Szétosztották az önkormányzati támogatást a civil szervezeteknek

Idén is jelentős összeggel támogatják a népszerű Com’ON Kolozsvár programot

Szétosztották az önkormányzati támogatást a civil szervezeteknek
A kolozsvári tanács szerdai rendkívüli ülésén 12,4 millió lejt osztottak szét a kultúrával foglalkozó civil szervezetek és a városban működő sportklubok, egyesületek között. A maratoni hosszúságúra nyúlt városi tanácsülésen több mint kétszáz napirendi pont szerepelt. Utólag illesztették be a napirendbe azt a határozattervezetet, amelynek értelmében Kolozsvár is csatlakozik a környezetvédelmi minisztérium által lebonyolítandó roncsautóprogramhoz. Ahhoz, hogy a kolozsváriak is 3000 lejt kapjanak az általuk birtokolt és hivatalosan leadott régi autókért, szükség volt arra, hogy április 21-ig a városi tanács erre vonatkozó határozatot szavazzon meg. A városi tanács ülése elég döcögősre sikeredett, mert a tanácsülés elején az USR-s tanácsosok sokallták az Universitatea Sportklubnak nyújtandó tízmillió lejt, és a civil szervezetek támogatása érdekében átláthatóbb szabályzat kidolgozását kérték.

Kisebb szópárbaj kerekedett szerdán a kolozsvári tanács rendkívüli ülésén, amelyen összesen 12,4 millió lej támogatást szavaztak meg a sportkluboknak és   a kultúrával foglalkozó civil szervezeteknek.  Az USR-s Adriana Cristian kevesellte a sportkluboknak adott támogatást. Példaként Brassót hozta fel, ahol idén csak a sportra negyvenmillió lejt utalt ki a városi tanács, ami több a kolozsvári összegnél, miközben Brassó költségvetése kisebb Kolozsvárénál. A tanácsos azt sem tartotta méltányosnak, hogy az Universitatea Sportklubnak jusson a sportkluboknak szánt teljes összeg 57 százaléka, azaz tízmillió lej. Szerinte inkább a tömegsportot művelő klubokat kellett volna nagyobb mértékben támogatni. Emil Boc polgármester úgy vélte, az Universitatea Sportklub támogatása olyan cselekedet, ami hasonlatos szüleink és felmenőink tiszteletéhez. A polgármester kifejtette: a város élen jár a tömegsporthoz szükséges infrastruktúra kialakításában és fenntartásában. Példa erre a város által néhány évvel ezelőtt megépített BT aréna és a Borháncs negyedben kialakítandó sportkomplexum. Ez utóbbi költsége 28 millió euró.

Alexandra Oană városi USR-s tanácsos azt szorgalmazta, hogy a városi tanács dolgozzon ki új, átláthatóbb szabályzatot a civil szervezetek támogatása érdekében, és ebbe vonja be az érintetteket is.

Ami a kultúrára szánt összegeket illeti, a TIFF idei lebonyolítását 1,6 millió lejjel, a Kolozsvári Kulturális Központ tevékenységét 1,35 millió lejjel támogatja a városi tanács. A Kolozsvári Magyar Napok megszervezésére 630 ezer lejt szavaztak meg a tanácsosok.  

– Célul tűztük ki idén, hogy a sok gazdasági megszorítás ellenére támogassuk azokat a szervezeteket, egyesületeket, amelyek mozgatórugói városunknak. Az RMDSZ városi frakciójával együtt azon dolgoztunk, hogy minél több magyar pályázó megkapja a kért összeget, és külön öröm, hogy idén számos szervezet esetében növelni is tudtuk a támogatásokat. Egyértelműen látszik, hogy a pályázati felkészítőinknek van értelme, hiszen ennek is köszönhető az, hogy évről évre jobbnál jobb pályázatokat írnak a magyar egyesületek és szervezetek Kolozsváron – nyilatkozta Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere.

A magyar érdekeltségű pályázatok közül jelentős támogatást, 630 ezer lejt kap a Kincses Kolozsvár Egyesület a Kolozsvári Magyar Napok megszervezésére. Ezt követi nagyságrendileg a 260 ezer lejes támogatás, amit a PONT Csoportnak ítélnek, a Com’ON Kolozsvár idei kiadására, majd a 230 ezer lejes támogatás, amit a Corvineum Alapítvány kap a 230 éves a magyar színház Kolozsváron elnevezésű projektének lebonyolítására. Az idei Opera Napokat 150 ezer lejjel támogatja a városvezetés, míg a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét megszervezésére 110 ezer lejt különít el az önkormányzat, ami szintén nagyobb a tavalyi összeghez képest. Továbbá a Kolozsvári Magyar Diákszövetség által megszervezett KMDSZ Diáknapokra 80 ezer lejt különítettek el. 60 ezer lejes támogatásban részesül idén a Xantus Alapítvány Erdélyi Mozgóképmúzeum projektjének első szakasza, míg a Filmtettfeszt filmfesztivál megszervezését idén 40 ezer lejjel támogatja az önkormányzat.

A zenekedvelők szívének kedves projekteket is felkarol a városvezetés: a Harmonia Cordis Egyesület két pályázatát is támogatják, egy gitárfesztivál megszervezésére, illetve online projektje megvalósítására folyósít 20 ezer, illetve 45 ezer lejes támogatást. Az Operettissimo Egyesület 30 ezer lejt kap a közönség bevonzását célzó projektjére, a Confest Egyesület pedig 25 ezer lejt palotakoncertje megszervezésére. Az Egyházzene Kolozsvár Egyesület a KlausenMusic 2023 című projektje 25 ezer lejes támogatásban részesül, míg a Farkas utcai református templomban megtartandó nyári koncertekre 15 ezer lejt különítettek el a tanácsosok. Az Ördögtérgye népdal- és néptáncfesztiválja 30 ezer lejes önkormányzati támogatást kap, a tanácsosok 10 ezer lejt ítéltek meg a Szarkaláb Kulturális Egyesületnek a Régiók Kolozsvári Találkozója projekt megvalósítására, ugyanennyit kap a Heltai Gáspár Alapítvány népzenekoncertek megszervezésére, illetve a Szint Kulturális Egyesület a Szent István Napi Néptánctalálkozó 25. kiadásának megtartására. Mindezek mellett a Tokos zenekar különböző előadásainak megszervezését összesen 45 ezer lejjel támogatják.

Oktatási projektek is nyertek a pályázati kiíráson, az Argumentum Nostrum Egyesület nyári óvodájának gyerekfoglalkozásainak megszervezésére 45 ezer lejt különítettek el, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pedig 20 ezer lejes támogatásban részesül. A Váróterem Projekt tevékenységét 40 ezer lejjel támogatják, a Korunk folyóirat, illetve a Gyopárka folyóirat megjelenésére pedig 20 ezer, illetve 14 ezer lejt szán az önkormányzat.

Idén is összesen félmillió lejes támogatást kapnak a szociális téren tevékenykedő civil szervezetek különféle, fogyatékossággal vagy betegséggel élő, hátrányos helyzetűeket, illetve menekülteket célzó projektek megvalósítására. Ide sorolható az Argumentum Nostrum délutáni oktatási programja, amire 30 ezer lejes támogatást kapnak, a Csemete Egyesület programjai, amit szintén 30 ezer lejjel támogat az önkormányzat, illetve a Gondviselés Egyesület Kultúra mindenkinek című projektje, ami 10 ezer lejes támogatásban részesül.

Ahhoz, hogy a kolozsvári gépkocsi-tulajdonosok is részesülhessenek a háromezer lejes juttatásban, amelyet akkor kapnak meg, ha tizenöt évesnél idősebb gépkocsijukat leadják, a városi tanácsosoknak április 21-ig – azaz a program kezdőnapjáig – határozatot kellett elfogadniuk, miszerint a megyei jogú város is részt vesz a környezetvédelmi minisztérium által meghirdetett roncsautóprogramban. A roncsautó-tulajdonosoknak regisztrálniuk kell a minisztérium által létrehozandó platformra, majd leadni régi gépkocsijukat, és benyújtani a szükséges iratokat a polgármesteri hivatalba, hogy megkapják a 3000 lejt. A fenti összegből 2400 lejt a szaktárca, 600 lejt a polgármesteri hivatal ad.