Blinken: egyre erősebb az USA és Románia közötti stratégiai partnerség

Blinken: egyre erősebb az USA  és Románia közötti stratégiai partnerség
Románia mindig nagyon közeli partner és nagyra becsült szövetséges volt, és ma is az – jelentette ki hétfőn, a Marcel Ciolacu román kormányfővel folytatott megbeszélésén Antony Blinken, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere, számolt be az Agerpres hírügynökség. Blinken megállapítása szerint Románia „kritikus szerepet” játszik az ukrán gabona exportjának elősegítésében az orosz-ukrán háború közepette.

Az amerikai külügyminiszter megemlítette: több ízben járt Romániában és a két ország stratégiai partnersége „egyre erősebbé válik.” Az egyesült államokbeli hivatalos látogatáson tartózkodó Ciolacu Anthony Blinken mellett Lloyd Austin védelmi miniszterrel is találkozott hétfőn.

Az Anthony Blinkennel folytatott tárgyaláson Marcel Ciolacu hangsúlyozta: Románia számára rendkívül fontos a stratégiai partnerség főként most, az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború okozta biztonsági válság közepette.

„Moldovára is figyeljen az USA”„Románia már rég megtanulta a leckét Oroszországgal kapcsolatban. Ismerjük az oroszokat és az agressziós rendszert, ezért arra kérjük az Egyesült Államokat, hogy a Romániával való partnerség mellett figyeljen a Moldovai Köztársaságra is” – mondta Ciolacu. A román kormányfő szerint erre azért van szükség, mert a háború dúlta Ukrajna után Európában most a Moldovai Köztársaság a legsebezhetőbb ország, ahol „hibrid háború folyik Maia Sandu elnök és a demokratikus kormány ellen.”

Marcel Ciolacu Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel is értekezett étfőn. A román kormány közleménye szerint, a miniszterelnök rámutatott: Romániának fokozott biztonsági együttműködésre van szüksége az Amerikai Egyesült Államokkal. Mindkét fél kiemelte a két ország közötti, rendkívüli kapcsolatot, amelynek fő pillére a több mint két évtizeddel korábban megkötött stratégiai partnerség, megerősítve a közös érdekű területeken folytatott együttműködéssel.

Az amerikai tárcavezető méltatta a Románia által tett erőfeszítéseket a fekete-tengeri térség regionális biztonságához való hozzájárulásban, és kiemelte Románia vezetői képességét, amelyet szerinte a feteşti-i F-16-os pilótaképző központ létrehozása bizonyít. Áttekintették a kétoldalú kapcsolatokban és az Észak-atlanti Szövetségen (NATO) belül, a védelem területén bekövetkezett legfontosabb fejleményeket, amelyek alapul szolgálhatnak az együttműködés kiszélesítéséhez ezen a téren, beleértve a biztonsági előnyökkel járó gazdasági eredményeket is.

Bevonni a védelmi iparba az amerikai cégeket

„A fejlett gazdaság elengedhetetlen az erős nemzetbiztonsághoz. Fontos, hogy az amerikai vállalatokat aktívan bevonjuk iparunk képességeinek felmérésébe és fejlesztésébe, a védelmi iparba – többek között a lőszergyártásba – történő közös beruházások, valamint a technológiaátadás és a hazai munkaerő szakképzése révén” – fogalmazott a román kormányfő.

Marcel Ciolacu kiemelte: Románia érdekelt az Egyesült Államokkal való teljes körű katonai koordinációban, és hangsúlyozta, hogy a NATO jövő évi washingtoni csúcstalálkozójára való tekintettel Románia fenntartja a GDP 2,5 százalékának a védelemre való fordítása iránti elkötelezettségét, és továbbra is szorgalmazni fogja, hogy a Fekete-tenger ügye nagyobb hangsúlyt kapjon a NATO napirendjén.

Lloyd Austin is aláhúzta az USA és Románia közötti kitűnő együttműködést, méltányolta országunk vezető szerepét a regionális helyzet stabilizálására irányuló erőfeszítésekben, és méltatta Románia jelentős előrelépéseit a védelem területén.A megbeszélésen jelen volt Angel Tîlvăr védelmi, Luminiţa Odobescu külügy- és Radu Oprea gazdasági miniszter is.

(Fotó: gov.ro)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az Egyesült Államok hatmilliárd dollár értékű új katonai felszerelés ukrajnai szállítása mellett kötelezte el magát. A védelmi minisztérium bejelentése szerint az ukrán hadsereg számára új megrendelés formájában jutnak majd el az eszközök, amelyeket közbeszerzésként az amerikai hadiipar szereplői és egyéb partnerek gyártanak le.
Külpol