Újabb, 5,2-es erősségű földrengés Törökörszágban

A mentési munkálatok 12. napján is találtak túlélőket

Újabb, 5,2-es erősségű földrengés Törökörszágban
Újabb, 5,2-es erősségű földrengés rázta meg szombaton Törökországot - közölte az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC).

A rengés 10 kilométer mélyen, a mintegy 376 ezer lakosú Kahramanmaras várostól 54 kilométerre északnyugatra történt. A török katasztrófaelhárítás szerint a földrengés 20 óra 31 perc tájban történt, és tíz másodpercig tartott.

A földmozgást a közeli Adiyamanban és Gaziantepben is lehett érezni. Károkról egyelőre nem érkeztek jelentések.

Február 6-án két, 7,7-es, illetve 7,6-os erősségű földrengés rázta meg Kahramanmaras tartományt. A Törökországot és Szíriát sújtó földrengésben már több mint 46 000 ember vesztette életét, közel 345 ezer lakás dőlt össze. Törökországban a földrengés halálos áldozatainak száma 40 642, míg a szomszédos Szíriában több mint 5800 halálos áldozatról számoltak be.

Az MTI tájékoztatása szerint a mentési munkálatok 12. napján is hoztak fel túlélőket. A beszámoló szerint Hatay tartomány Defne körzetében a legutóbb a 278. órában mentettek ki egy 45 éves férfit. A mentés 187. órája óta, vagyis a katasztrófa után egy héttel még 21 ember életét mentették meg a mentőcsapatok.

A nap folyamán korábban, a 261. órában Hatay Antakya körzetében egy 26 éves és egy 34 éves férfit hoztak a felszínre. Az idősebbik férfi, Mustafa Avci később a kórházban találkozott a feleségével és az éppen 12 napos kislányával. Ők épségben vészelték át az első nagy hajnali földrengést, miután máshol tartózkodtak az épületen belül.

Avci azt mondta: semmi reménye nem volt, és mivel azt gondolta, hogy a családja meghalt, nem is akart kijönni, de nagyon boldog, hogy látja őket. "Nagyon boldogok vagyunk, elvesztettük a reményünket, még mindig nem hisszük el, hogy él" - mondta a felesége.

A mentés 187. órája óta 21 ember életét mentették meg a mentőcsapatok.

Fuat Oktay török alelnök pénteken leszögezte, hogy az utolsó pillanatig folytatják a túlélők utáni kutatást. Hozzátette: valamivel kevesebb, mint 200 helyszínen továbbra is folyik a keresés.