Születésnapi Bach-maraton Kolozsváron

bach-maraton
Johann Sebastian Bach születésnapján, március 21-én rendezi meg a harmadik kolozsvári Bach-maratont az evangélikus Pietati templomban a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöki hivatala, a Kolozsvári Evangélikus-Lutheránus Egyházközség és a Járosi Andor Egyesület.

Az esemény reggel 10 órakor kezdődik, és egy déli szünetet követően az esti órákig fog tartani. A hangversenysorozat ezúttal is J. S. Bach alkotásainak változatos és színes válogatását mutatja fel, neves meghívottak előadásában. A hangszeres és kamarazenei darabok sora az idén egy-két meglepetést is tartogat: az eredetileg csembalóra írt Goldberg-variációk nem mindennapi, szaxofon–cimbalom–gordonka átiratban fognak megszólalni, valamint első ízben lesz hallható kortárs audiovizuális kontextusban a 3. hegedű-szólószonáta és a Komm Heiliger Geist, Herre Gott korál dallamának multimédiás feldolgozása a Strings IN connectiON együttes előadásában. Újdonságnak számít az is, hogy az esti záróhangverseny műsorában Bach-kantáták csendülnek fel.

A koncerteket élőben lehet majd követni a Bach-maraton Facebook-oldalán a BBTE Magyar Film és Média Intézet hallgatóinak közvetítésével. 

Az esemény idei meghívottai: Arno Kerkhof (Hollandia – orgona), Maria Petrescu (barokk oboa), Gebe-Fügi Renáta (szoprán), Duffner Melinda (mezzoszoprán), György Róbert Vilmos (basszus), Filip Ignác (harántfuvola), Strings IN connectiON – Cătălin CREȚU(multimédia) és Csendes László (hegedű), Kostyák Előd, Oláh Mátyás (gordonka), Réman Zoltán (szaxofon), Réman Gergely Bálint (cimbalom), Luca Pulbere, Oláh Boglárka Eszter (zongora), Amalia Erdős (csembaló), Erich Türk, Ferencz-Zorgel Szilvia (orgona), Szövérdi Csilla, Dénes Anna, Mia Mann, Zsigmond Ágnes, Cosmina Salvan, Domahidi Sára, Sabin Zeno Argintaru, Kovács Zsolt (hegedű), Király Erzsébet, Kasabian Kamilla (brácsa), Dimén Szabolcs (nagybőgő), Sógor Dénes, Dan Boancă, Daria Metea, Ana Pop, Maria Belinschi (zongora), Lokodi Lehel, Kristian Luptovits, Sógor Sámuel, Vajas Gréta (orgona).

A rendezvény szervezői rendkívül fontosnak tartják, hogy bevonják a fiatalokat, ezért partneri viszonyt alakítottak ki a város legfontosabb zeneoktatási intézményeivel: a Sigismund Toduță Zeneművészeti Főgimnáziummal, a Gheorghe Dima Zeneakadémiával, valamint a Babeș–Bolyai Tudományegyetemmel.

A támogatóknak köszönhetően az egynapos hangversenysorozatra a belépés díjtalan, mindemellett a szervezők adományokat gyűjtenek a kürpödi barokk orgona megmentésére és felújítására. A kürpödi Johannes Hahn-orgona (1783) a Pietati templomban talál majd új otthonra.