Bajnokok Ligája: Ronaldóban bízhat a Manchester United

Bajnokok Ligája: Ronaldóban bízhat a Manchester United
Elsősorban a szombaton mesterhármast elért Cristiano Ronaldo eredményes játékában bízhat az angol Manchester United a spanyol Atlético Madrid elleni labdarúgó Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő keddi visszavágója előtt.

A 37 esztendős portugál csatár tavaly nyáron 12 év után tért vissza a Unitedhez, ahol kitörő örömmel és nagy reményekkel fogadták, ám az eddigi teljesítménye elmarad a várakozásoktól. Médiaértesülések szerint Ronaldo nem érzi olyan jól magát a klubnál, mint korábban, a német Ralf Rangnick vezetőedzővel sem felhőtlen a kapcsolata, és egy kisebb sérülése is volt. Mindez az eredményességén is meglátszott, mert bár a BL csoportkörét hat találattal zárta, a Premier League-ben 23 mérkőzés után csupán kilenc gólja volt.

Szombaton aztán az ő mesterhármasával házigazdaként 3–2-re legyőzték a Tottenham Hotspurt a bajnokságban, ezzel felnőtt pályafutása során 59. alkalommal triplázott, és immár 807 gólnál tart, utóbbival Ronaldo lett minden idők legeredményesebb futballistája. Bár a nemzetközi szövetség (FIFA) nem vezet hivatalos rangsort, álláspontja szerint eddig az osztrák és csehszlovák színekben szerepelt Josef Bican volt a legjobb góllövő 805 találattal.

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) számításai szerint Josef Bican mindössze 720, a cseh szövetség szerint viszont 821 gólt szerzett. A brazil Pelé és Romario is több mint ezer góllal zárta pályafutását, de ezekben benne vannak az amatőr, nem hivatalos és barátságos meccseken szerzett találatok is.

Ronaldo 2014 óta a BL-ben, a spanyol bajnokságban, a Király Kupában, illetve a spanyol Szuperkupában összesen 36 mérkőzést játszott az Atlético ellen, ezeken 25 gólt szerzett és kilenc gólpasszt adott.

A párharc első mérkőzésén, február 23-án a portugál João Felix, illetve a svéd Anthony Elanga góljával 1–1-es döntetlent játszott egymással a két csapat Madridban.

A Manchester Unitedből továbbra is hiányzik a bántalmazási ügye miatt felfüggesztett Mason Greenwood, de a portugál Bruno Fernandes és Luke Shaw a betegsége, a skót Scott McTominay pedig a vádlisérülése után kedden visszatérhet a keretbe.

A túloldalon a közép-afrikai–francia Geoffrey Kondogbia lehet a visszatérő, ám a belga Yannick Carrasco eltiltás, a brazil Matheus Cunha, a dán Daniel Wass, a horvát Szime Vrszaljko, a guadeloupei–francia Thomas Lemar és Mario Hermoso pedig sérülés miatt nem játszhat, ráadásul az uruguayi José Giménez szereplése is kérdéses. A sok hiányzó ellenére a francia Antoine Griezmann és az uruguayi Luis Suárez vélhetően nem kerül a kezdőcsapatba, ott az argentin Ángel Correa lesz Joao Felix mellett támadóként.

A portugál Benfica lisszaboni otthonában játszott 2–2-es döntetlen volt az első BL-mérkőzése a mostani idényben a holland Ajax Amszterdamnak, amit nem nyert meg, ugyanis százszázalékos teljesítménnyel jutott tovább a csoportkörből. Ahogyan Manchesterben bíznak Cristiano Ronaldóban, úgy várják a gólokat Amszterdamban Sébastien Hallertől. Az elefántcsontparti–francia csatár az első, aki pályafutása első hét BL-meccsén kivétel nélkül gólt szerzett, és a leggyorsabban jutott el 11 találatig a legrangosabb európai kupasorozat történetében.

Az Ajax kapuját a keddi visszavágón a kameruni André Onana védi majd, ugyanis Maarten Stekelenburg után Remko Pasveer is megsérült. Az argentin középhátvéd Lisandro Martínez visszatérhet az eltiltását követően, de a mexikói Edson Álvarez játéka betegség miatt kérdéses. A portugáloknál az argentin Nicolás Otamendi bokája rendben lesz a visszavágóra, az ukrán Roman Olehovics Jaremcsuk játéka bizonytalan, a brazil Lucas Verissimo és a svájci Haris Seferovic pedig nem léphet pályára.

Mivel az idegenben szerzett gólok szabályát eltörölték, döntetlen esetén hosszabbítás, majd szükség szerint tizenegyespárbaj vár a csapatokra. A negyed- és az elődöntő sorsolását pénteken rendezik.

A heti tervezett program Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók (a találkozók 22 órakor kezdődnek):

Kedden: • Manchester United (angol)–Atlético Madrid (spanyol) – az első mérkőzésen: 2–2 • Ajax Amszterdam (holland)–Benfica Lisszabon (portugál) 1–1. Szerdán: • Torinói Juventus (olasz)–Villarreal (spanyol) – 1–1 • OSC Lille (francia)–Chelsea (angol) – 0–2. A mérkőzések élőben követhetők a DigiSport, a Look Sport/Look Sport+ és a Telekom Sport tévéadón.

Puskás mögé zárkózott fel a triplázó Benzema

Puskás Ferenc után a Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párharcának múlt szerdai visszavágóján mesterhármast elérő Karim Benzema lett a második legidősebb olyan játékos, aki egy BEK-, vagy BL-meccsen háromszor is eredményes volt a Real Madrid színeiben – írta a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS).

A francia támadó a Paris Saint-Germain felett aratott 3–1-es siker alkalmával 34 évesen és 80 naposan triplázott, míg a magyar Aranycsapat egykori kapitánya a madridi klub játékosaként 38 éves és 173 napos volt, amikor 1965. szeptember 22-én a holland Feyenoord Rotterdam kapuját BEK-meccsen a 12. és a 35. perc között három ízben is bevette, majd a 86. percben – negyedik találatával – ő állította be az 5–0-s végeredményt.

Benzema mesterhármasa alig 17 perc alatt született meg, ám – olvasható az IFFHS elemzésében – ezzel együtt is csak az ötödik a Real Madrid vonatkozó BEK/BL-örökrangsorában.  Nála is gyorsabb volt korábban az argentin–spanyol Alfredo di Stéfano (5 perc alatt triplázott az osztrák Wiener SC ellen 1959-ben), továbbá Amancio Amaro (7 perc, Sparta Prága, 1968), a portugál Cristiano Ronaldo (11 perc, FF Malmö, 2015) és Puskás (15 perc, Eintracht Frankfurt, 1960). A magyar csatár a Bajnokcsapatok Európa Kupájának 1960. május 18-án rendezett glasgow-i döntőjében egymás után négyszer volt eredményes a nyugatnémet együttes felett aratott 7:3-as diadal alkalmával.

Benzema szerdán 309-re növelte madridi találatainak a számát, amivel megelőzte Di Stéfanót (308) a spanyol királyi klub legjobb góllövőinek listáján. Előtte még ketten állnak: Cristiano Ronaldo (450 gól) és Raúl (323). A BEK-ben és a BL-ben elért gólokat tekintve a Real házi listáján Ronaldo az első (105 gól), az immár 67 találatnál tartó Benzema viszont ebben a mutatóban megelőzte Raúlt (66).