Ronaldo egyre közelebb Kocsishoz és Puskáshoz

Ronaldo egyre közelebb Kocsishoz és Puskáshoz
Nemrég lejátszották Európában a 2018-as világbajnoki selejtezők aktuális mérkőzéseit és néhány barátságos találkozót, ebből az alkalomból pedig m4sport honlapja összegyűjtött egy veretes névsort, amely az öreg kontinens tíz legeredményesebb válogatott labdarúgóját foglalja össze.

A tizedik helyen a csehek gólvágója, Jan Koller áll, aki 1999 és 2009 között 55 alkalommal rezegtette meg ellenfelei hálóját.

A nyolcadik pozíción David Villa, a Melbourne City FC spanyol válogatott csatára osztozkodik Magyarország első Európában is elismert klasszisával, Schlosser Imrével, aki 1906–1927-ig 59-szer volt eredményes a magyar nemzeti csapatban. Villa 2005 és 2014 között termelte a gólokat a spanyolok válogatott mezében.

A svéd óriás, Zlatan Ibrahimovic 2001-től tizenöt éven keresztül volt csapata legeredményesebb labdarúgója. A Manchester United támadója 62 alkalommal jegyzett gólt hazája színeiben.

Korábbi ír válogatott labdarúgó a következő a sorban. Robbie Keane 1998-2016-ig tartó „munkássága” alatt 68-szor szerzett örömöt honfitársainak, egyúttal szomorította el ellenfeleit. Ugyanennyi találatig jutott a német nemzeti együttes legendás csatára, Gerd Müller, akinek a válogatott rekord is a nevéhez fűződik, ugyanis 62 fellépés alkalmával sikerült 68-szor kapuba találnia.

Cristiano Ronaldo (a képen) éppen Lisszabonban, a magyarok ellen lejátszott mérkőzésen örülhetett 70. találatának, majd a svédek elleni barátságoson a 71-nek, amivel kiegyenlítette a német válogatottól 2014-ben visszavonuló Miroslav Klosét.

Elérkeztünk a képzeletbeli dobogó két legfelső fokához, ahol az Aranycsapat két legendás játékosa, Kocsis Sándor és Puskás Ferenc tanyázik. Kocsis 1948 és 1956 között 75 találatig jutott a magyar labdarúgó-válogatott színeiben, Puskás pedig 1945–1956-ig meg sem állt 84 találatig, amivel minden idők legeredményesebb európai válogatott futballistája.

*

Portugáliában repülőteret neveztek el Cristiano Ronaldóról, a Real Madrid négyszeres aranylabdás futballistájáról. A 32 éves támadóról szülővárosa, a Madeira szigetén található Funchal nemzetközi repülőtere kapta új nevét, az avatóünnepséget egy nappal a svédek elleni felkészülési mérkőzést követően.

Funchal városában gyakorlatilag egész iparág épül Ronaldóra, hiszen szobra, múzeuma és egy szállodája is van a 138-szeres válogatott csatárnak, aki két gólt szerzett a magyarok ellen 3–0-ra megnyert vb-selejtezőn.