Törökországi földrengés: letartóztatások az építőiparban

Törökországi földrengés: letartóztatások az építőiparban
Tizenkét, az építőiparban dolgozó embert tartóztattak le Törökországban, miután a hétfői földrengést követően több ezer épület omlott össze az ország déli részén - jelentette szombaton a helyi média, amelyet az AFP idézett.

Az őrizetbe vett személyek egy Gaziantep tartománybeli vállalkozó és 11 ember Sanliurfa tartományból - közölte a DHA török hírügynökség.

Az épületek összeomlása azt igazolta, hogy teljesen rosszul építkeztek, és gyakorlatilag esélyük sem volt az ott lakóknak a megmenekülésre – ez a helyzet érthetően dühöt vált ki az országban, ahol már közel 22 000 ember halt meg és több mint 80 000-en sérültek meg. További letartóztatások várhatóak, miután a földrengés által érintett tíz tartomány egyikében, Diyarbakirban az ügyész szombaton bejelentette, hogy 29 letartóztatási parancsot adott ki - jelentette az Anadolu hivatalos hírügynökség.

Az ügyészek több vizsgálatot is indítottak az érintett tartományokban, például Kahramanmarasban, ahol a Pazarcik kerület volt a földrengés epicentruma. A török igazságügyi minisztérium tíz tartományban utasította az ügyészeket, hogy nyissanak "földrengéssel kapcsolatos bűncselekményekkel foglalkozó nyomozóirodákat". Pénteken a rendőrség letartóztatott egy Hatay tartománybeli vállalkozót az isztambuli repülőtéren, akinek luxus reneszánsz rezidenciája teljesen összeomlott a lakókra.