Először szerveznek Bach-maratont Kolozsváron

Először szerveznek Bach-maratont Kolozsváron
Több mint 50 művész lép fel az első Kolozsváron megrendezett Bach-maratonon március 21-én, hétfőn az evangélikus templomban. A 12 órán át tartó maratoni jellegű komolyzenei hangversenyt Johann Sebastian Bach születésnapján tartják – olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, az egynapos hangversenysorozat a nagy barokk zeneszerző alkotásainak széles repertoárját öleli fel. A koncertek reggel kilenc órakor kezdődnek és estig tartanak, a város zeneművészeti oktatási intézményei (Sigismund Toduță Zeneművészeti Főgimnázium, Gheorghe Dima Zeneakadémia), a kolozsvári Transilvania Filharmónia, valamint hazai és külföldi művészek közreműködésével. A maraton során egy-egy ismeretterjesztő hangversenyt is tartanak magyar, illetve román kísérőszöveggel, kisiskolások számára, a koncertek Ștefana Țițeica dramaturgiája alapján zajlanak, karmester Toadere Kovács Dalma.

„A rendezvény kiemelt célja, hogy felmutassa a lutheránus barokk mester zenei és szellemi örökségét, valamint, hogy megismertesse a nagyközönséggel a felújított Pietati műemléktemplom kincseit, köztük a három manuálos pneumatikus hangversenyorgonát” – fogalmaz a közlemény.

A filharmónia esti hangversenyén kívül a rendezvényre a belépés díjtalan, a szervezők azonban a maraton során adományokat gyűjtenek a kürpödi barokk orgona megmentésére. A sürgős restaurálásra váró Johannes Hahn-orgona (1783) a Pietati templomban találna új otthonra, ha sikerülne előteremteni a megmentéséhez szükséges anyagi forrásokat – írják.

Az első kolozsvári Bach-maraton kezdeményezője és mentora Horváth Zoltán zongora- és orgonaművész, a Pietati templom orgonistája. Az esemény szervezője a Kolozsvári Evangélikus- Lutheránus Egyházközség és a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház.

 „Meggyőződésünk, hogy városunkban Johann Sebastian Bach művészetének lelki otthona elsősorban az evangélikus templom, hiszen a barokk mester élete nagy részét a lutheránus egyház és egyházzene szolgálatában töltötte. Ez a zenei és szellemi örökség minket is kötelez és inspirál, így pedig a frissen felújított templomunkat és műemlék orgonánkat is minél többen megismerhetik. Az a célunk, hogy március 21-én a nap minden órájában számos érdeklődőt, zenekedvelőt fogadhassunk. Reméljük, hogy ez a rendkívüli zenei esemény beírja magát az erdélyi és kolozsvári kulturális élet eseménynaptárába és a zenekedvelők szívébe is” – idézi a közlemény Horváth Zoltánt.

A zongora- és orgonaművész úgy fogalmaz, az ifjúság seregszemléje egy ilyen alkalmon szinte nélkülözhetetlen, éppen ezért mind az előadók, mind a befogadók oldaláról megpróbálják megközelíteni a fiatalságot: ebből a célból vesznek részt orgona- és zongorajátékukkal a maratonon a Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium növendékei, valamint a Gheorghe Dima Zeneakadémia fiatal művészei, továbbá szintén ezt a célt szolgálják a kisiskolás diákok számára rendezett oktató programok is.

A maratonon fellépő művészek

A szervezők közleménye tartalmazza a kolozsvári Bach-maraton fellépő művészeinek névsorát is: Miklós Noémi, Csengeri Kostyák Zsuzsa, Potyó István – orgona; Erich Türk, Dolores Chelaru, Móriczi Melinda – csembaló; Christoph Alvarez, Fodor Georgiana, Horváth Edit, Horváth Zoltán – zongora; Béres Melinda, Csendes László, Szövérdi Csilla, Csibi Dávid – hegedű; Kostyák Előd, Oláh Mátyás – cselló; Gebe-Fügi Renáta, Kovács Eszter – szoprán; Majó Zoltán, Szabó Mária – blockflöte. Az eseményen fellép a Fonte di Gioia barokk együttes is, amelynek tagjai Amalia Goje, Dénes Anna és Dénes Csongor.

A kolozsvári Sigismund Toduță Zeneművészeti Főgimnázium diákjai közül Fărăgău Estera, Duma Flavius, Nagy Elisabeta, Sógor Dénes és Calalb Alexandra zongorán, Horváth Zsófia, Szenkuti Anna, Vígh Emőke Virág, Ciceu-Cuc David, Arion Amalia és Dîrțu Alexandru pedig orgonán kapcsolódik be a maratonba.

A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia hallgatói közül fellép Szabó Szilvia, Domahidi Sára, Portik Henrik, Mészáros Boglárka, Sógor Sámuel, Luptovits Krisztián, Ianchis Flavius és Vajas Gréta (utóbbi a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti karának hallgatója).

Közreműködik az eseményen továbbá a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti karának Musichorum kórusa és a kolozsvári Transilvania Filharmónia barokk együttese.

A Pietati műemléktemplom és orgonája

A közlemény arra is kitér, hogy a késő barokk és neoklasszicista stíluselemeket ötvöző evangélikus műemléktemplom építését 1816-ban kezdték el. Három manuálos hangversenyorgonáját a ludwigsburgi Walker cég építette és 1913-ban szentelték fel.

Az orgona építését a kitörő világháború miatt nem fejezték be, ezért a harmadik manuál nem került üzembe. A műemléktemplom 2018 és 2021 közötti teljeskörű restaurálásakor az orgona felújítására és a harmadik manuál megépítésére is sor került. „Elfogultság nélkül állítjuk, hogy a Pietati templom restaurált pneumatikus orgonája Kolozsvár legkiválóbb hangversenyorgonája lett” – írják.

Mentsük meg a kürpödi barokk orgonát!

Az evangélikus egyházközség adományokat gyűjt a kürpödi szász evangélikus templom barokk orgonájának megmentésére, amely Johannes Hahn (1712–1783) orgonaépítő mester egyik utolsóként épített, fennmaradt hangszere – írják a közleményben Ez teszi örökségvédelmi és orgonaépítő szakmai okokból egyaránt indokolttá́ az orgona restaurálását és ezzel megmentését – fogalmaznak.

Mint írják, a kolozsvári egyházközség restauráltatni szeretné az orgonát és átköltöztetni a Pietati templomba, mindezek összköltsége 35 ezer euró, amely meghaladja az egyházközség anyagi lehetőségeit.