Teljesen kiszorítanák Kolozsvár központjából a gépkocsikat

Kibővítik a Karolina tér gyalogosövezetét

Teljesen kiszorítanák Kolozsvár központjából a gépkocsikat
Nem viccelt Emil Boc amikor néhány évvel ezelőtt azt ígérte: a helyi önkormányzat a közszállítás hathatós fejlesztése mellett teszi le a garast, s arra törekszik, hogy több nyugat-európai metropolisz példáját követve kiszorítsa a járműforgalmat a belvárosból. A polgármester betartotta a szavát: az évek során a helyhatóság hatáskörébe tartozó Kolozsvári Közszállatási Vállalat (CTP, volt RATUC) trolibuszokat, villamosokat, (elektromos) autóbuszokat vásárolt, kicserélték a villamossíneket, bevezették a jegyautomaták rendszerét, kártyás bérleteket bocsátottak ki, külön közszállítási sávot létesítettek stb. Ugyanakkor például a Planwerk tervezőiroda eredeti és a városi tanács által évekkel ezelőtt elfogadott tervei alapján lezárták és sétálóövezetté alakították át a Főtér nyugati oldalát. Most a Karolina téri sétálóövezet kibővítése és a belvárosi parkolóhelyek csökkentése van soron.

A kolozsvári helyhatóság elsősorban a londoni és bécsi példákat követi a belvárosi autósforgalom kiszorításában. A két metropolisz vezetői az évek során fokozatosan csökkentették a városok központi övezetében a járműforgalmat, London például különdíjat vezetett be. A Kolozsvári Városi Tanács által nemrég elfogadott határozat alapján ezután a központban épített szállodák, tömbházak és üzletek esetében nem kell feltétlenül parkolóhelyeket létesíteni. A helyi önkormányzat illetékesei azt remélik, hogy a parkolási lehetőség hiánya arra készteti majd a gépkocsivezetőket, hogy ne saját gépjárművel, hanem tömegközlekedési járművekkel, alternatív közlekedési eszközökkel közelítsék meg a belvárosi létesítményeket.  

A kolozsvári városháza adatai szerint jelenleg 4 ezer parkolóhely van a belvárosban. Eltökélt szándékuk, hogy újakat nem létesítenek, hátha a gépkocsivezetők inkább a gyalogos közlekedés vagy közszállítási eszközök mellett döntenek belvárosi ügyintézésük érdekében. Érdekes megjegyezni, hogy a bicikliparkolók létrehozása kötelezővé válik az építkezési befektetők számára.

Dan Tarcea alpolgármester elmondta: minél több parkolóhelyet hoz létre az óvárosban a városháza, annál több sofőr érez ellenállhatatlan kísértést, hogy saját gépkocsival intézze ügyes-bajos dolgait. Az általa közölt adatok szerint az elmúlt 5 évben megkétszereződött a központba hajtó járművek száma, ezért az óránkénti parkolási díjat 5 lejre növelték. 

Sétálóövezet a Karolina tér körül

A Lakossági Innovációs- és Ötletközpont július 17-én veszi górcső alá a Karolina/Muzeului tér sétálóövezet bővítésének a kérdését. Ovidiu Câmpean, a polgármesteri hivatal igazgatója szerint ezen a találkozón a kolozsváriak kifejthetik véleményüket a Dózsa György/Regele Ferdinand, Szappany/Tipografiei, a Kornis/Emil Zola és a Bocskai/Sextil Puşcariu utcák kinézete kapcsán. Elmondta: az átalakítást európai pénzekből finanszírozzák. A támogatás odaítélésének feltétele, hogy a pénzt olyan projektek megvalósítására fordítsák, amelyek csökkentik a széndioxid-kibocsátást a megyeszékhelyeken. Az elképzelés szerint a célt az autósforgalom visszaszorításával és fák ültetésével lehet megvalósítani. 

Forgalommódosítások a diáknegyed környékén 

Jelentős forgalommódosításra lehet számítani a Kőkert/Haşdeu utcai diáknegyed környékén: a városháza kibővítené a Szélső/Mărginaşă utcát, az elképzelés kivitelezése viszont a telkek kisajátítását feltételezi. A cél, hogy a Hajnal negyed lakóinak gyorsabb hozzáférést biztosítsanak a Donát negyedhez és az új sportcsarnokhoz. Ugyanakkor a Platinia bevásárlóközpont (a volt Ursus sörgyár) elé körforgalmat terveznek, s összekötnék az Ecetgyár/Oţelului utcát a Villamosművek/Uzinei Electrice utcával.   

– A Monostori úton sok helyen 6 méteres a járda, ebből lefaragunk egy kicsit, s ötsávosra bővítjük az útfelületet, így a közszállítási járművek számára biztosítjuk a külön sávot. Hídépítést is tervezünk, hogy az Ecetgyár utcát összeköthessük a Villamosművek utcával – vázolta a terveket Dan Tarcea alpolgármester. 

Változások a Györgyfalvi negyedben is

A volt tisztviselő (Andrei Mureşanu) negyed sem marad „érintetlenül”. Július 19-én 18 órától a Horticultorilor utca 1. szám alatt található Constantin Brâncuşi-iskolában közvitát szerveznek a tervezett változásokról: számos utcát egyirányúvá tennének a forgalom folyamatosabbá tétele érdekében. 
– Sok az egymással párhuzamos utca. Az egyiken be-, a másikon ki lehet térni. Amennyiben egyirányúvá tesszük az utcát, parkolóhelyek is létesíthetők. Mivel az utca kétirányú, a gépkocsivezetőknek pedig előnyt kell adniuk egymásnak, egyiküknek be kell húzódnia egy üresen álló helyre, ami nagymértékben lassítja a forgalmat – nyilatkozta Tarcea.