Meghirdették a Tabéry Géza novellapályázatot

Meghirdették a Tabéry Géza novellapályázatot
Ismét meghirdette Tabéry Géza íróról elnevezett, 2014-ben útjára indított novellapályázatát a Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportja és a Holnap Kulturális Egyesület.

A pályázat célja, hogy publikálási lehetőséget biztosítson fiatal novellaszerzőknek és mindazoknak, akik rövidprózai munkáikkal értő szakmai értékelés, megítélés alapján kívánnak megmutatkozni a kortárs irodalmi életben, hosszabb távon pedig alkotásaikat nyomtatott és elektronikus irodalmi fórumokon is megjelentetni. A pályázatra tehát pályakezdő és gyakorló szerzők egyaránt jelentkezhetnek, a felső korhatár harminc év, valamint idén is várják gimnazisták jelentkezését is a 11. és 12. osztályokból.

Három témában várják a pályázók munkáit, amelyek akár variálhatók is egymással: jelmez, apa-fiú konfliktus, novemberi szerelem. A megadott tematikák kapcsolódnak Tabéry Géza életművéhez és az abban fellelhető gondolatkörökhöz. A pályázat beküldési határideje 2021. március 8., az eredményhirdetést és az ünnepélyes díjátadót májusra tervezik.

A pályamunkákat a felhívást kiíró két intézmény részéről egyetemi oktatókból, szerkesztőkből, prózaírókból álló szakértő zsűri értékeli, amelynek döntése alapján a minősítést elért novellák szerzői elismerő oklevelet, a legjobb pályamunkákat beküldő három szerző pedig pályadíjat és könyvcsomagot kap az alábbiak szerint:

– a győztes pályamű 50 ezer Ft/ illetve ennek megfelelő RON és könyvcsomag

– a második helyezett 30 ezer Ft/ illetve ennek megfelelő RON és könyvcsomag

– a harmadik helyezett 20 ezer Ft/ illetve ennek megfelelő RON és könyvcsomag

A pályázatra szerzőnként maximum két novella küldhető be. A novellák egyenként legfeljebb 15.000 karakter hosszúságúak lehetnek és a következő kritériumoknak kell megfelelniük: Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, 1,5-ös sortávolság, 2,5-ös margó. A zsűri nem veszi figyelembe a terjedelemhatárt túllépő szövegeket.

A kiválasztott tematikát fel kell tüntetni a beküldött novellák előtt, a küldeményen pedig tárgyként megjelölni, hogy Tabéry novellapályázat, valamint minden esetben szükséges mellékelni a pályázó pontos elérhetőségeit is. A pályázatok beküldhetők a taberypalyazat@gmail.com e-mail címre vagy hagyományos postai úton az alábbi címre: Asociatia Culturala Holnap, 410147 Oradea Str. N. Titulescu nr. 1.

A pályázat résztvevői a pályamunkák beküldésével felhasználási engedélyt adnak a meghirdetők részére egyéves időtartamra, amely révén azok szerzői jogdíj nélkül, magyar nyelvterületen bármilyen formában közzétehetik a pályaműveket.