BL-selejtezők: a CFR és az FTC számára is kulcsfontosságú a továbbjutás

BL-selejtezők: a CFR és az FTC számára is kulcsfontosságú a továbbjutás
Mind a Kolozsvári CFR, mind pedig a Ferencváros számára kulcsfontosságú a továbbjutás a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójából, amelynek odavágóján gólnélküli döntetlenre játszottak idegenben, s amelynek visszavágóit ma rendezik.

A Kolozsvári CFR nem kezdte túl jól az idényt, hiszen eddig egy döntetlen és egy vereség a mérlege: a Bajnokok Ligája-selejtezők múlt heti nyitányán 0–0-t ért el az örmény Pjunyik Jereván otthonában, majd szombaton 2–1-re kikapott a Sepsi OSK-tól a Szuperkupában, így máris elvesztett egy lehetséges trófeát – Dan Petrescu egyelőre nem a nyáron alaposan átalakított csapat jó játékával, hanem azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a vereség után nem vett részt a Szuperkupa díjátadó ünnepségén.

A gyenge idénykezdet ellenére a ma esti BL-visszavágó esélyese a CFR maradt, hiszen, amint azt eddigi két mérkőzése mutatja, két csapatnyi kezdőtizenegyet képes felállítani, így fáradtságra semmiképp sem panaszkodhatnak majd a játékosok, főleg ilyenkor, az idény elején. A CFR mellett szól a hazai pálya előnye is – az időeltolódás és a hosszú utazás ezúttal nem őt terheli –, továbbá, mint már jeleztük, a vasutasok játékoskeretének értéke mintegy ötször nagyobb a riválisénál. Másképp fogalmazva: már csak a gól hiányzik a továbbjutáshoz…

Az első mérkőzésen egyébként a CFR az első félidőben több gólhelyzetet is kialakított, de aztán beállt az eredmény tartására – még így is összehozott egy kapufát a második 45 percben. Remélhetőleg, ezúttal sokkal tudatosabban hajt majd a győzelemre, amelyre nem is annyira a presztízs, mint inkább az anyagiak miatt van szüksége: a 30 millió eurót érő játékoskeretét fizetni is kell valamiből, márpedig az európai kupaszereplés a legrosszabb esetben is hozna mintegy 10 millió eurót a konyhára.

A nyolcszoros román bajnok története során háromszor verekedte fel magát a Bajnokok Ligája főtáblájára (2008/9, 2010/11, 2012/13), az Európa-liga csoportjaiban pedig 2009/10-ben, 2019/20-ban és 2020/21-ben szerepelt; 2013-ban (a BL-ből, csoportharmadikként érkezve) és 2020-ban utóbbi sorozatban a 32 között esett ki – előbb az Inter Milano, utóbb a Sevilla állta el az útját. Az elmúlt idényben viszont csak a Konferencia-ligára futotta erejéből, és ott is szerényen szerepelt, így nem jutott túl a csoportkörön. Ami pedig az 1992-ben alakult, azóta 15-szörös örmény bajnok Pjunyikot illeti, mindeddig legjobb esetben is csak az első selejtezőfordulón jutott túl a BL-ben, az EL-ben pedig legjobb eredménye, hogy 2018/19-ben és 2019/20-ban bejutott a harmadik selejtezőkörbe.

A fellegvári dr. C. Rădulescu stadionban 21.30 órakor kezdődik a mai mérkőzés; a továbbjutóra a második selejtezőkörben a Dudelange (luxemburgi)–FK Tirana (albán) párharc győztese vár.

Másfelől, a Ferencváros a szerdai visszavágón a kazah Tobolt fogadja, s a zöld-fehérek célkitűzése, hogy sorozatban negyedszer is elcsípjék valamelyik európai kupa – lehetőleg a BL, vagy rosszabb esetben az Európa-liga – csoportkörét. Ehhez most nekik is mindenképpen nyerniük kell az idegenbeli 0–0-t követően.

A múlt heti első felvonáson a magyar bajnok idény eleji formát mutatott, de helyzetét nemcsak az nehezítette, hogy az új szezon első tétmeccsét játszotta, hanem a hétórás utazás és a négyórás időeltolódás is. Utóbbi kettő viszont ezúttal a riválist érinti hátrányosan.

Amíg az FTC 33 bajnoki címével rutinos szereplőnek számít mind az európai porondon, mind a legrangosabb sorozatban, addig a Tobol mindössze másodszor indul a BL-ben: az előző alkalommal, 2011-ben a Slovan Bratislava 3–1-es összesítéssel már az első körben elbúcsúztatta. Az ellenfél ráadásul története során eddig egyetlen párharcot tudott nyerni az európai kupasorozatokban, méghozzá 2018-ban, az EL-selejtező első körében. A Ferencváros ezt megelőzően még sosem találkozott kazah csapattal.

A párharc visszavágója magyar idő szerdán 20 órakor kezdődik a Groupama Arénában; a továbbjutóra a szlovák Slovan Bratislava és a georgiai Dinamo Batumi párharcának győztese vár a második fordulóban

A BL-csoportkörbe jutáshoz négy párharcot kell nyernie a CFR-nek és a Fradinak; ha most kikapnak, akkor a harmadik számú európai kupasorozatba, a Konferencia-ligába kerülnek át.