Spanyol karmester dirigál a magyar operában

Néstor Bayona
Elismert spanyol karmester, Néstor Bayona vezényli a Bajazzókat február 8-án, este fél hétkor Kolozsvári Magyar Operában, Szabó Emese rendezésében.

Néstor Bayona zongoraművészként kezdte zenei pályafutását a manchesteri Royal Northern Kollégiumban, majd a genfi konzervatóriumban zongorát és karmesterséget tanult. Karmesterképzését a Berlini Művészeti Egyetemen végezte Steven Sloane és Harry Curtis tanárok irányításával. Szólistaként és kamarazenészként olyan helyszíneken lépett fel, mint a Palau de la Música Catalana, a berlini és a luxemburgi filharmóniák, a Wigmore Hall és a londoni Purcell Room.

Ruggero Leoncavallo a Bajazzókban az elkeseredett férjet, a hűtlen asszonyt, az árulkodó művésztársat és az elutasított szeretőt már-már félelmetesen valóságossá formálja. A bohóc Canio (László Boldizsár) az egyik legegzaltáltabb olasz tenorszerep, amely az énekestől azonos arányban követel állóképességet, ügyességet és erős egyéniséget. Őt és az operát leginkább az „Öltsd fel zekédet… Kacagj bajazzó!”, az önsajnálat e hátborzongató kitörése okán szokták ünnepelni. A csábító Nedda (Egyed Apollónia), a visszataszító Tonio (Balla Sándor), a mélységesen ellenszenves Silvio (Kincses Márk, debüt), az agyafúrt Beppe (Bardon Tony) biztosítják a cselekmény állandó izzását. Leoncavallo műve a verizmus megdicsőülése: ennyire intenzív érzéseket ritkán sikerült ilyen rövid időbe sűríteni.

Az előadásra jegyek vásárolhatók az opera jegypénztárában (hétköznapokon 10-14 óra között, tel.: 0754-050150), valamint online a www.eventbook.ro weboldalon.