Először szerveztek Bach-maratont Kolozsváron

Először szerveztek Bach-maratont Kolozsváron
A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház és annak kolozsvári egyházközsége először szervezett Bach-maratont a kolozsvári evangélikus templomban március 21-én, a zeneszerző születésnapján. A reggel kilenc órától este kilenc óráig tartó maraton országos szintű premier is volt, hiszen Horváth Zoltán zongora- és orgonaművész szerint – aki az esemény egyik főszervezője és a kolozsvári evangélikus egyházközség kántora – ilyen rendezvényre eddig sem a városban, sem az országban nem került sor.

– Hányan léptek fel az első kolozsvári Bach-maratonon?

– A kolozsvári Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium, a Gheorghe Dima Zeneakadémia és a BBTE Református Tanárképző Karának hallgatóin és oktatóin kívül nagy tapasztalattal rendelkező művészeket is felkértünk, akik örömmel tettek eleget a szervezők kérésének. A teljesség igénye nélkül említem meg Csendes László hegedűművészt és Dolores Chelariu csembalóművészt, Béres Melinda hegedűművészt, Horváth Edit zongoraművészt, Gebe-Fügi Renáta szopránt, Szövérdi Csilla hegedűművészt, Kostyák Előd és Oláh Mátyás gordonkaművészeket, Christophe Alvarez és Georgiana Fodor zongoraművészeket, Erich Türk csembalóművészt, a Fonte di Gioia kamaraegyüttest, valamint Potyó István, Csengeri-Kostyák Zsuzsa, Miklós Noémi és Windhager-Geréd Erzsébet orgonaművészeket. Tavaly decemberben döntöttük el, hogy az a zenelíceumi tanuló is vegyen részt ezen a maratonon, aki szépen játszotta Bach művét a félévi vizsgán – zongorán vagy orgonán. Az eseményen közel ötven hangszeres és a BBTE Református Tanárképző Karának hallgatóit tömörítő Musichorum kórus lépett fel, amelyet Toadere-Kovács Dalma vezényelt. Elmondhatjuk, hogy a rendezvény megszervezésében partnerként vett részt a kolozsvári zenelíceum és a zeneakadémia, illetve a BBTE fent említett kara is. Nagy örömünkre, az esemény egy részét élőben is közvetíthettük a BBTE hallgatóinak köszönhetően, akiket oktatójuk, Kalamár Gábor segített.   

– Miért tartottad fontosnak a maraton megszervezését? Hiszen kevés azok száma, akik végig maradnak egy ilyen hosszas rendezvényen.

– A német nyelvterületen gyakran szerveznek Bach-maratont. Ki szerettük volna próbálni, hogyan zajlik a mi városunkban egy tizenkét órán át tartó koncert. Folyamatosan volt közönségünk, reggel kilenc órától este kilenc óráig. Meglepően sokan kerestek fel minket, ezt mutatja az 1200 ingyenesen kiosztott látogatójegy is. Külön meg kell említenem a Toadere-Kovács Dalma BBTE-oktató által lebonyolított nevelő jellegű eseményt: 11 órától magyar, míg 12 órától román nyelvű előadás zajlott, amelyen Majó Zoltán és Szabó Mária furulyaművészek léptek fel. A két eseményen összesen 300 gyermek vett részt.   

– Milyen tanulságot, következtetést lehet levonni az első kolozsvári Bach-maraton után?

– Hagyományt szeretnénk teremteni és jövőre is megszerveznénk a Bach-maratont, szintén március 21-én. Mindenhonnan pozitív visszajelzést kaptunk. Köszönettel tartozunk és külön öröm számunkra, hogy a Bach-muzsikához értő és azt szerető egyházvezetés szervezte és fogadta be a rendezvényt. A maraton sikere abban keresendő, hogy informális keretben és önkéntes alapon valósult meg, ez pedig az egész rendezvénynek lendületet adott. Ígérem, jövőre sem lesz rövidebb a maraton, hiszen így is alig fértünk bele az időkeretbe, este nyolc órakor kezdődött a kolozsvári Transilvania Filharmónia koncertje, amely zárta a maratont.

(Borítókép: A kolozsvári Transilvania Filharmónia barokk együttese a Bach-maraton zárókoncertjén. Fotó forrása: Bach-maraton)