Tévénézés egykor és ma: semmi sem vész el, csak átalakul

A tévhittel ellentétben nem csökken a tévé népszerűsége

Tévénézés egykor és ma: semmi sem vész el, csak átalakul
Egyre gyakrabban hallható az a felvetés, hogy az emberek már nem szeretnek tévét nézni, a tévénézés idejétmúlt szórakozás avagy tevékenység – főleg, amióta az interneten megtalálni minden műsort, filmet és sorozatot. Ám pont ennek az ellenkezőjére világított rá a Cannesban szervezett MIPTV nevű tévés konferencia nyitóelőadásaként bemutatott kutatás: az Eurodata TV Worldwide szervezet adatai szerint az elmúlt 25 évben alig csökkent a tévé előtt eltöltött órák száma. Az említett, a francia Médiamétrie közvélemény-kutató egyik részlegeként működő szervezet 95 országban mérte a tévénézési szokásokat, kimutatva: az internet és a különböző internetes filmes szolgáltatások nem elvesznek, hanem épp fordítva: hozzátesznek a tévéműsorok népszerűségéhez. Ennek egyik fő oka, hogy a fiatalabb nemzedékek itt nézik szívesebben a kedvenc tévéműsoraikat, nem élő közvetítésben, vagyis mindössze a tévénézési szokások változtak.

A 95 országban végzett kutatás eredményei szerint az emberek naponta átlag két óra és 56 percet töltenek a tévékészülék előtt, viszont az eredmények kontinensekre bontva nagyon eltérőek. A legtöbbet az Észak-amerikai országokban néznek tévét, naponta 4 óra és 3 percet töltenek a készülék előtt az amerikaiak és a kanadaiak. Őket követik az európaiak, 3 óra és 49 percces átlaggal, majd az oroszok és brazilok következnek, a sort pedig az ázsiaiak zárják „mindössze” 2 óra és 25 perccel.

A kutatás kimutatja: Dél-Amerikában még mindig nő a tévé előtt eltöltött idő, az európaiak esetében évek óta stagnál ezen a rendkívül magasnak mondható értéken, míg az Észak-amerikaiak és ázsiaiak esetében valamelyest csökkent. Az elmúlt 25 évben, globális szinten mérve, a tévé előtt eltöltött idő vajmi keveset változott.

Egyre népszerűbbek a streaming oldalak

Az a szokás, hogy valaki este 7 órakor üljön le megnézni kedvenc hírműsorát – mert az pont akkor kezdődik a tévében –, eltűnőben van: az élő tévéközvetítés nézése valóban hanyatlik a számos technikai újításnak köszönhetően.

A tévészolgáltatók és -csatornák már régóta lehetőséget biztosítanak arra, hogy programjaikat, műsoraikat ne csak a közvetítés pillanatában lehessen követni, hanem azok megtekinthetőek legyenek később is a szolgáltatónál vagy az interneten, a csatornák oldalain. Így, ha valaki lemarad a kedvenc hírműsoráról, kettőt kattint a szolgáltató által kapott „dobozban”, és máris megnézheti az elmulasztott híreket.

A filmek, sorozatok esetében sincs ez másképp, azok is elérhetőek az interneten a különböző streaming szolgáltatóknál. Ezek közül talán a legnépszerűbb az amerikai Netflix – amely nemrég vált elérhetővé Romániában is –, de ide tartozik az Amazon, az HBO GO vagy a Hulu is. Ezekre előfizetve online követheti a néző kedvenc filmjeit, sorozatait, többszáz alkotás közül válogathat, de gyakran arra is lehetősége van a fogyasztónak, hogy a filmszinkron vagy a feliratozás nyelvét is kiválassza.

A kutatás kimutatta, ezek a tartalomszolgáltató oldalak is a tévéknek kedveznek. Az említett időben eltolt vagy „ismétlésként” megtekintett műsorok miatt ugyanis 8%-kal emelkedett átlagban a tévénézéssel töltött idő abban a 35 országban, ahol ezt a tényezőt is mérték a kutatás során.

Ez az érték a fiatal felnőttek, a millenálisoknak nevezett nemzedék körében (1980 és 2000 között születtek) globális szinten még magasabb, összesen 11%-kal növeli a tévénézéssel eltöltött időt. A nemzedék kedvenc műsorai közé a valóság-showk, illetve a fiataloknak szóló sorozatok kerültek fel. Ezen műsorok esetében gyakran a duplájára nő az interneten való műsorfogyasztás az élő közvetítés megtekintéséhez képest – derül ki a kutatásból.

Az idei év tévés trendjei

A kutatás mindezek mellett arra is kitért, hogy milyen programok, műsorok lesznek idén közkedveltek. Kiderült, egyre népszerűbbek azok a tévéprogramok, amelyek a hagyományos párkapcsolatokat prezentáló – főleg az ismerkedést és szakítást feldolgozó – műsorokat ötvözik valamilyen más típusú műsorral. Ilyen hibrid műsor például a Szerelem első dalra című vietnámi társkereső-játékshow, amelyben zenei ízlés szerint válogatnak maguknak párt a szingli versenyzők. A társkeresők közösen adnak elő egy duettet, viszont a felkészülés alatt nem láthatják egymást. A duett közös eléneklésekor látják a társkeresők először egymást, s amennyiben végigéneklik a dalt, egy párrá válnak.

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!