Szent Mihály ünnepi búcsú Kolozsváron

Szent Mihály ünnepi búcsú Kolozsváron
Magasztos búcsú ünnepre hívtak a Szent Mihály főangyal tiszteletére szentelt, gyönyörűen restaurált, a gótika valóságos gyöngyszemének tartott kolozsvári, főtéri templom harangjai pénteken, szeptember 29-én délután, ugyanaznap délelőtt a gyulafehérvári főszékesegyház búcsúünnepét tartották.

A szentmisét a nőszövetség tagjainak rózsafüzér-imádságos ráhangolódása előzte meg.

A legszentebb áldozat bevezetőjében László Attila Kolozs-dobokai főespres-plébános a saját, és Bónis Endre főgondnok nevében is köszöntötte a templomot megtöltő, búcsút ünneplőket – a papságot, a szerzeteseket és szerzetesnőket, a híveket, a ministránsokat, a nőszövetség és a Rózsafüzer Társulatok tagjait, a világi vezetőket, a politikum, a tanügy, a gazdasági élet képviselőit, a testvérfelekezetek híveit, a Szent Cecília kórust és zenekart, a gyerekszkólát, az egyetemistákat, a Báthory István Elméleti Líceum vezetőségét, tanárait, diákjait és mindazokat, akik közvetítés révén kapcsolódtak be az ünnepléshez.

László Attila: Áldás szálljon mindnyájunk életére!

A továbbiakban rámutatott: „Ki hallotta hangzani mostanában a jó Istenre mutatva, „Ki olyan, mint az Isten?!” Kimondva és kimondatlanul világunkban az hirdettetik: „Én/mi vagyok az Isten...” Van is harc mennyben és földön, családokban és egyénekben, társadalmakban, népek és országok között, karnyújtásnyira akár. Nem is lesz ez másként, amíg nem változik a kiáltás, vagyis Szent Mihályhoz hasonlóan a viszonyulásunk: Istenhez tartozásunk megvallása és munkálása. Kezdjük magunkkal, a gonosznak és bűnnek ellentmondó szándék felindításával. Ugyanennyire fontos a közösség is. Isten dicsőítésében vagyunk együtt, Szent Mihály arkangyal oltalmát kérve. Ma a megújulás/megtérés mellett kérjük kiemelten Jézus megígért békéjét a világnak is: Adj békét, Uram!”

Majd nyomatékosította, hogy Jézus ígérete nyomán katolikus egyházunk mai külön ajándéka híveinek a búcsú elnyerése, a bűnbocsánat feletti öröm; minden jószándékú embernek pedig a megváltott létünk tudatosítása, hogy hitben élve, a jót tenni igyekezzünk. A szent búcsú kegyelmeiért magunk, élő vagy elhunyt szeretteink javára ne felejtsünk el imádkozni a Szentatya szándékára, de imádkozzunk itt, közösségben is érte, a Szentlélek erejét kérve életére, küldetésére. Ezután elhangzott a Pápai Himnusz.

Az ünnepi búcsús szentmise főcelebránsa és meghívott szónoka Msgr. dr. Lukács Imre Róbert általános érseki helynök, bírósági helynök, egyetemi adjunktus, verespataki plébános volt, akivel negyven helybeli és más helységekből érkezett pap koncelebrált.

Lukács Imre Róbert: Állítom, hogy a keresztény élet egy állandó harc

Szentbeszédében többek között rámutatott arra, hogy az angyalok fontos szerepet töltenek be Isten üdvözítő tervében. „Megmutatják Isten szeretetének nagyságát és velünk kapcsolatos tervét; emlékeztetnek arra, hogy a láthatatlan világ igenis valóságos, példaként szolgálnak számunkra Isten dicsőítésére és a vele való engedelmesség terén; végrehajtják Istennek az emberekkel kapcsolatos tervét; dicsőítik – Istent – közvetítő nélkül. Fő feladatuk Isten dicsőítése és az emberek szolgálata! (...) Ezért fontos különösen Mihálynak és seregeinek a feladata, hogy visszaszorítsa a sátánt és a többi gonosz szellemet a kárhozat helyére. A sátán, a gonosz, az ördög a becsapás mestere, arról akar meggyőzni, hogy ő nem létezik. (...) Azt állítom, hogy a gonosz egy parazita!”

A szónok nyomatékosította, hogy Isten országának legjobb földi megjelenési formái között is megtalálható a gonosz, például az egyháztörténelem folyamán a korrupt pápák, püspökök, papok esetében. Szent Ágoston szerint a gonosz beférkőzése a jó kiteljesedésének megakadályozója.  (…) „Állítom, hogy a keresztény élet egy állandó harc. Aki lelki-keresztény életet akar élni, annak lesznek támogatói, de ellenzői is. Mi Mihályhoz és seregéhez tartozunk, mert küldetése – Ki olyan, mint az Isten? – visszaterel az igaz küzdelemhez.” Lukács Imre Róbert figyelmeztetett arra, hogy Isten mindeneknek a teremtője. „Nem egy hozzávalója a világnak. Nem hasonlítható semmihez, és nem olyan, mint valami más. Ugyanakkor Isten személy is. Személy, aki mindig titokzatos. Egy végtelen, meghatározhatatlan, kifürkészhetetlen személy. Itt és mellettünk állnak segítőink, az angyalok. Imádkozzunk azért, hogy Mihály állítsa helyre a rendet és hozza el a békét, Gábriel segítségével legyőzzük a félelmet és a kétséget, míg Rafael segítsen abban, hogy Isten beléphessen életünk minden apró részletébe” – mutatott rá Lukács Imre Róbert.

Az egyetemes könyörgések keretében többek között elhangzott: „Mennyei Atyánk, te Áron püspököt néped szolgálatára hívtad a nehéz időkben. Kérünk, hallgasd meg közbenjárását kérő imádságainkat, és add, hogy mielőtt szentjeid között tisztelhessük.”

A búcsú ünnepen kihelyezték Isten Szolgája, Márton Áron portréját, alatta ötnyelvű (magyar, román, angol, német, olasz) imádsággal, magyarul és románul pedig nyomtatott lap formájában is. A szent életű püspök ezen a napon hunyt el, 43 éve, a gyulafehérvári rezidenciáján.

A gyermekek is részt vettek énekükkel az egyházzenei szolgálatban

A szentmise végén László Attila főesperes-plébános kifejezte köszönetét az életet velünk munkáló, formáló és ehhez földi és égi pártfogókat adó Istennek: „Hála és köszönet a megváltásunkat elhozó Urunknak, Jézusnak, e megjelenített áldozat minden kegyelméért; hála és köszönet a közösséget ily módon építő és vezető Szentléleknek. Ide szentelt időnk, e csodálatos helyen/módon, lelket emelő küldetés: csak Isten-szépen érdemes formálni napjainkat, megerősödve újra és újra ünnepeink által. Áldás szálljon mindnyájunk életére!”

A Szent Cecília Kórus és Zenekar (karnagy: Potyó István), koncertmester: Vincze Dallos Csilla

A felemelő esemény egyházzenei szolgálatát a templom Szent Cecília kórusa és zenekara – koncertmester Vincze Dallos Csilla – végezte, Potyó István karnagy, tanár szakavatott vezetésével, közreműködött Geréd István kántor. A szentmise állandó részeiként felcsendült  a Horbáth Márton Levente által szerzett Kolozsvári mise Szent Mihály arkangyal tiszteletére, szólista Kele Brigitta volt. Fellépett a Báthory István Elméleti Líceum vegyeskara Márton Szabolcs kántor vezényletével. Majd befejezésként Nemzeti Imánkkal és a Márton Áron énekkel ért véget a búcsúünnep.

A búcsús szentmise után a templom kijáratnál a Szent Mihály plébánia valamennyi jelenlevőt szeretetvendégségben részesített. 

Borítókép és fotók: MOLNÁR NORBERT CSABA