Második alkalommal rendezik meg a Bach-maratont Kolozsváron

Második alkalommal rendezik meg a Bach-maratont Kolozsváron
Március 21-én, Johann Sebastian Bach születésnapján rendezik meg Kolozsváron a második Bach-maratont, amelyen több mint hatvan művész lép fel az evangélikus Pietati templomban. A tizenkét órán át tartó, maratoni jellegű komolyzenei hangverseny változatos és színes programjában neves meghívottak és gyönyörű Bach-művek szerepelnek – írják a szervezők.

A közleményben kiemelik: az egynapos hangversenysorozat a híres barokk zeneszerző alkotásainak széles repertoárját öleli fel. A koncertek reggel kilenc órakor kezdődnek és estig tartanak, a város zeneművészeti oktatási intézményei (Sigismund Toduță Zeneművészeti Főgimnázium, Gheorghe Dima Zeneakadémia, Babeș–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar), valamint neves hazai és külföldi művészek közreműködésével. A maraton során egy-egy leckehangversenyre is sor kerül magyar, illetve román anyanyelvű kisiskolások számára.

A rendezvény kiemelt célja, hogy felmutassa a lutheránus barokk mester zenei és szellemi örökségét, valamint, hogy megismertesse a nagyközönséggel a Pietati templom 110 éves hangversenyorgonáját – fogalmaznak a szervezők.

A rendezvényre a belépés díjtalan, a szervezők azonban adományokat gyűjtenek a kürpödi barokk orgona felújítására: amennyiben sikerül előteremteni a restauráláshoz szükséges anyagi forrásokat, az orgona – amely Johannes Hahn (1712–1783) orgonaépítő mester egyik utolsóként épített és fennmaradt hangszere – a Pietati templomban talál majd új otthonra.

A Bach-maraton kezdeményezője és mentora Horváth Zoltán zongora- és orgonaművész, a Pietati templom orgonistája, az esemény szervezője pedig a Kolozsvári Evangélikus-Lutheránus Egyházközség, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház és a Járosi Andor Egyesület.

Fellépő művészek és közreműködő intézmények – A kisiskolásoknak szóló, román és magyar nyelvű összekötő szöveggel előadott nevelő hangverseny Ștefana Țițeica dramaturgiája alapján készült, karmester Toadere Kovács Dalma. A maratonon fellépő művészek: Amalia Erdős, Steffen Schlandt, Gustav Jannert, Horváth Zoltán – orgona; Erich Türk, Dolores Chelaru, Miklós Noémi – csembaló; Mihai Diaconescu, Horváth Edit, Diószegi Benjámin – zongora; Iosif Sătmărean – trombita; Pöllnitz Boróka – fuvola; Artur Kaganovskiy, Csendes László, Béres Melinda, Szőke Zalán – hegedű; Octavian Lup – cselló; Duffner Melinda – mezzoszoprán; Majó Zoltán, Szabó Mária – blockflöte; Adrian Cioban – oboa. Fellépnek továbbá a kolozsvári Sigismund Toduță Zeneművészeti Főgimnázium diákjai és a Gheorghe Dima Zeneakadémia hallgatói. Közreműködik a Schola Cantorum Transsylvaniensis énekegyüttes (karmester Windhager-Geréd Erzsébet), a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Karának Musichorum kórusa (karvezető Kovács Dalma). A Bach-maraton zenekar tagjai: Béres Melinda, Mia Mann, Szövérdi Csilla, Dénes Anna, Zsigmond Ágnes – hegedű; Eszter Kaganovskiy – brácsa; Ortenszky Gyula – cselló; György Róbert – nagybőgő; Erich Türk – csembaló.