Ciolacu: Romániának fokozott biztonsági együttműködésre van szüksége az Amerikai Egyesült Államokkal

Ciolacu: Romániának fokozott biztonsági együttműködésre van szüksége az Amerikai Egyesült Államokkal
Romániának fokozott biztonsági együttműködésre van szüksége az Amerikai Egyesült Államokkal, jelentette ki Marcel Ciolacu kormányfő a Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel zajlott megbeszélésen.

A kormány közleménye szerint a találkozón a két fél kiemelte a két ország közötti rendkívüli kapcsolatot, amelynek fő pillére a több mint két évtizeddel korábban megkötött stratégiai partnerség, megerősítve a közös érdekű területeken folytatott jó együttműködéssel.

Külön kiemelték a fekete-tengeri térség regionális biztonságához való hozzájárulást, és az amerikai külügyminiszter méltatta az országunk által tett erőfeszítéseket, és kiemelte Románia vezetői képességét, amelyet a feteşti-i F-16-os pilótaképző központ létrehozása bizonyít.

„Fokozott biztonsági együttműködésre van szükségünk az Egyesült Államokkal, de erős gazdasági elkötelezettségre is. A fejlett gazdaság elengedhetetlen az erős nemzetbiztonsághoz. Fontos, hogy az amerikai vállalatokat aktívan bevonjuk hazai iparunk képességeinek felmérésébe és fejlesztésébe, a védelmi iparba - többek között a lőszergyártásba - történő közös beruházások, valamint a technológiaátadás és a hazai munkaerő szakképzése révén” - fogalmazott a román kormányfő.

A két fél hangsúlyozta továbbá, hogy közös erőfeszítéseket kell tenni a Moldovai Köztársaság stabilitásának biztosítása érdekében, különösen az Oroszország felől érkező hibrid támadásokkal összefüggésben.

A megbeszélésen jelen volt Angel Tîlvăr védelmi, Luminiţa Odobescu külügy- és Radu Oprea gazdasági miniszter is.

A kormányfő hivatalos amerikai látogatása szerdáig tart.

(Borítókép: gov.ro)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az Egyesült Államok hatmilliárd dollár értékű új katonai felszerelés ukrajnai szállítása mellett kötelezte el magát. A védelmi minisztérium bejelentése szerint az ukrán hadsereg számára új megrendelés formájában jutnak majd el az eszközök, amelyeket közbeszerzésként az amerikai hadiipar szereplői és egyéb partnerek gyártanak le.
Külpol