Irodalom és fotográfia a főkonzulátuson

Irodalom és fotográfia a főkonzulátuson
Megnyitották a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) legutóbbi Brassai-sajtófotó-pályázatának kiállítását, valamint bemutatták az Újvárad kulturális folyóirat júliusi lapszámát is kedden, június 29-én Magyarország kolozsvári főkonzulátusának rendezvénytermében. Az eseményt Mile Lajos főkonzul nyitotta meg, majd felszólalt Simon Judit, az Újvárad szerkesztője és a Holnap Kulturális Egyesület elnöke, Szűcs László, a MÚRE elnöke és az Újvárad főszerkesztője, valamint Kemenes Henriette költő, a folyóirat felelős szerkesztője.

Köszöntője kezdetén Mile Lajos kiemelte: azért tartja fontosnak a hasonló pályázatokat és kiállításokat, mert bár a médiumok gyakran hajlamosak háttérbe szorítani, a fotózás nem az újságírói munka kiegészítő tevékenysége, hanem önálló, alkotói gondolkodást igénylő műfaj, amely figyelmet érdemel. „Akármennyire is fejlett ma már a technika, a mögötte lévő embert semmivel nem lehet pótolni, hiszen ennek a műfajnak meghatározó feltétele, hogy milyen a fotóriporter lényeglátása, mit képes felismerni, észrevenni” – jegyezte meg a szakma képviselőivel kapcsolatban, akiknek a főkonzul szerint nagyon gyors reflexekre van szükségük a megfelelő pillanatok megfelelő pillanatban történő megörökítéséhez.

„Az életünk úgy zajlik, hogy amikor valami megszűnik, akkor nagyon gyorsan kerül valami új a helyébe” – fogalmazott Simon Judit a 2015-ben alapított Holnap Kulturális Egyesülettel kapcsolatban, amely a Riport Kiadó és az Erdélyi Riport megszüntetését követően jött létre, valamint utalva a Várad kulturális folyóiratra is, amelynek tavaly év végén törölték el önállóságát, munkatársainak egy része pedig március elején létrehozta az Újváradot. Simon Judit elmondta: a pályázatokból fenntartott egyesület elsősorban erdélyi magyar alkotók könyveinek kiadásával foglalkozik, különös figyelmet fordítva az elsőkötetes szerzőkre és a tehetséggondozásra.

Szűcs László röviden bemutatta a legutóbbi, hatodik alkalommal meghirdetett Brassai-pályázatra beérkezett képeket, kiemelve: minden évben elsősorban romániai magyar, valamint külhoni magyar fotósok alkotásait várják, de olyan magyarországi fényképészek anyagait is elfogadják, akik erdélyi témákat dolgoznak fel. A folytatásban a Várad egykori és az Újvárad jelenlegi főszerkesztője a sokak számára jól ismert nagyváradi kultúrharcokról, a nehézségekről és a felülkerekedésről beszélt. „Kísérlet is ez, hiszen szándékunk szerint az Újvárad nem csupán folytatása valaminek, hanem útkereső újrakezdés is” – fogalmazott, kiemelve: az új folyóirat nem dacból született, hanem azzal a meggyőződéssel, hogy még mindig érdemes lapot indítani, „váradit, de nem csak a váradiaknak”.  A nagyváradi kulturális helyzetre utalva a főszerkesztő Mile Lajos egy korábbi gondolatát is kiemelte: „Akik társaink az értékek gyarapításában, azokkal érdemes szövetkeznünk, s nem azokkal, akik a rombolást választják.”

Szűcs László az Újvárad júliusi lapszámát ismerteti, háttérben a Brassai-pályázat sajtófotói

A főszerkesztő az elmúlt időszakról elmondta: indítottak új rovatokat, sikerült neves szerzőket megnyerni a lapnak, továbbra is meghirdetik a Tabéry Géza rövidpróza-pályázatot, elindították a Kortárs Klasszikusaink sorozatot, vannak új köteteik és partnerséget kötöttek az Alföld folyóirattal.

Az ötödik júliusi szám címlapján a nagyváradi Urszinyi Mária festő-, grafikusművész A dohányos  című alkotása látható. A lap szerkesztői kiemeltek néhány szöveget, rovatot is ebből a lapszámból, többek között Káli István Tyúkmester című prózáját, Mihai Buzea A Közeledés Elmélete című írását, amely román-magyar témát dolgoz fel, a Tandem rovatot, amelynek szerkesztője, Magyari Sára minden hónapban más szerzőt kér fel írásra, valamint Simon Judit Óltársaim, énekeljetek! című színházkritikáját. Kemenes Henriette elmondta: az Irodalom rovat összeállításakor fontosnak tartotta, hogy magyarországi és erdélyi szerzők egyaránt helyet kapjanak a hasábokon, de olyan író, költő alkotása is olvasható a lapszámban, aki első alkalommal közöl. Zárásként Kemenes Henriette felolvasta a Kinde Annamária születésének 65. évfordulójára írt szövegét, amelyben hangsúlyt kapnak a 2014-ben elhunyt költő, műfordító, a Várad egykori szerkesztőjének motívumai, valamint utalások vannak a jelenlegi váradi állapotokra is.

A kiállított alkotások egyelőre két hétig biztosan megtekinthetők a konzulátus rendezvénytermében (Főtér 23. szám, belső udvar), a hetedik Brassai sajtófotó-pályázatra pedig augusztus 15-ig lehet beküldeni a 2020. január 1. és 2021. május 31. között készült fényképeket. Részletek a www.mure.ro weboldalon.

(Borítókép: a főkonzulátus rendezvénytermében a járvány kezdete óta ez volt az első kulturális esemény. Fotók: Vicsi Judith)