eredményhirdetés és ünnepélyes díjátadás április végén. További részletek a www.ujvarad.ro weboldalon.