Szíriai és iraki célpontokat bombázott az amerikai légierő

repülő
Válasz az amerikai katonák halálát okozó dróntámadásra
Az Egyesült Államok légiereje összesen 85 szíriai és iraki célpontokat bombázott szombatra virradóra. Vezető tisztviselők szerint ez a csapássorozat a válasz kezdete a múlt heti, amerikai katonák halálát okozó jordániai támadásra.

A légicsapás tényét megerősítette az amerikai Központi Parancsnokság (CENTCOM), amely azt is közölte, hogy 85 célpontot támadtak, többi között fegyver- és lőszerraktárakat.

A végrehajtásért felelő CENTCOM közlése szerint a katonai akcióban részt vett két B1-B nehézbombázó, amelyeket az Egyesült Államokból vezényeltek a Közel-Keletre.

A várakozások szerint amerikai válaszcsapások sorozata következik, amelyek több napig tartanak majd, és az Irán által támogatott fegyveres csoportok ellen irányulnak, amelyek felelősek az október közepe óta mintegy 160, amerikai erők ellen végrehajtott rakéta- és dróntámadásokért.

Joe Biden elnök – pénteken kiadott közleménye szerint – arra utasította az amerikai katonaságot, hogy hajtson végre csapásokat Irakban és Szíriában olyan létesítmények ellen, amelyeket az iráni Iszlám Forradalmi Gárda, valamint a hozzá kapcsolódó fegyveres csoportok amerikai erők elleni támadásokra használnak.

Az elnök hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust a Közel-Keleten vagy másutt a világon, ugyanakkor, aki árt egy amerikainak, arra válaszolni fognak.

Lloyd Austin védelmi miniszter a napok óta várt válaszcsapásokkal kapcsolatban csütörtökön úgy fogalmazott, hogy a katonai válasz többrétegű lesz.

Az amerikai katonai megtorló akció válasz a múlt hétvégén Jordánia északkeleti részén, a szíriai határ közelében egy előretolt katonai támaszpontot, a Tower 22-es bázis ért dróntámadásra, amelynek során három amerikai katona meghalt és több mint 40 megsebesült. A támadásért az Irán támogatását élvező iraki fegyveres csoportokat teszik felelőssé. 

A jordániai incidens az amerikai erők ellen sorozatossá vált közel-keleti támadások közül az első volt, amely amerikai katonák halálát okozta. Az amerikai adminisztráció határozott választ ígért. A Fehér Házra komoly politikai és médianyomás helyeződött a támadás utáni napokban, hogy közvetlenül Irán ellen hajtson végre megtorló akciót.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az Egyesült Államok hatmilliárd dollár értékű új katonai felszerelés ukrajnai szállítása mellett kötelezte el magát. A védelmi minisztérium bejelentése szerint az ukrán hadsereg számára új megrendelés formájában jutnak majd el az eszközök, amelyeket közbeszerzésként az amerikai hadiipar szereplői és egyéb partnerek gyártanak le.
Külpol