Sokk a Fellegváron: büntetőpárbaj után búcsúzott a CFR a Bajnokok Ligájától

Sokk a Fellegváron: büntetőpárbaj után búcsúzott a CFR a Bajnokok Ligájától
Véget ért a kolozsvári álom: a bajnok CFR az idén sem fog felkerülni a Bajnokok Ligája főtáblájára, miután már a legrangosabb európai kupasorozat selejtezőinek első fordulójában elbúcsúzott a sokkal szerényebb képességűnek tartott örmény bajnok, a Pjunyik Jereván ellenében.

Borítókép: Ciprian Deac ismét kiválóan játszott, de ez nem volt elég a sikerhez (fotó: cfr1907.ro)

Dan Petrescu vezetőedző ezúttal is új csapatfelállással próbálkozott, s az elején úgy tűnt, ez beválik: a CFR két perc alatt jutott el az első gólhelyzetig – Păun távoli lövését a vendégek kapusa vetődve szögletre tolta. A gólra sem kellett sokat várni: a 6. percben Ciprian Deac kiváló bal oldali szabadrúgás-beadását az egy fejjel a védők fölé emelkedő Bismark Adjei-Boateng bólintotta védhetetlenül a kapuba a hatos vonaláról.

A találat után továbbra is a CFR irányított, egymás után jöttek a szögletek és a kisebb-nagyobb helyzetek. A két legnagyobb lehetőség az előny növelésére a 17., illetve 26. percben maradt ki: előbb Păun balról, a 16-os sarkáról bombázott ismét kapura, de Jurcsenko kapus kitornázta a labdát a felső léc alól. Aztán pedig Păun beadása Manea lábáról pattant a kapufára, majd kavarodás alakult ki a tizenhatosban, amely során a CFR többször is rálőtt a kapura, de a labda hol elakadt a védőkben, hol Jurcsenko védett, mígnem végül Păun éles szögből, a hatos vonaláról betalált, de jogos les miatt az olasz Mario Fabbri vezette bíróbrigád érvénytelenítette a gólt.

A CFR aztán az előny tudatában szokása szerint szép lassan visszalépett, így a rivális a 34. percben végre eljutott az első lövésig, igaz, a kísérlet nem jelentett veszélyt Bălgrădean kapujára.

A második félidő első gólhelyzetére az 59. percig kellett várni, akkor Deac szúrt rá egy szabadrúgást a védőfal mellett, laposan a kapu rövid sarkára, ám Jurcsenko ismét a helyén volt és kiütötte a labdát, de ezzel a helyzetnek nem volt vége: a „lepattanót” Roger Rodrigues tette vissza középre, ahonnan Gabriel Debeljuh vetődve fejelt kapura, de Jurcsenko ismét elállta a labda útját.

Aztán sokáig úgy tűnt, hogy Dan Petrescu kedvenc eredménye elég lesz a mérkőzés megnyeréséhez és a továbbjutáshoz, csakhogy az örmény bajnok nem adta fel, s miután a második félidőben – elég vérszegény támadások végén – már el-eljutott a hazai kapuig, a 89. percben egy szögletet követően a 32 éves szerb középhátvéd, Zoran Gajics fejesgóljával egyenlített.

A hosszabbításpercekben Boateng, de még inkább Claudiu Petrilă járt közel a gólhoz, de előbbi közeli fejese, illetve utóbbi távoli, vinklire tartó lövése nem találta el a kapu felületét. Így, mivel szerencsére az idegenben lőtt gólok már nem számítanak a döntetlenek esetén, jöhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás...

Ebből alig 4 perc telt el, amikor a CFR egy szépen kidolgozott támadás végén, Petrilă–Deac–Petrilă kényszerítőzés után ismét vezetést szerzett: utóbbi elküldte a labdát a hatos sarkáig eléje kifutó Jurcsenko mellett, a hosszú sarokba.

A mérkőzés drámaisága a 106. percben a tetőfokára hágott: Davidyan került lövőhelyzetbe a 16-oson belül, Burcă becsúszásánál pedig a játékvezető a 11-es pontra mutatott. Csakhogy Hovhannesz Harutjunjan lapos, de szinte középre tartó gyenge lövését Bălgrădean védeni tudta, a CFR pedig felszusszant…

A szívos ellenfél azonban ezután sem adta fel, s ennek két perccel a vége előtt meglett az eredménye: Harutjunjan majd 30 méteres, felső léc alá tartó lövését a túl elöl, a hatos vonalán álló Bălgrădean nem tudta fogni. A leeső, az alapvonal felé guruló labdára a balhátvéd (!) Arthur Avagjan csapott le és adta be középre; Bălgrădean vetődve éppen, hogy beelért, de pont az érkező Gajics elé pöccintette a játékszert, utóbbi pedig négy méterről gyakolatilag üres kapuba helyezett: 2–2.

Következtek hát a büntetők. A második sorozatban Petrilă a felsőlécet találta el, majd az ötödikben a csapatkapitány Camora lövését védte David Jurcsenko – a másik kapitány –, a riválistól viszont senki sem hibázott, még a korábbi 11-est kihagyó Harutjunjan sem. Így az örmény gárda története eddigi legjobb eredményét beállítva várhatja a BL-selejtezők második fordulóját, míg a BL csoportkörében már háromszor is szerepelt CFR a harmadik számú sorozat, a Konferencia Liga selejtezőiben folytatja, ugyancsak a második fordulóban, ahol ellenfele az andorrai bajnok Inter Club d'Escaldes lesz. Utóbbi a BL előselejtezőben San Marino bajnokát, a La Fioritát verte 2–1-re, de aztán 1–0-ra kikapott az izlandi Vikingur Reykjaviktól. Az első mérkőzést július 21-én Kolozsváron, a másodikat egy hétre rá Andorrában játsszák.

A szerda esti mérkőzés kapcsán a román sportsajtó zöme úgy fogalmazott: a CFR a román labdarúgás szégyenének újabb fejezetét írta meg, és Dan Petrescu menesztését rebesgetik, aminek egyetlen akadálya a szerződésében szereplő 400 ezer euró, amelyet kirúgása esetén a klubnak „fájdalomdíjként” fizetnie kellene a trénernek. Petrescu egyébként úgy nyilatkozott a mérkőzés után: „átkozottnak” érzi magát. „Pályafutásom során még soha nem nyertem büntetőknél” – magyarázta, hozzátéve: „Ez a legfájdalmasabb kiesés számomra az európai kupákból, soha nem volt még ilyen csalódásom”.

Eredmény: Kolozsvári CFR–Pjunyik Jereván 2–2 (Boateng 6., Petrila 94., illetve Gajics 89., 119.), 11-esekkel: 3–4; továbbjutott büntetőkkel a Pjunyik.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Nem sikerült a Kolozsvári CFR idei bemutatkozása az európai porondon: a román bajnok hazai pályán 0–1 arányú vereséget szenvedett a svéd Malmö együttesétől a Bajnokok Ligája selejtezőinek második fordulójában.
Sport