Újabb közszállítási sáv a belvárosban szeptembertől

A monostori végállomástól a Mező utcáig tartana a következő buszsáv

Újabb közszállítási sáv a belvárosban szeptembertől
A városháza felkérésére és finanszírozásával a Kolozsvári Műegyetem szakemberei hosszú hónapokon át elemezték a Szentpéteri templom – Kolozsvári Polgármesteri Hivatal közötti szakasz közúti forgalmának sajátosságait annak érdekében, hogy a rendkívül forgalmas övezetben külön sávot hozhassanak létre a közszállítási járművek számára. Tegnap – a törvények értelmében – az intézkedés bevezetése előtt a polgármesteri hivatalban közvitát tartottak, amelyen a civil társadalom képviselői és az újságírók vettek részt. Elhangzott: az elképzelés életbe léptetése több helyen nagyszabású változásokat von maga után, amelyekhez a gépkocsivezetők csupán idővel szoknak hozzá. A műegyetem szakemberei, a városháza illetékesei és a közszállítási vállalat vezetői hangsúlyozták: a nyugati példákhoz történő felzárkózás azt eredményezi, hogy csökken a menetidő. A forgalom tehermentesítése érdekében ugyanakkor a lakosság mentalitásváltására is szükség van.

Alkalomadtán eléggé puskaporos volt a hangulat tegnap a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal üvegtermében az elkülönített közszállítási sáv bevezetésével kapcsolatos közvitán: egyrészt a civil társadalom képviselői (például Radu Mititean, a Napoca Kerékpárklub elnöke), másrészt pedig a városháza és a Kolozsvári Műegyetem szakemberei érveltek saját véleményük mellett.

Mirela Mărincean, a városháza közlekedésbiztonsági osztályának vezetője részéről elhangzott: a külön sáv a jelenlegi Petőfi Sándor utcától, pontosabban az Office irodaháztól a polgármesteri hivatalig tartó útszakaszon valósul meg. – A végleges javaslatunkba próbáltuk belefoglalni a sajtó és a lakosság részéről érkezett javaslatokat. Ezek közül a legfontosabb az volt, hogy a Magyar/21 decembrie 1989 utcáról a városháza fele haladva lehessen jobbra térni a Dózsa György/Regele Ferdinánd utcába. Ezt úgy oldottuk meg, hogy a Sora üzletház előtt új villanyrendőrt üzemelünk be, s ennek beállítása lehetővé teszi majd a személygépkocsik jobbra térését anélkül, hogy azok a közszállítási járművek forgalmát akadályoznák – fogalmazott Mărincean.

További változások: a Berde Mózes/Frederic Joliot Curie utca a Postakert/Cuza Vodă utca irányából egyirányú lesz, ami azt jelenti, hogy a Magyar/21 decembrie 1989 utcából itt nem lehet majd jobbra térni. Ennek köszönhetően a Postakert/Cuza Vodă és a János Zsigmond Unitárius Kollégium közti szakaszon felszámolandó 27 parkolóhely helyett a Berde Mózes/Frederic Joliot Curie utcában 28-at hoznak létre. Igen ám, de megközelítésük igen körülményes lesz. A gépkocsivezetőnek a Postakert utcába kell behajtania, s a Széchenyi tér megkerülésével kell valahogy behajtania az új parkolóhelyekkel rendelkező utcába. Bejelentette: a Sora előtti taxis stand megszűnik.

Emil Boc megnyugtatta a sofőröket: az Office irodaház és az Eötvös/Konstanca közötti szakaszon felszámolandó 132 parkolóhely helyett a Năvodari utcában, a volt katonai központ helyén 256-ot létesítettek. Hangsúlyozta: a Magyar utcában megmarad a négy közlekedési sáv, a közszállítás számára a jelenleg parkolásra használtat különítik el.

Három év alatt 40%-kal nőtt a forgalom

Kolozsvár polgármestere mellbevágó adatot közölt a hallgatósággal: az elmúlt három évben 40 százalékkal növekedett a kolozsvári közúti forgalom. – Oda jutottunk, hogy 2014 májusában, csúcsidőszakban mért forgalma van a városnak idén nyáron, amikor sokan pihenőszabadságon vannak, szünidő van az iskolákban.

Boc arról is beszámolt, hogy a taxisok egyelőre nem használhatják majd a műanyag sávválasztókkal ellátott közszállítási útszakaszt. – Az autóbuszok és trolibuszok mellett egyelőre csak a biciklisek vehetik igénybe az új sávokat – mondta.

Mennyi időt spórolunk meg?

A közvitán szóba került a túlzsúfolt kolozsvári közúti forgalom kérdése is. Marcel Bonţidean, a városházi rendőrség vezetőjének adatai szerint Erdély fővárosában 146 ezer gépjármű után fizetnek adót. Korábban pedig azt nyilatkozta: az egyetemi hallgatók 20-25 ezer autóval érkeznek Kolozsvárra, ősztől nyárig tehát körülbelül 170 ezer jármű közlekedik a kincses város utcáin.

Dícsérte, de kritikákkal illette a városházát Radu Mititean, a Napoca Kerékpárklub elnöke. – Rá kell venni az embereket, hogy térjenek át a közszállításra. Elhangzott, hogy megőrzik a közlekedési sávokat, de szerintem ezeket inkább csökkenteni kellene, s nem a járdából lespórólni. Ha szűkebb lesz a közszállítási sáv, hogy mindkét oldalon megőrizhessék azt, hogyan fér el majd a biciklis és a trolibusz? Ez gondot okozhat majd – vetítette előre a bringás.

A közvitán egy olyan ügyvédnő is felszólalt, aki saját bevallása szerint gépkocsipárti volt. – Mindenhova autóval mentem, de nemrég lemondtam róla. Azt szeretném, ha 2040-ig kocsimentessé válna a város. Nagyon jó, hogy drága a belvárosi parkolóhely, ezzel a közszállítás vagy biciklik igénybevételére ösztönzik a lakosságot.

A külön sáv időmegtakarítást is jelent. Liviu Neag CTP-igazgató szerint az intézkedés alkalmazásával 15-20 százalékkal csökkent a menetidő. – Ugyanezt tapasztaltuk a Kispiac/Cipariu tér és a Bocskai/Avram Iancu tér között bevezetett 600 méteres szakaszon is. A Szabadságnak elárulom: a következő övezet, ahol külön sáv lesz, az a Monostor végállomás–Mező utca. Hogy mikor? Remélhetőleg még idén – nyilatkozta lapuknak a vezérigazgató.

(Borítókép: Fokozatos forgalomnövekedés jellemezte az elmúlt három évet. Fotó: Rohonyi D. Iván)